• 9.218.759 stemmen

Shadows in the Night (1944)

Misdaad / Mystery | 67 minuten

Genre: Misdaad / Mystery

Geregisseerd door: Eugene Forde

Met onder meer: Warner Baxter, Nina Foch en George Zucco

Plot Shadows in the Night

"See the Crime Doctor solve the mystery of the eerie house on the cliff!"

De voormalige crimineel Dr. Robert Ordway is tegenwoordig een criminoloog. Ordway krijgt ’s morgens om drie uur bezoek van de mysterieuze Lois Garland. Lois klaagt over nachtmerries, waar in het thema zelfmoord steeds terugkomt. Ordway besluit daarop in haar spookachtig huis, gelegen aan de Stille Oceaan te logeren. Lois ontvangt diverse geheimzinnige gasten en één daar van wordt vermoord. Ordway besluit de dader te ontmaskeren met behulp van hypnose en hij begint met het onderzoeken van de donkere kelders onder Lois’ huis.

logo tmdbimage

Frederick Gordon

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 1974 stemmen

Derde uit de serie Crime Doctor films met Warner Baxter in de hoofdrol als ‘crime doctor’ Robert Ordway. Deze whodunit speelt zich af in een sfeervolle villa aan de westkust, die hoog uittorent boven de klippen, en waarbij scenes zich effectief afspelen op buitenlocaties.

Prima scenario dat me de hele film lang liet meeraden. Fijn om Nina Foch aan het werk te zien als ‘mooie vrouw op de rand van waanzin’ - één van de weerkerende thema’s in jaren veertig film noir. Warner Baxter combineert zijn skills als psychiater en speurder om het zich aandienende mysterie te ontrafelen. Net als in voorganger Crime Doctor's Strangest Case (1943) krijgen we in deze film te maken met het mysterie van dromen, nog zo’n Freudiaanse liefhebberij van de jaren veertig. De comic relief met de lijkschouwer blijft beperkt tot een aanvaardbaar minimum

De uiteindelijke ontknoping lijkt wel wat ver gezocht, maar dat heb je wel vaker met dit soort films. Vooral is het genieten van de sfeervolle wijze waarop het verhaal in beeld wordt gebracht door Eugene Forde en cameraman James S. Brown. Heel wat scènes spelen zich af in het duister, met low key belichting.

Prima B-film.