• 9.218.785 stemmen

Met onder meer: Clint Eastwood, Bee Vang en Ahney Her

Releasedatum: 12 maart 2009

• iTunes Bekijk via iTunes

Plot Gran Torino

"Ever come across somebody you shouldn't have f#cked with?"

Walt Kowalski (Clint Eastwood), is een knorrige oorlogsveteraan en oud fabriekswerker die net zijn vrouw heeft verloren en geen goed contact heeft met zijn zoons. Ook zijn buren ziet hij amper. Ooit was het nog een goede buurt, maar nu wonen er voornamelijk Aziatische Hmong-immigranten om hem heen. En daar moet Walt helemaal niks van hebben. Door zijn ervaringen in de oorlog in Korea heeft hij een hekel aan Aziaten, maar eigenlijk aan zo'n beetje alle culturen. Hij wil het liefst met rust gelaten worden, door iedereen. Totdat op een nacht zijn prachtige auto, een Gran Torino, bijna wordt gestolen. De dader is zijn buurjongetje die dit deed onder druk van een lokale bende. Dit zet een serie gebeurtenissen in gang die het leven van Walt én zijn buren voorgoed zal veranderen...

Walt Kowalski

Steve Kowalski

Tim Kennedy

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Weer een sublieme prestatie van Eastwood, zowel voor als achter de camera. Dit is typisch zo'n werkje dat nog wel even drie uur langer mag duren en dat is geweldig als je zoiets kunt presteren. Geen bekende formules of uitgestippelde routes maar pure realisme met een glashard karakter in de hoofdrol. Veertien doden op zijn naam, dat vergt moed en daadkracht en het resulteert in een blijvende vastberadenheid. Dat zie je terug in zijn rustige handelingen, niet elke opa weet op zo'n koele wijze drie gangsters onder controle te houden. Helaas wisten twee acteurs me niet te overtuigen. Janovic, de priester, vond ik maar vervelend en Sue reageerde af en toe totaal misplaatst.
Er is veel humor terug te vinden en er wordt nergens getracht om te shockeren of echt indruk te maken. We dwalen gewoon rustig mee in een interessante totstandkoming waarbij Kowalski met een aansteker maar liefst vijf bendeleden achter de tralies weet te krijgen.

avatar van Sander001

Sander001

Hele sterke film! De film sleept je gelijk mee door de houding en dialogen van Eastwood. Prachtig verhaal en geweldig geacteerd. 4*

avatar van Laks

Laks

Had heel hoge verwachtingen na Million Dollar Baby, maar is helaas erg tegengevallen.

Vond het verhaal eerst al erg cliché en bovendien kwam het allemaal zo gemaakt over, waardoor ik mij helemaal niet in het verhaal kon laten meeslepen. Zo kwam de band die dat Aziatisch meisje en Eastwood creëerden wel erg kluchtig en matig over. Ook de dialogen kwamen vaak niet 'natuurlijk' over. Sommige scènes duurden gewoon veel te lang met veel te veel gezeur.

Ook het acteerwerk was niet alles, Eastwood doet het zeker wel oké als brompot, maar de rest van de cast helaas gewoon slecht.

Einde was dan wel weer oké waar Eastwood hem laat overhoop schieten met zijn aansteker. Maar kon de film helemaal niet meer redden. 2*

avatar van pintjebier

pintjebier

Jammer dat Eastwood's tijd op deze planeet er bijna opzit want de man weet keer op keer een bijzonder verhaal te brengen waarin taboes uit de Amerikaanse samenleving niet worden geschuwd.

avatar van Pierre1965

Pierre1965

Clint maakt heus nog wel n paar films.

