• 9.218.841 stemmen

The Fast and the Furious (2001)

Actie / Misdaad | 107 minuten

Genre: Actie / Misdaad

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Rob Cohen

Met onder meer: Paul Walker, Vin Diesel en Michelle Rodriguez

Releasedatum: 20 september 2001

Plot The Fast and the Furious

"If you have what it takes, you can have it all."

Dominic Toretto is de leider van een straatbende die er van verdacht wordt dure elektronische apparatuur gestolen te hebben. Een undercover agent probeert uit te vinden wie er verantwoordelijk is voor de diefstallen. Hij wordt verliefd op Domenic's jongere zus.

avatar van rcuppen79

rcuppen79

Vermakelijke racefilm met een goede soundtrack en een snelle regie van regisseur Rob Cohen (Daylight, Dragonheart, XXX).

Vin Diesel steelt de show als de stoere straatracer en zet hierbij zijn tegenspeler, de ietwat saaie Paul Walker, volledig in de schaduw. Ook Michelle Rodriguez valt op als de stoere Letty. Het verhaal stelt geen mieter voor en is rechtstreeks gejat van de film Point Break met Patrick Swayze en Keanu Reeves.

Niettemin is The Fast and the Furious gewoon een leuke film voor zolang hij duurt en waarbij je gewoon niet al te veel moet nadenken.

avatar van Jo1990

Jo1990

Vergeleken met Need for Speed die ik net heb gezien vind ik deze toch iets beter qua verhaal. Met nadruk op 'iets'. Bij een racefilm vind ik de criteria voor een goed verhaal toch wat lager liggen. De nadruk ligt natuurlijk meer op de auto's, de actie en het coole stoere wereldje eromheen. Vin Diesel en Paul Walker doen dit erg goed. Zou mooi zijn als er eens een regisseur kwam die een racefilm wel met een geniaal plot op het witte doek kan brengen. Of bestaat die al? Dan hoor ik het graag. 3,5 in z'n genre.

avatar van Lennert

Lennert

Nou, dat viel me alles bij elkaar toch echt een stuk meer mee dan de tweede film in eerste instantie deed vermoeden. Paul Walker wordt dit keer dan ook bijgestaan door Vin Diesel, welke overduidelijk een beter acteur is om een dergelijke film te dragen. Ik ben alsnog geen fan van zijn personage, maar ik ben alsnog wel in ieder geval mild geinteresseerd in wat er precies met hem gebeurt. Walker acteert nog aardig en er is dit keer ten minste nog een dreiging die realistisch over komt. In vergelijking met het cartoonesque karakter van de tweede film (en die verschrikkelijke Tyrese Gibson), hebben we hier in ieder geval nog enigszins interesse actiescenes. Zo zie je maar weer dat een goed regisseur al zoveel meer voor een film kan betekenen.

Verder blijft het een hoop stoerdoenerij met lelijke auto's en dom taalgebruik, maar het is ten minste niet zo dom als het geval was bij de tweede film. Daarnaast was de ontwikkeling tussen Walker en Diesel niet heel vervelend. Desalniettemin verder echt weinig interessant.

avatar van gauke

gauke

Een vliegensvlugge actiekraker (stond werkelijk bol van de coole actie) met dolle stunts, adembenemende effecten, mooie snelle auto's, de nodige testosteron en nonchalance. Het flinterdunne verhaal zelf was bijzaak en het houterige acteren van de doorsnee cast moest je door de vingers zien.

avatar van Film Pegasus

Deel 1 van wat zou uitgroeien tot één van de meest succesvolle franchises. En dan nog één die beter wordt met de jaren. De start is in elk geval leuk met de nodige snelle auto's en actie. De cast draait vooral rond Paul Walker en Vin Diesel, maar ook de rest doet het niet slecht. We zijn ondertussen 14 jaar later en zelfs nu nog doet de film verre van gedateerd aan. Dit is gewoon genieten.

avatar van soom

soom

Ik... Wauw!! Ik doe niet echt wat normale (al zou ik de eerste persoon die zichzelf echt normaal vind, raar aankijken - niemand kan zichzelf echt als 1000 procent normaal profileren) mensen doen. Ik hipte bij het midden van de reeks (of de helft? Een kwart?) naar binnen, sloeg het daaropvolgende deel 6 fijn over, en keerde pas voor 7 weer terug, gedreven als ik werd door het trieste heengaan van Paul Walker. Om vervolgens te bekijken, waar het begon. Het is zo normaal allemaal. Zo gewoon. Ik schreef net dat niemand echt voor de volle 1000 procent normaal kan zijn, en het is dan ook merkbaar dat Vin en de zijnen steeds groter en bombastischer zooi neerknallen, om maar interessant te willen blijven. Want hier is de tegenstelling, die ik al 2 keer aanhaalde, ook te merken. Maar het is nét een tikkeltje beter te verdragen dat Vin zo'n bulldozer gast is, die totaal niet kan acteren (itt wijlen Paul, Jordana en Michelle), want Paul en hij tasten elkaar continu af, en ze spelen wat onwennig naast elkaar. Misschien ook dat het te maken heeft met leeftijd.. Ze waren hier natuurlijk pas in de twintig. (toch?)

