• 9.218.803 stemmen

Documentaire | 100 minuten

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: Jason Spingarn-Koff

Plot Life 2.0

"Virtual World, New Reality"

Documentairemaker Jason Spingarn-Koff volgt een groep van mensen wier levens drastisch veranderden door een virtuele wereld. Zo zien we hun worstelen met het herdefiniëren van relaties, hun identiteit en hun definitie van wat 'werkelijkheid' eigenlijk is.

Oké.

Ondertussen wel weer al 4 jaar oud, geen idee wat er nog overschiet van Second Life. Al lijkt het echt al 10 jaar geleden dat ik er echt nog iets van gehoord heb. Volgens mij is het een slapende reus ondertussen, waar vooral een oude community alles in leven houdt.

Op zich wel eens interessant om een inkijkje te krijgen in die wereld. Vroeger wel wat over gehoord maar nooit echt begrepen wat mensen ertoe bracht zich met zoiets bezig te houden. Al blijft deze docu wel redelijk oppervlakkig. Eerste 30 minuten wordt SL uitgelegd voor de leek, daarna is het toch vooral de menselijke angle die overneemt.

Wel goed dat het niet de allergrootste weirdos zijn die uitgezocht werden. Wel "stevige" gevallen natuurlijk, maar het is geen Cinemania of Bronies docu geworden. Het menselijk geluk en leed is dan wel weer wat voorspelbaar en veel heeft deze docu ook niet te vertellen over het hoe, wat en waarom, al komt het uitendelijk wel weer op hetzelfde neer. Mensen die in hun dagdagelijkse leven iets missen en hun heil, vol overgave, elders zoeken.

Beetje jammer dat het menselijke overneemt, had graag wel een wat breder beeld gezien van het hele SL gebeuren, maar geen verkeerde docu.

avatar van centurion81

centurion81

• 2060 berichten
  • 1919 stemmen

Ik vond het wel een goede docu. Ik denk dat het ook niet zoveel uitmaakt dat SL niet meer is wat het vier jaar geleden was. Een groot deel van de aan bod komende aspecten geldt ook voor de meeste MMORPGs. Ik denk dat tegenwoordig Minecraft veel ervan weg heeft. Ik vond het erg interessant om te zien hoe mensen op verschillende manieren worstelen met de verslavende aspecten van online environments. Misschien voor mij ook nog wel extra interessant omdat ik een jaar of 15 geleden zelf anderhalf jaar weinig anders gedaan heb dan 1 game gespeeld, waarbij ik mn sociale leven en studie toen compleet heb verwaarloosd..Blij dat ik dat weer los heb kunnen laten =)

Minecraft? Die link zie ik niet.

avatar van centurion81

centurion81

• 2060 berichten
  • 1919 stemmen

Net als in SL levert bij Minecraft de producent alleen (in dit geval letterlijk) de bouwstenen voor de wereld en bouwen de gebruikers deze vanaf de grond op. Het zoontje van een collega is daar hele dagen mee bezig en zit dan met een headset op samen met anderen een huis te bouwen o.i.d...

Da's inderdaad de opzet van een sandbox game, maar SL is toch iets persoonlijker heb ik de indruk. Een plaats waar mensen expliciet een second persona creëren en een leven proberen opbouwen. Volgens mij heeft SL ook geen echte game kenmerken, wel?