• 9.218.803 stemmen

Geregisseerd door: Pasquale Festa Campanile

Met onder meer: Catherine Spaak, Jean-Louis Trintignant en Luigi Pistilli

Gesproken taal: Italiaans

Plot La Matriarca

"There comes a time in every girl's life..."

Een jonge weduwe ontdekt dat haar man in een vrijgezellenflat een actief seksueel dubbelleven leidde. Ze besluit de flat te gebruiken om haar eigen seksualiteit te onderzoeken. Haar nieuwsgierigheid naar ongekende ervaringen leidt tot een weinig bevredigend resultaat en ze geeft de ene minnaar na de andere de bons. Ze wendt zich tot een arts die de erotische spelletjes ontdekt die hun beiden de gewenste prikkel geven.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Ze bestonden al lang : films met Spaak als 24/7 ****teaser...dit was echter een van de eerste waarin ze er een speelt van meerderjarige leeftijd, meteen ook maar een lustige Witwe die- we schrijven 68- zich vol overgave stort in de ***uele revolutie, en wel aan de hand van n.b. het toen al stokoude ***uologische handboekje van Krafft-Ebbing, gekocht van Caprioli.

De film tracteert ons vervolgens op een tamelijk eentonige serie amoureuze ontmoetingen van de heldin met vele gekende namen en gezichten : Proietti haar advocaat, Venantini de loodgieter en vriendje van haar bonne, een volstrekt onherkenbare pre- *** comedy ster Montagnani met hoornen bril, Pistilli als de sadistische mister X, Tinti de automobilist die haar oppikt als ze panne heeft, Wolff als haar tandarts, Leroy als haar tennisleraar, Stoppa als haar arts en uiteindelijk in het laatste halfuur Trintignant als Stoppa's assistent.

Het deel met Trintignant is tamelijk hilarisch, de goede man speelt hier een soort autist die niet begrijpt- of doet alsof hij een autist is die niet begrijpt- wat Spaak van hem wil. Vooral de scène bij de benzinepomp was kostelijk. Het geheel besluit dan met een echo van de gekende Aristoteles/Phyllis legende.

Geloof het of niet, maar de censoren vonden het toen nodig in de film te knippen- zo zit er footage van een SM- ***no film in met even FF nude, die slechts de US versie van Metzger haalde.

Dit is duidelijk een voorloper van de ziljoenen *** comedies die later Europa zouden overspoelen, de slomo-fantasy sequenties van de heldin- waar ook in werd geknipt- zouden een tamelijk onmisbaar ingrediënt worden van de Italiaanse navolgers, waar FC ook nog zijn bijdrage aan zou leveren.

Score van Trovajoli, met een erg cheesy titlesong.

De Engels gedubde US DVD kan ik moeilijk aanbevelen, voor Belgische Spaak fans is er de Franse DVD.