• 9.218.803 stemmen

Uomini e Nobiluomini (1959)

Komedie | 90 minuten

Genre: Komedie

Alternatieve titel: Men and Noblemen

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Giorgio Bianchi

Met onder meer: Vittorio De Sica, Antonio Cifariello en Silvia Pinal

Gesproken taal: Italiaans

Plot Uomini e Nobiluomini

Markies Peccoli zit in een bijzonder pijnlijke situatie en hij hoopt uit de problemen te komen door zijn kleindochter uit te huwelijken aan een edelman, Graaf Rodolfo. Maar het beeldschone meisje houdt van een gewone jongen zonder geld, en in het geheim trouwt ze gauw met hem. De moeilijkheden blijven natuurlijk niet uit.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Marchese Nicola Peccoli Macinelli di Afragola

Mario Ludovici

Commendator Sandrini

Guidobaldo

La seduttrice di Mario

Amalia Cavicchioni

Ze bestonden nog niet : Europese films met Silvia Pinal...die weliswaar reeds een superster was in Meggiko, maar nog niet was doorgebroken als Bunuel muze in Viridiana, en later EAE en SDD. Het betreft hier zoals de synopsis reeds suggereert een inhoudelijk erg belegen film die net zo goed in 18 of zelfs 1759 had kunnen spelen, en voor die tijd reeds gedateerd aandoet. Het betreft ook een toneelverfilming van een stuk van Bistolfi, dat is te merken in deze dialooggerichte en zich vrijwel geheel binnenskamers afspelende film. Dat is ook wel weer vreemd, want er is ongebruikelijk voor die tijd gedeeltelijk gedraaid in Napels zelf waar de film zich afspeelt.

We doen de film geen onrecht door hem triviaalcinema te noemen, met Pinal als het nichtje van markies de Sica dat het aanlegt met de eerlijke arbeijer Cifraiello, tot ongenoegen van de markies die werk beschouwt als de zonde tegen de heilige geest, en wie weet heeft hij gelijk...intussen tracht hij Pinal te koppelen aan een of ander graafje dat we verder niet in beeld zien, wel in beeld gelukkig zien we Mario Carotenuto als rechterhand van de Sica, hun komische duetten zijn het leukste aan de film. dat en natuurlijk Elke Sommer in bonneoutfit- zie poster- waarin haar reet goed uitkomt, en zelfs even in lingerie ! Gedubd natuurlijk, zij het wel met een noordelijk- zij het Venetiaans dan- accent. Ook nog een rolletje voor Tiberio Murgia als Siciliaanse pooier, net voor zijn doorbraak als broer van Claudia in ISI, meteen een film die aan dit soort oubollige kluchten een eind zou maken om de CAI in te luiden.

En Pinal zelf dan ? Tsja, die is hier lost in dubbing, ook reeds geblondeerd als in Viridiana, maar die supersterkatalysator leek hier nog ver weg.

Regisseur Bianchi zou die status nooit bereiken, en kwam nooit verder dan dit soort triviaalfilms.

Ik merk dat ik nu wel erg negatief ben, de film heeft zo zijn charmes maar behoorde tot een type dat zijn tijd reeds had gehad en is nu nog slechts voer voor completisten. Een versie met onderschriften is er bij mijn weten niet, fansubs to the rescue dan maar.