En zou toch gebeuren wat jij vermoed, maakt ie Once upon a time in Heaven.

avatar van Arnforpresident

Arnforpresident

Ik vind hem ook redelijk overgewaardeerd. Het acteerwerk was absoluut geen hoogvlieger (Toch van de aziatische buren), en het verhaal kon mij niet grijpen. Ook de evolutie van het hoofdpersonage vind ik heel slecht uitgewerkt. Op dag één haat hij Aziaten, plots gaat hij naar een barbecue en vindt hij ze top.

avatar van RuudC

RuudC

Volstrekt niet teleurgesteld door het gebrek aan actie. Eigenlijk had ik wel gedacht dat Clint vaker met iemand op de vuist zou gaan. Het grappige is dat het zo lang duurt voordat er klappen uitgedeeld worden, dat ik er nog verbaasd van opkijk ook.. Gran Torino is een weemoedsfilmpje geworden. Clint mag dan een gigantische brompot spelen, toch kan ik me bijzonder goed in zijn karakter vinden of op z’n minst begrijpen. Het is een erg tragisch verhaal. Zeker wanneer hij begint met de begrafenis van zijn vrouw en vervolgens een kleinkind zich op heel asociale wijze wil verzekeren van een plaatsje in zijn erfenis. De hoofdprijs is de prachtige Gran Torino. Eerlijk gezegd geef ik vrij weinig om auto’s, maar dergelijke oldtimers doen het vaak wel goed. Het mooie aan de film is dat er eveneens een soort passie uitstraalt. De scenes waarin Clint de wagen poetst, zijn prachtig.

Kowalski’s houding en uitspraken zijn zowel verwerpelijk als grappig. Zijn opmerkingen zijn denigrerend, maar soms tegelijkertijd hilarisch. Je begrijpt hem wel, omdat hij die mening overgehouden heeft aan de Koreaanse oorlog en eventuele andere koude oorlogstoornissen. Je hoeft het ook niet met hem eens te zijn, maar het is wel bewonderingswaardig dat hij een man van principes heeft, maar op de juiste momenten ook laat zien dat ook hij er wel eens naast zit. Zodoende is het ook mooi om te zien hoe de vriendschap en respect opbloeit tussen Walt en Thao. Ik snap trouwens best dat Walt een moeizame relatie heeft met zijn familie. Nog nooit zo’n stelletje aasgieren gezien. Prachtig!

avatar van homerjay

homerjay

Eindelijk gezien en zeker geen teleurstelling. Ik had niet verwacht dat een film waarin ogenschijnlijk zo weinig gebeurt voor bijna 2 uur spannend kan blijven.

avatar van richarddd

richarddd

Super film! Met een lach, maar op het eind ook zeker een brok in m'n keel! Eastwood is echt op z'n best in dit soort type films! *4,5

avatar van haguewarrior

haguewarrior

Film al paar maal aan mij voorbij laten gaan, vorig jaar toch maar eens bekeken en heeft me echt zeer aangenaam verrast. Clint als ouwe chagrijnige ietwat racistische knorrepot met uiteindelijk klein hartje. Misschien niet echt verrassend allemaal maar boeide mij wel. De personage Kowalski heeft iets heel tragisch over zich waardoor je sympathie voor hem krijgt en zijn gedrag ook wel kunt begrijpen op gegeven moment. Ook wel mooie boodschap, als twee culturen letterlijk naast elkaar leven vol vooroordelen e.d....probeer elkaar eens te leren kennen.

avatar van .Fee.

.Fee.

Geen twijfel over de volle 5 sterren. Wát een acteur, die Eastwood.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Een prachtige film, waarin vooral het drama mij overtuigt. Een bijzonder mooi menselijk verhaal, een studie van emoties, schuld en boete in een meeslepende en aangrijpende vorm gegoten. Erg mooi!

