• 9.218.803 stemmen

Vertige pour un Tueur (1970)

Misdaad | 83 minuten

Genre: Misdaad

Alternatieve titel: Vertigo for a Killer

Oorsprong: Frankrijk / Italië

Geregisseerd door: Jean-Pierre Desagnat

Met onder meer: Marcel Bozzuffi, Sylva Koscina en Michel Constantin

Gesproken taal: Frans

Plot Vertige pour un Tueur

Een killer weigert de opdracht die hij heeft gekregen om een vriend te liquideren en moet daarom onderduiken. Daarbij komt hij in contact met een echtpaar dat de moord op een hinderlijke zakenrelatie op hem wil afschuiven, waarna hij van meerdere kanten wordt belaagd.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Ze bestaan als ik IMDB moet geloven dus ook : policiers uit 1970 met een toen 16- jarige....Huub Stapel ! Ja, dat staat er echt. Ik zou niet weten waar hij precies te zien is en wanneer, hij staat ook niet in de credits. Kan iemand dhr. Stapel even mailen om het te vragen ? Dank u.

De hoofrol heeft hij nog niet, die is hier weggelegd voor Bozzuffi in zijn miljoenste policier, en niet voor Constantin in ook diens miljoenste policier. Deze heeft in feite slechts een cameo en is alleen in het begin te zien.

Zoals de synopsis suggereert begint de film als een afgezaagd hitman on the run verhaaltje : Bozzuffi verdomt het zijn buddy Constantin te liquideren, krijgt ruzie met de caid Barcus, vermoordt diens broer , fingeert zijn eigen dood in een carcrash en smeert hem naar het zonnige zuiden, waar hij in een achennebisj hotelletje gerund door Dalban afwacht tot een dankbare Constantin hem geld en tickets voor de vliegreis naar Dakar per tussenpersoon heeft overhandigd. Dit in de hoop dat zijn ex- buddies hem niet vroegtijdig opsporen

Goed, allemaal vernietigend afgezaagd tot dan maar so what, ik hou van dit soort oldschool crimefilms. Je zou dan op dezelfde voet verder kunnen gaan , met geld ga je met Bozzuffi naar Afrika en zie je Constantin terug, zonder budget blijf je aan de cote en wacht je tot Bozzuffi en de baddies elkaar gaan uitroeien, had allebei nog verstrooiend kunnen zijn.

Edoch : de ongekende Desangnat die zelf het scenario schreef zat vanwege het co- productie element opgescheept met een ouder wordende Koscina, en begint halverwege aan de facto een nieuwe film die daarvoor in enkele korte scènes reeds was aangekondigd : een absurde giallo van het menage à trois Clouzot/ Lenzi type. Op zich ook niet verkeerd natuurlijk, maar de manier waarop het hitmangedeelte en het giallogedeelte hier samenkomen is van een absurditeit en vergezochtheid die iedere beschrijving tart, ik zou het wel op kunnen pennen maar dat duurt te lang en moet je spoileren, ik stel voor dat u het zelf ziet. Sloeg echt nergens op. Enfin, de film eindigt dan weer op de gekende Melville wijze, maar die coda vergoedt niet veel. Wel even een highlight : Bozzuffi rent op het vliegveld in Nice als een idioot aan achter een...reeds opstijgend vliegtuig! Hoe verzin je het. Neen, het masjien stopte niet om hem even een lift te geven, zul je altijd zien.

Ik dacht hier een rip met fansubs voor te hebben gevonden, bleek echter niet het geval te zijn. Vermoedelijk zal hij wel ergens te vinden zijn.