• 9.218.803 stemmen

Die Jagd nach dem Bernsteinzimmer (2012)

Avontuur / Mystery | 108 minuten

Genre: Avontuur / Mystery

Oorsprong: Duitsland

Geregisseerd door: Florian Baxmeyer

Met onder meer: Kai Wiesinger, Bettina Zimmermann en Fabian Busch

Gesproken taal: Duits

Plot Die Jagd nach dem Bernsteinzimmer

Sinds het verdwijnen van de Barnsteenkamer in 1945 - oorspronkelijk afkomstig uit het Catharinapaleis bij Sint-Petersburg, maar door de nazi's gedemonteerd, meegenomen en tentoongesteld in het slot in Koningsbergen - hebben allerlei schatzoekers geprobeerd de kamer terug te vinden, zonder succes. Volgens de legende heeft Albert Einstein de kamer, waarin zich een geheim bevindt dat in verkeerde handen de hele mensheid kan vernietigen, laten verdwijnen om het te beschermen tegen de nazi's. Avonturiers Eik (Kai Wiesinger), Katharina (Bettina Zimmermann) en Justus (Fabian Busch) vinden een ongelofelijke aanwijzing en samen met Mila (Annika Blendl), de achterkleindochter van Einstein, beginnen ze aan een zoektocht door Europa. Een meedogenloze farmaceutische magnaat is echter ook op zoek naar de Barnsteenkamer.

logo tmdbimage

avatar van stinissen

Voor tieners van een jaar of tien nog net te doen denk ik , anders kun je deze flop links laten liggen.

avatar van Fransman

Fransman

Nou, nou, nou, zo'n ramp is deze film toch niet? Ik ben de tien al heel erg lang gepasseerd en ik vond het wel een leuke film. Maar misschien is ons crew-lid nog maar negen....

Maar in ernst, de film is geheel gemaakt in de Indiana Jones-traditie, inclusief de drie helden: de schatzoeker, zijn mooie helpster en de geniale assistent. Kai Wiesinger lijkt in de verte zelfs wel een beetje op Harrison Ford en daarom zullen ze hem wel gekozen hebben, want hij acteert als een houten klaas. Maar om geweldige acteerprestaties en een geloofwaardig verhaal gaat het natuurlijk niet in films uit het Adventure-genre. De verhalen over Harry Potter en Indiana Jones zijn tenslotte ook niet geloofwaardig. Als het maar een spannende en afwisselende film oplevert en daar is in dit geval niks mis mee.

Al had ik wel moeite met het begin. Er wordt ineens van alles over je heen gegooid aan beelden, flash backs en informatie, die je moeilijk kunt plaatsen. Pas na een kwartier komt er enige lijn in. Uitgangspunt is de jacht op de Barnsteenkamer en dat is niet eens zo onaardig gevonden. Die is inderdaad sedert de Tweede Wereldoorlog zoek en in 2003 gereconstrueerd in Rusland, van waaruit hij door de Duitsers in 1941 was gestolen.

In hun zoekactie volgt ons drietal, geholpen door de mooie nazaat van Albert Einstein, allerlei verborgen aanwijzingen, drukt op verstopte knoppen en reist kriskras door Duitsland. Dat is nog beest een interessante tocht. Die voert in Berlijn via de Glieneckebrug naar paleis Cecilienhof (prachtige Jugendstil), naar het gigantische (en griezelige) 'Volkerenschlacht' monument in Leipzig uit 1913, naar het gigantische Deutsches Museum in München en via een ballonvaart over de Beierse Alpen naar de voormalige verblijfplaats van Adolf Hitler, hoog in de bergen bij Berchtesgaden. Er valt dus genoeg te zien en het blijft spannend tot het laatste moment. En natuurlijk zijn er ook boze machten in de vorm van een groot bedrijf waartegen gevochten moet worden.

Ik begreep dat deze film voor tv is gemaakt. Ze moeten een groter budget hebben gehad dan waar die armoedzaaiers in ons land mee moeten werken. Begreep alleen niet waarom deze film het predicaat voor boven de twaalf jaar heeft gekregen want ik heb geen blote borst gezien. Wat jammer is. Maar verder valt er veel te genieten met deze jacht op de Barnsteenkamer.