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Viel me ietwat tegen daar de score hier erg hoog is. Clint speelt zijn rol als zuchtende brombeer met verve, maar de buurjongen speelt zeer zwak. Ook de gangleden zijn te clichématig en deden me weinig. Wat deze film natuurlijk mooi maakt is dat 2 totaal verschillende werelden dichter en dichter naar elkaar toegroeien. Zitten ook best wat grappige stukjes bij. Het einde waarbij het testament wordt opgelezen en de reactie hierop van zijn schoondochter en kleindochter zeggen veel en gaven een grote glimlach. Walt is een moeilijke man, maar zijn familie was puur op zijn geld uit en waren nou ook niet echt treurig om de dood van hun moeder/oma.
Overall is het me allemaal wat te standaard en excelleert nergens. 3 sterren vooralsnog.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Ik wist niet echt wat ik van de film moest verwachten, maar omdat hij hoge beoordelingen kreeg en een Eastwood film niet snel tegenvalt, wilde ik hem toch eens zien. Opzich is het mooie film. Het verhaal is sterk en het wordt ook prima uitgewerkt. Clint Eastwood doet het prima in zijn rol en speelt erg overtuigend. Soms moest ik een beetje lachen om zijn gedrag in de film. De rest van de cast doet het ook aardig, enkel de buurjongen die hij van alles leert vond ik niet op alle momenten overtuigend en dit geldt ook voor de bendeleden. Het einde van de film is ook een beetje apart. Althans, ik zag het niet aankomen. Sowieso bevatte de film niet echt clichés, en dat is ook goed. Daarnaast gaat de film niet vervelen, en tijdens het kijken ben je benieuwd naar wat er verder gaat gebeuren. Een goede film, met een aangrijpend verhaal.

avatar van Straatbord

Straatbord

Gisteren ook maar eens herbekeken. Er wordt gedurende de film wel stelselmatig overdreven. Eastwood speelt een goede rol, maar hij is aanvankelijk wel érg zuur en bekrompen. Toch krijg je gaandeweg meer sympathie voor hem. Al dan niet doordat hij iets milder wordt en zijn opmerkingen steeds duidelijker als een grapje bedoeld zijn.

Vind vooral Walts minachting van andere culturen dan de zijne (terwijl die van hem verre van perfect is) een goed maatschappelijk thema om aan te stippen. Enerzijds toont het de beschadigingen die de maatschappij in mensen kan aanbrengen (oorlog in Korea) en anderzijds het gebrek aan wederzijds begrip en respect. Ik vind de scènes waarin Walt en de Aziatische oudere vrouw elkaar minachten een treffende visualisatie van het gebrek aan kennis, begrip en vooral de uitbeelding van de ridiculiteit ervan.Nooit slecht om dat aan te stippen en als een film zo succesvol is, zullen alleen maar meer mensen die boodschap oppikken. Misschien dat er daarom ook voor wat stereotype personages zijn gekozen.

Het is toch weer dat overdrijven. Net als het telefoontje van Walt naar zijn zoon waarin hij wilt meedelen dat hij opgenomen moet worden in het ziekenhuis. Hij hoest bloed op en laat zich later doodschieten om die gang op te laten pakken. We hadden zelf ook wel kunnen bedenken dat de uitslag slecht was.

Eastwood is duidelijk een veel betere acteur dan de rest van de cast en ik vind het jammer dat veel nogal nadrukkelijk voorgekauwd wordt (op die manier is er ook weinig ruimte meer voor eigen interpretatie), maar de achterliggende ideeën leveren op hun beurt weer wat extra punten op.

avatar van jan

jan

gewoon een goede, spannende en soms ontroerende film. met zelfs wat humor. verrassend goed.

avatar van sinner84

sinner84

Sterke film. Clint Eastwood speelt zijn rol fantastisch. De film is goed uitgewerkt en een prachtige vertolking van raciale vooroordelen. 4.5* van mij.