Vin is gewoon meer en meer de ster geworden in de reeks. Een knappe prestatie voor iemand met alleen maar spierbundels en verder niks..

Overigens was het dus dubbel plus. Plus voor het rustige verhaal, plus voor de verloop ervan, plus voor de nog wel fijne, nog niet helemaal zichtbare tegenstelling van Paul met Vin, plus voor de dames Michelle en Jordana, plus voor de zeldzaam gezaaide humor ( aan het begin), en als laatste plus kan ik zeggen, dat ik zo enorm het beeld volgde, ik kreeg er echt weer een enorme adrenalinestoot door. En ik weet dat het niet verstandig is dat ik ooit de weg betreed achter een autostuur. Maar jongens, als ik de kans kreeg. Ik ging subiet de beste auto kopen of huren die in mijn prijsklasse zou liggen..

avatar van misterdhdh

misterdhdh

Eerste keer dat ik een film van deze reeks bekijk en is me redelijk goed bevallen. Vond dit een vermakelijk goed filmpje, niet super maar wel nog goed. Verhaal was matig maar zaten wel zeer goede stukken in zoals de overvallen op de vrachtwagens zelf. Ben helemaal geen fan van auto's en ken er bijzonder weinig van maar toch heb ik me geamuseerd met deze autofilm, auto's waren natuurlijk prachtig maar mijn interesse erin is niet echt gegroeid. Qua acteerwerk sprong vooral Diesel eruit, Walker valt niet echt op. Einde was goed. Ga zeker de andere delen nog eens bekijken. Voorlopig een 3.5 maar kan nog een beetje dalen.

3.5/5

avatar van filmofiel

filmofiel

Drank, stoere kerels en snelle auto's... ingrediénten voor een waardeloze opgeblazen machofilm, sorry kan er niet eens een score aan plakken.

avatar van TornadoEF5

TornadoEF5

Aangename film. De tragere stukken komen soms wat minder uit de verf, de actiescenes komen niet altijd even sterk in beeld en de actie is te overdreven zoals de auto die tien meter de lucht ingaat. Ook heel wat plotholes.

avatar van patrick17

patrick17

De reeks maar eens opgepakt omdat ik het laatste deel nog niet bekeken heb.

Een aardige film. Snelle auto's, mooie vrouwen en veel actie.

De film kijkt aardig weg en het zijn de vertrouwde gezichten die we in dit eerste deel zien.

Al met al blijf ik bij me huidige score van 3.5 / 7.0

Rechtzetting.

Tot mijn grote verbazing stond bij deze film een stem van mij. Had hem nooit eerder gezien, kwam me ook op geen enkel moment bekend voor. Ofwel ooit per ongeluk geplaatst, of ik was in de war met een andere filM.

De F&F reeks is een raar gebeuren. Op basis van deze film zou je niet verwachten dat het tot een 7de deel aan zou slepen. Sterker nog, ondertussen is de film een soort van voorvechter geworden van de roep naar diversiteit in Hollywood. Een toonvoorbeeld van hoe een niet-uitsluitend blanke cast ook een kassucces kan opleveren.

Maar dit is dus deeltje één en veel meer dan een redelijke actiefilm is het niet. Walker is wat flauw, Diesel is geen begenadigd acteur maar weet z'n rollen vaak wel te kiezen. Een aantal fijne actiescenes leuken de boel op, maar net iets te weinig. Daarbij ook gewoon te weinig actie in het algemeen, het achterliggende plotje is niet zo boeiend.

Een reeksje dat er eindelijk een keer aan moet geloven, benieuwd hoe ze hiervan 7 delen hebben kunnen breien.

avatar van Goto

Goto

Onderhond schreef:

Ja, ja, maar ondertussen staat je stem bij de Persona 3 film er ook nog steeds. Hoeveel films heb je nu eigenlijk werkelijk gezien?

Glad vergeten! Jammer dat het tweede deel nog steeds niet toegevoegd is.

avatar van K. V.

K. V.

Me toch eens aan deze film gewaagd omdat hij toch op tv kwam. 'k had eigenlijk maar weinig verwachtingen bij deze film, maar eigenlijk viel hij beter mee dan verwacht.

