• 9.218.769 stemmen

The Relief of Belsen (2007)

Drama / Oorlog | 101 minuten

Genre: Drama / Oorlog

Alternatieve titel: The Relief of Bergen Belsen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Justin Hardy

Met onder meer: Katrine Bach, Simon Day, Oliver Ford Davies

Gesproken taal: Engels en Italiaans

Plot The Relief of Belsen

De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang als in het concentratiekamp Bergen Belsen, gelegen achter de frontlinie in Duits gebied, de dodelijke ziekte tyfus uitbreekt. Er wordt een plaatselijk staakt het vuren afgesproken met de Duitse vijand om een Britse ambulancedienst hulp te laten bieden.

avatar van 606

• 12035 stemmen

Is dit een waargebeurd verhaal ?

avatar van stinissen

avatar van cales77

cales77

klinkt erg ongeloofwaardig, indien dit fictie is, een beetje fout mijn inziens

avatar van gentenaar

gentenaar

Zou waargebeurd zijn, is docu-film

blijft wel aan de ribben plakken

avatar van el padrino

el padrino

waar gebeurd verhaal. erg heftig. 4

avatar van raizeredge

raizeredge

waardeloze film zeer vervelend camera werk

avatar van hkoster16

hkoster16

een film kan de werkelijkheid niet benaderen. het is nog veeeeeel erger geweest. je weet niet half wat zieke geesten kunnen uitdenken.

avatar van ricor

ricor

Als liefhebber van dit genre, ben ik onaangenaam verrast.

Het camera werk is inderdaad zeer irritant (erg onrustig en onduidelijk)

Zo erg zelfs, dat ik hem niet afgekeken heb.

avatar van Keane1983

Keane1983

Het carmera werk zorgde ervoor dat je het gevoel kreeg er echt bij te zijn. Dus persoonlijk vond ik het niet storend.

Voor ik mijn betoof ga beginnen wil ik eerst zeggen dat ik dit soort films erg kan waarderen. ALS er dan maar een goed verhaal in zit.

Ik vond het verhaal helemaal niks, niet boeiend, niet pakkend... niks.

Er zijn inderdaad wel wat schokkende (of die als schokkend ervaren kunnen worden) beelden in verwerkt. Maar laten we heel eerlijk zijn, het zien geen beelden die we nog niet eerder gezien hebben. Dit wilt overigens niet zeggen dat de beelden daardoor minder erg zijn.

Het stoorde me ook een beetje dat er constand van die intermetzo's waren met hoeveel doden er per dag vvallen.

Nee sorry, ik vind de film geen toegevoegde waarde hebben voor dit gerne films.

avatar van Quisto

Quisto

het camerawerk is inderdaad bedoeld om de kijker een gevoel van nabijheid te geven. Maar ergens is dit niet echt nodig omdat het niet constant is. Dus wat heeft het voor nut?

De ware beelden zijn helaas nodig om de film extra kracht te geven want een echte impressie van het kamp otnbreekt. Een film hoeft deze genocide ook niet na te bootsen maar een beperkte setting voor het filmen maakt deze film oppervlakkig. Het acteerwerk houdt de film overeind en ik vrees dat er geen kwaliteiten noch budget voorhanden was om relief of bergen belsen echt beter te maken..

avatar van Odie

Odie

Camerawerk erg storend.

avatar van Toontje35

Toontje35

Meer een documentaire als film. Met een onderbelicht onderwerp van WOII.

Maar echt pakkend wordt het nergens. Ondanks dat het op waarheid is berust

willemfilm

Documentaire -achtige film met storend camerawerk. Bijvoorbeeld een scene waarin een dialoog in beeld wordt gebracht door rondom de acteurs continu een cirkel te draaien met de camera, dan wordt ik strontmisselijk. Verder is het een afschuwelijk verhaal ondersteunt met authentieke beelden van lijken en lijkenhopen. De film "an sich" (idd Duits) is weinig verheffends. De geschiedenis des te meer.

606 schreef:

Is dit een waargebeurd verhaal ?

ai, opletten.

willemfilm schreef:

wordt ik = word ik

avatar van Tarkus

Tarkus

Indrukwekkend beeldverhaal over de bevrijding van het concentratiekamp Bergen Belsen, en de gebeurtenissen naderhand, waarbij men alles doet om zoveel mogelijk gevangenen in leven te houden, de eerste dagen met bijzonder weinig succes.