avatar van gauke

gauke

Duizendpoot Clint Eastwood bewijst opnieuw dat hij tegelijkertijd een glansrol aankan, de regie kan voeren, achter de camera kan staan plus een verhaal kan vertellen. Een rustig verlopende, maar sterke film, zonder snelheid of gewelddadige actiescènes. Bijzonder is dat de regisseur buiten zichzelf, praktisch enkel amateurspelers heeft ingehuurd. Zelf speelt hij een oorlogsveteraan met kernachtige uitspraken en een geladen wapen in de aanslag, die op een ongebruikelijke wijze conflicten oplost. Onwillekeurig doet hij je aan 'Dirty Harry' denken. Samenvattend: een script met humor, uitstekend spel en een sympathieke boodschap.

avatar van playah26

playah26

Clint eastwood op zijn best, van de week zag ik hem weer voorbij komen, ik dacht nog nee he weer gran torino maar ben toch weer blijven hangen, heerlijke film die na 4 keer nog niet verveeld eigenlijk. en zal hem denk ik toch stiekem de 5e keer weer afkijken. fantastisch!!

avatar van tattoobob

tattoobob

Geweldige film!!!!!Eastwood zet een fantastische rol neer....heerlijk.

ik ben geen fan van Eastwood,maar deze film is een topper.

avatar van thunderball

thunderball

Deze voor een groot deel al eens gezien, maar toen pakte hij mij totaal niet.

Vorige week in de herkansing en kan niet anders dan toegeven, dat ik hem nu echt goed vond.

Clint is goed opdreef als knorrige, oude oorlogsveteraan, die niets moet hebben van zijn Aziatische buren en alleen van zijn hond en oude, mooie auto houdt.

Het opmerkelijke is dat Eastwood, ondanks zijn oude leeftijd en niet meer zo atletische manier van bewegen, toch een en al kracht en power uit straalt en de coolheid zelf is.

Hij draagt gewoon deze hele film met zijn uitstraling en performance.

Ik heb dan ook afgelopen maandag echt genoten en het einde ontroerde mij zelfs.

Een dikke acht, ofwel vier sterren.

avatar van Steinson

Steinson

Eastwood zet een goede rol neer als verbitterde persoonlijkheid. Dat doet het hem.

avatar van Tulsa

Tulsa

Wat een film en wat een acteur. Hij blijft verrassen met meesterlijke films. Ik dacht dat Bridges zijn regietop was maar nee, hij overtreft zichzelf weer. Genieten met een grote G.

avatar van Hollywood007

Hollywood007

Prima film die met momenten supergrappig en aangrijpend is. Clint Eastwood acteert gewoon super . Zeker de moeite waard om eens te bekijken.

avatar van HALVE TAMME.

HALVE TAMME. (moderator series)

Ik hou het lekker kort: Wat een heerlijke film.

Clint Eastwood .

avatar van Stee-van

Stee-van

Clintje jonge dat heb je weer goed gedaan

avatar van Pelagatti

Pelagatti

Wat een vreselijk geweldige rol van Clint Eastwood zeg! Echt een ijzersterk optreden. Zijn zwarte humor is briljant

avatar van movie.meter-2

movie.meter-2

Ik weet niet echt wat ik ervan moet vinden. Clint Eastwood speelt natuurlijk de sterren van de hemel, maar de jongen die Tao speelt, tja, hij komt totaal niet overtuigend of zelfs geloofwaardig over. Daarnaast was het een aardig voorspelbaar filmpje. Mede door het geweldige acteren van Eastwood een 3,5*, maar in mijn ogen geen top 250 film.

avatar van Masterkeeltie

Masterkeeltie

Het blijft een geweldige indrukwekkende film,

Die misschien buiten het verhaal om, een hele realistische blik laat zien van een verzuurde oude veteraan en dan ook nog in een rouwproces.

Blijft een ongelooflijk sterk staaltje film maken, het blijft een baas.

Normaal krijgt deze film een 4, maar vanwege de acteerprestaties van Bee Vang een 3,5. Ik begrijp niet dat Clint Eastwood hem laat meespelen in zijn film, aangezien hij voor Gran Torino nog nooit in een film had geacteerd!