Niet het meest moeilijk te volgen verhaal, maar toch vermakelijk genoeg om de volledige speelduur te boeien. De film zag er nog goed uit en het acteerwerk was ook nog goed te doen.

'k heb eigenlijk niet veel met auto's of racen, maar de film viel beter mee dan verwacht.

avatar van supadragon8

supadragon8

Dit vond ik vroeger zo stoer maar ik kan dit nu niet meer serieus nemen

Met als dieptepunt dat oneliner spuwen tussen Paul en Vin na de eerste race en dat publiek dat steeds van OOHHH gaat, jakkes.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Inderdaad, vroeger was dat dissen allemaal heel stoer enzo. Nu zie je pas hoe treurig het allemaal is. Maargoed, daar moet je eerst 10 jaar verder voor zijn

avatar van tommydruut

tommydruut

Zeer vermakelijk begin van een vermakelijke film reeks!

avatar van IH88

IH88

“It's not how you stand by your car, it's how you race your car.”

Als je deze eerste Fast and the Furious film vergelijkt met de latere delen dan is dat echt een wereld van verschil. Waar in die films de nadruk echt op de actie is komen te liggen (met of zonder auto's) is dit eerste deel een introductie van de personages met een wat langzamer tempo en wat minder actiescènes. Waar de latere delen de hele tijd in de vijfde versnelling doorrazen neemt The Fast and the Furious zijn tijd om de kijker te introduceren in de wereld van de snelle auto’s.

Het familiegevoel is hier al sterk aanwezig en je begrijpt de problemen die Brian heeft tussen het kiezen van zijn baan als undercoverpolitieagent of zijn loyaliteit aan Dominic. Paul Walker en Vin Diesel dragen de film en het is leuk om hun onderlinge band te zien groeien. De franchise beslaat nu zeven films en de band tussen deze personages blijft het hart van de films (en de humor, mooie dames, geweldige actiescènes en schitterende auto's natuurlijk). De racescènes zien er geweldig uit en ook thuis op de bank zit je met verhoogde hartslag naar de adrenalineverhogende stunts te kijken die ze nu weer met hun auto's uithalen. Het verhaal is in dit eerste deel nog evenwaardig aan de actie en ik moet zeggen dat het zeker niet slecht in elkaar steekt. Het is wat simpeltjes maar dat maakt niet veel uit als het met zoveel vaart en flair wordt verteld. Ook Rodriguez, Brewster en Schulze hebben leuke rollen. Dit eerste deel is wat ingetogen maar nog steeds heeft het alle ingrediënten die deze franchise tot zo'n succes maakt.

avatar van james_cameron

Herzien op blu-ray. Een beetje gedateerd na vijftien jaar, maar nog goed te doen. Vlot verhaal, leuke cast, flitsend in beeld gebracht. Niet alle elementen werken naar behoren (de muziek is bijvoorbeeld veel te nadrukkelijk aanwezig), maar het charisma van Paul Walker en Vin Diesel maakt veel goed.

avatar van TMP

TMP

Na al meerdere films uit de reeks gezien te hebben, ook dit eerste deel maar eens bekeken. Aardige introductie van diverse personages die inmiddels al heel wat films meegaan. Het verhaal is wel echt flinterdun. De racescènes zijn op zich goed, al zijn de slow motions niet al te best. Ook houdt het acteerwerk af en toe niet over, hetgeen ook geldt voor de soundtrack. Maar met het verstand op nul valt het best te doen.

avatar van Supernatural

Supernatural

een leuke film heb me prima vermaakt.een goed begin van een leuke reeks.

avatar van Alathir

Alathir

Na een bijzonder langzame film namelijk Tinker Tailor Soldier Spy had ik nood aan snelheid. Niks beter dan The Fast and the Furious nog is te herkijken. De soundtrack past niet altijd maar geregeld kwam er wel lekkere muziek in voor. Het verhaal is niet al te complex maar dat hoefde zeker niet. Ik vond dat er een goede afwisseling zat tussen actie/racen en om tijd te maken om de personages degelijk in te leiden. De film was gedaan voor ik het wist.

avatar van Kondoro

Kondoro

Aangezien ik nu een weekje vertoef in de Duitse Eiffel houd ik mijn meningen dusdanig klein dat ik deze even snel af kan typen. Ook hier is het nog kneiter warm, maar deze film heb ik zondag al gezien maar daar had ik niet zo veel zin aan om hem af te typen. Tot mijn verbazing heb ik nog niet op deze film gestemd hier op MovieMeter, toch heb ik de film al zeker we meerdere keren gezien zeker als je na gaat dat dit één van de eerste actiefilm is die ik heb gezien, toen mijn moeder de film nog meenam naar huis.

