• 9.218.803 stemmen

Geregisseerd door: Shin Jae-Young

Met onder meer: Jung Yu-mi, Kim Sae-ron en Jung Kyung-ho

Gesproken taal: Koreaans

Plot Maen-hol

"People Are Vanishing Down."

De seriemoordenaar Soo-chul terroriseert een buurt in Seoel. Binnen het tijdsbestek van zes maanden zijn tien mensen verdwenen zonder spoor. Hij gebruikt een mangat om zijn slachtoffers te vangen, waarna hij vlucht naar zijn schuilplaats. Zijn laatste gijzelaar is Soo-jung, een 14-jarig meisje. Als haar zus het hol binnensluipt, proberen ze samen te ontsnappen.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Kim Jong-ho/taxi driver

Pil-gyu/policeman

Kim Song-yi/Jong-ho's daughter

Soo-chul (young)

Female victim

avatar van DutchTakeshiro

DutchTakeshiro

Zuid-Koreaanse thriller die met een simpele formule een hoop spanning en sfeer weet te creëren. Er worden absoluut geen nieuwe dingen in het genre geïntroduceerd maar het bekende werk wordt zo goed neergezet dat het helemaal niet uitmaakt. Maen-hol is de enige film van regisseur Jae-Young Shin en dat is jammer. Ik zou namelijk meer werk van hem willen zien.

De nacht in de grote Zuid-Koreaanse stad wordt goed in beeld gebracht. De dreiging die de film de kijker wilt meegeven is voelbaar. Dit keer geen Koreaanse film die aankomt zetten met filosofieën maar gewoon de kijker dik anderhalf uur wil amuseren. De spanning zat er van begin tot eind goed in en de acteurs weten overtuigend te acteren.

Aardig.

Jammer alleen dat Shin er meteen vanaf het begin al invliegt. Die korte aanloop is op zich niet erg, maar aangezien het concept wel érg simpel is, kan hij onmogelijk 100 minuten lang de spanning aanhouden. Daardoor wordt het naar het einde toe wat flauwer, daar waar het net het spannendst zou moeten zijn.

Visueel wel oké, die Zuid-Koreaanse films ogen altijd wel solide, maar ditmaal ook wel sfeervol met mooi kleur- en lichtgebruik. Iets minder vond ik de editing, die nogal vluchtig en soms wat sfeerdodend was door te snel af te wisselen tussen verschillende shots en camerastandpunten.

Verhaaltje is verder erg simpel en ook weinig origineel. Da's niet zo erg want Shin weet een fijne sfeer te scheppen, maar het wordt wat te lang gerekt om de hele tijd effectief te zijn. Jammer, 20 minuutjes korter en dit was een veel betere film geweest.

avatar van SmackItUp

SmackItUp

Saaier zal je ze zelden vinden.

Heb eigenlijk niets goed te zeggen over Manhole. Nou is het niet alleen een bekend en voorspelbaar verhaal, maar ook nog eens ontzettend saai uitgevoerd. Het verhaal volgt het o zo bekende stramien, en doet dat met een traagheid van jewelste. Ook de uitvoering is zeer matig. Vooral erg veel donker en weinig kleur. Zou normaal bij een horror niet zo erg zijn, i.v.m. sfeerschepping, maar hier was het gewoon niet goed gedaan.

Met moeite uitgekeken, 1*.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Vrij saai inderdaad. Spannend wordt het nergens. En ook acteerwerk is weinig doorleefd om als kijker meegenomen te worden. Maar ook vind ik het sfeertje erg naar en niet fijn om naar te kijken, ook al is de sfeer wel goed getroffen. Af en toe wat aardige plaatjes en leuk belicht, maar dat is het dan ook. 1,5*.

avatar van BBarbie

BBarbie

90% van deze grauwe film speelt zich af in een uiteraard smerig rioleringssysteem. Mooie plaatsjes hoef je dus niet te verwachten. Daarnaast hangt het slordige script over een seriemoordenaar en zijn vaak irrationeel handelende slachtoffers als los zand aan elkaar. Alles bij elkaar niet best dus. Daar kan zelfs een bekwame actrice als Sae-ron Kim geen verbetering in brengen.