Dat het zo was verlopen als in de film wordt getoond wist ik niet, maar het is wel goed gebracht, al was het camerawerk niet zo heel goed.

De film is deels documentaire, met echte beelden van toen, en het zijn die beelden die zo schokkend zijn.

De rollen zijn wel goed ingevuld en men heeft oog gehad voor de echte situatie toen zonder er een romantisch verhaaltje omheen te bouwen.

Dat ik de film geen 5 sterren geef heeft te maken met het niet zo goede camerawerk en het wel magere geluid op de DVD, geen surround, wat in sommige gevallen wel had bij kunnen dragen tot het verhaal.

Maar geschiedkundig is dit een prent die je moet gezien hebben, net als elke andere film over dit onderwerp trouwens.

avatar van gauke

gauke

Tarkus schreef:

Het verhaal is zo indrukwekkend en de beelden zo confronterend en afschuwelijk, dat ik bij deze film het mindere geluid en camarawerk geen bezwaar vind. Ik denk dat de beelden nog dagen in m'n kop blijven zitten.

avatar van papaEd

papaEd

Camerawerk erg storend dat is het enige minpunt van deze film. Verder boeiend enaandachtig gevolgd.

avatar van achterstewold

achterstewold

Ietwat houterig opgezette en geromantiseerde film die ondanks de orginele beelden die er in zijn verwerkt toch enigszinds een beeld geven van wat er in Bergen Belsen is gebeurd.

In de aankondiging van de film noemt de regiseur het een dramatisering. Wat hier is gebeurd is met geen woord en geen film uit te drukken, laat staan te dramatiseren.

Indrukwekkend !

avatar van shrink

shrink

• 2091 berichten

Als film niet best, als verkapte docu erg interessant.

avatar van Phantasm

Phantasm

De film wordt niet echt pakkend. Ondanks dat het op waarheid is berust.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Met de laatste de stuiptrekkingen van oorlogsweek bezig met deze voor mij totaal onbekende film of docu...? Want wat het nu eigenlijk is laat zich moeilijk raden met de zwart wit gekleurde artwork die Schindlers List achtig aan doet en waar verder niet heel veel opstaat. Gewoon maar proberen is het devies.

Opvallend sowieso is dat het geheel zich in kleur afspeelt, niet echt een kritiekpuntje maar met de hoes wek je een zwart wit indruk, daarnaast wordt er in het vervolg veel gewerkt met archiefbeelden waardoor er opeens een groot contrast ontstaat tussen de film en de echte beelden. Waarom trek je dat niet gelijk? Waarom laat je dat niet versmelten? En als ik dan toch met de kritiekpunten bezig ben zet ik daar nog even mee door rond deze film met tv-achtige uitstraling die qua opzet erg klein overkomt, geen noemenswaardige cast heeft en zwaar leunt op de gruwelen van de archiefbeelden. Daardoor lijkt de film toch vooral erg 'light' over te komen. Dan is er nog het bij tijd en wijlen vreselijk onrustige camerawerk wat echt niet oké is.

Toch is dit kritiek waar niet te zwaar aangetild moet worden binnen een verhaal die toch echt in grote lijnen zo gegaan is. Interessant is het geheel op zijn minst met de constante worsteling van de medische staf die met oplossingen probeert te komen binnen een uitzichtloze situatie die soms onwerkelijk aanvoelt met sabotage, luchtaanvallen en kannibalisme. Daarnaast zijn de Holocaust en de kampen altijd weer een verbijsterend beeld over wat de mens tot staat is een ander mens aan te doen en zijn de echte beelden van Harrods aandoenlijk te noemen.

Met de grotere films over de Holocaust kan deze bescheiden 'tv-film' niet echt meedoen. Toch is de boodschap en het beeld er niet minder om waardoor de film toch zeker op een voldoende afkoerst.

avatar van Fransman

Fransman

Gedramatiseerde documentaire over de bevrijding van concentratiekamp Bergen-Belsen (waar ook Anne Frank is omgekomen) door Britse troepen en vooral hun strijd om de gevangenen in leven te houden, wat maar ten dele is gelukt. Vooral hun strijd om de tyfusepidemie tot staan te brengen en de gevangenen van het juiste voedsel te voorzien, om het dagelijkse aantal sterfgevallen terug te dringen, is indrukwekkend. Als film vond ik het tot de laatste beelden het kijken waard.