• 9.218.803 stemmen

Mario und der Zauberer (1994)

Alternatieve titel: Mario and the Magician

Oorsprong: Oostenrijk / Frankrijk / Duitsland

Geregisseerd door: Klaus Maria Brandauer

Met onder meer: Julian Sands, Anna Galiena en Klaus Maria Brandauer

Gesproken taal: Duits

Plot Mario und der Zauberer

Het min of meer autobiografische verhaal van Thomas Mann, over een zomervakantie aan de Adriatische kust in Italië. Een aaneenschakeling van gebeurtenissen en anekdotes, waarin de sfeer bepaald wordt door het opkomende fascisme in Italië rond 1927.

logo tmdbimage

Stephan Fuhrmann

Sophie Fuhrmann

avatar van Fransman

Fransman

Dat Klaus Maria Brandauer een begenadigd acteur is wisten we al, maar dat hij ook een goede film kon maken was mij eigenlijk niet bekend. Deze 'Mario und der Zauberer' vond ik wel een verrassing. Prachtig van sfeer, locaties en acteerprestaties. Het schijnt dat Brandauer de novelle van Thomas Mann maar losjes gevolgd heeft.

De film doet je af en toe denken aan 'Tod in Venedig'. Ook een novelle van Thomas Mann. In dit geval een rijke familie die op vakantie gaat naar Italië en merkt dat die nieuwbakken fascisten het niet erg op buitenlanders hebben. Al ligt het perspectief van de film bij de Duitse professor, zijn vrouw (de bloedmooie Anna Galiena uit 'Senso 45' van Tinto Brass), en twee kinderen (vooral dat meisje steelt de show, en de film) de eigenlijke hoofdrol is toch voor Klaus Maria Brandauer, als de duistere illusionist die de dorpsbewoners en hotelgasten vermaakt.

Onschuldig vermaak? Er gaan er nogal wat dood in deze film. Julian Sands is weer eens gemiscast als Duitse professor, maar Julian Sands is eigenlijk in iedere film een miscast (hoe zou dat toch komen?), behalve dan in 'A room with a view'. Zoals gezegd, de kleine Nina Schweser is de ster van de film als ze in haar blootje haar badpak staat uit te wassen en de badgasten confronteert (en shockeert) met haar naaktheid. De inmiddels verpreutste fascistische samenleving spreekt er schande van.