• 9.218.803 stemmen

Geregisseerd door: Jean Godard

Met onder meer: Colette Darfeuil, Jean Gabin en Guy Ferrant

Gesproken taal: Frans

Plot Pour un Soir..!

Jean, een kwartiermeester op verlof in Parijs, maakt kennis met Stella Maris, een zangeres. Maar wat een passie is voor hem, is slechts een avontuur voor haar. Jean keert terug naar Toulon, en na een gevecht waarbij hij denkt dat hij een man gedood heeft, wil hij zelfmoord plegen.

logo tmdbimage

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

De originele poster !

Zeer vroege film met Gabin, helaas gedeeltelijk verloren gegaan en nu nog slechts in een versie van 60 minuten te zien die naar het einde toe op zijn minst verwarrend kan worden genoemd.

Voor godART de zoon was er natuurljk GODard de vader ( er schijnt hier nog een heilige geest rond te lopen...,maar die lijkt me apocrief...een bedrieger...), geen wonder dat deze film uit 31 reeds een absoluut meesterwerk van postmoderne abstractie kan worden genoemd, geniaal dekt slechts gedeeltelijk de lading...

Serieus nu: een proto-noir in flashbackvorm, waar de synopsis schijnbaar geen rekening mee heeft gehouden. In den beginne zitten we in het Lido waar men zich amuseert met de kunsten van sterdanseres Stella Maria- Darfeuil, dan begint 1 van de bezoekers te vertellen.

En wel over het duistere verleden van de heldin in de havenkroegen van Toulon, waar we worden getracteerd op wat plein air impressionistische footage van de havenkant, maar vooral op de presence van stoere zeebonk Gabin. Helaas : voorzien van overdadige make -up als in de silent era. Wel weer een rol die trademark zou worden later, want deze werkmens met een hart van goud pleegt weer eens een- denktie-moord, wordt opgejaagd en ontdekt dat zijn grote liefde- Stella Maria dus- een onwaardig snolletje is. Wat rest is zelfmoord...

En weer terug naar het Lido waar de eponieme anti-heldin in haar blote boobs in een zwembad duikt, als spiegelbeeld van Gabins laatste momenten.

Het heeft er alle schijn van dat dit eerst een stomme film was, in dat geval zou ie al eerder dan in 31 gemaakt moeten zijn, maar eigenlijk weet ik het niet.

De score is schijnbaar ook later toegevoegd en is een soort postmoderne potpourri avant la lettre, zo absurd was die bewering in het begin dus niet eens...al kun je het moeilijk een meesterwek noemen.

Happy queensday !