De film laat eigenlijk al zien dat de kwaliteit in Hollywood lichtelijk naar beneden daalt, en ook ik zat deels verbaast te kijken dat de film toch nog zo’n acht vervolgfilms heeft na gelaten aangezien de film op het einde eigenlijk wel afgelopen leek te zijn zonder enige toekomst. Het is allemaal te lief, te voorspelbaar en te herhaald waarbij het straatracen een leuke toevoeging is maar het verhaal toch wel flinterdun is.

De film telt natuurlijk al een ‘sterren’ cast met twee schijnende rollen voor Paul Walker en Vin Diesel, beiden acteurs die ik best hoog heb staan, helaas na het tragische ongeluk is Walker wel wat weggezakt maar het blijft gewoon een leuke neutrale acteur waarvan je niet al te veel hoefde te verwachten en ik had graag wat meer van de beste man gezien in de toekomst, helaas dat, dat al afgepakt is. Diesel steelt de film natuurlijk, met zijn bijna perfecte rol is ook hij in voor een portie actie en speelt de sterren van de hemel, samen met Rodriguez speelt hij een schattig duo.

Het verhaal is best lief. We volgen Walker als undercover agent die zich graag in de groep van Toretto wil mengen. Dit lukt hem aardig door zijn aanhoudende instelling en na zich bewezen te hebben neemt Toretto hem in bescherming. Het doel van O’Conner was om de gestolen tv’s terug te vinden. De band word hechter maar O’Conner moest zijn geheim onthullen anders zou eentje van het team (naam zo snel vergeten) overlijden. De schok is groot maar, het open einde verteld vele dat het gewoonweg verder gaat met een tweede deel.

En dan sluit ik het eerste deel van reeks toch af als iets te simpel maar, stiekem ook erg leuk.

avatar van Shadowed

Shadowed

Leuke Cohen.

Cohen is een regisseur waar ik toch wel weinig van heb gezien. Ik moet binnenkort wat meer van hem opzetten, maar aangezien die reviews denk ik niet dat het dit niveau nog gaat overstijgen. Het verhaal is niet bijzonder, maar het is erg boeiend gefilmd.

Natuurlijk is alles een beetje een excuus om te racen. Mooie auto's in overvloed waarbij de motoren van het scherm branden. Een jonge Diesel en Rodriguez zijn grappig om te zien. Ook Walker maakt indruk. De rest is wel ok als begin van de 'familie'.

Actiescenes zien er niet allemaal overtuigend uit, maar het is wel erg boeiend gebracht allemaal. Hiermee is deze actie misdaad meer dan geslaagd. Leuk eerste deel.

avatar van Ummmagummma

Ummmagummma

Walker walks into a bar and orders a tuna sandwich...

Je zit rustig te eten, en dan zoekt een of andere leipe bent ruzie om onduidelijke redenen, en als je je dan verdedigt doet de baas van de eettent lullig. Gaat helemaal nergens over dit

Ik mag Diesel wel, leuk als Riddick, Guardians of the Galaxy, Avengers. Geen begenadigd acteur, maar mits goed gecast altijd goed te pruimen. The Fast and Furious lang geleden eens gekeken maar niet blijven hangen, nu herinner ik me weer waarom, het is echt helemaal niks.

Feitelijk een bijna twee uur durende reclame vooral bedoeld voor de tjoeningliefhebbers. Slecht script, slecht acteerwerk, qua cinematografie niet interessant, en de SFX verouderd.

Ik heb hem niet uitgezeten, mijn beide zoons vinden er ook niks aan,M dus The Flash op Netflix maar aangezet.

Zonde van mijn tijd.

avatar van thoyouknow1980

thoyouknow1980

Spektakel en racegeweld gegarandeerd

Deze review geld voor alle films t/m deel 8

Er zitten 1 of 2 minder sterke films tussen,maar zelfs die zijn goed te pruimen.

Samen vormen de films eigenlijk een lang verhaal over vriendschap en dikke auto's natuurlijk

De actie is meestal volop aanwezig en is de aandrijfmotor van het geheel.

In de latere delen gaat het helemaal los en word het steeds gekker,maar tja daar moet je van houden.

En het wel duidelijk dat ik dat doe.

Die soundtrack van Wiz Khalifa tegen het eind doet het hem helemaal,en gaf me flink kippenvel.

Al met al een heel vermakende serie films dit,op naar deel 9

avatar van des1

des1

F&F films beste voorbeeld hoe hormonale domme jongens vermaak de bios heeft overgenomen.

avatar van FillumGek

FillumGek

The Fast and the Furious ben ik vroeger gaan kijken in de tijd dat Need for Speed Underground en het superieure vervolg Underground 2 populair waren. Het was de tijd dat straatracen helemaal hot was. Ik ging naar beurzen en shows, lag magazines en ook deze film viel erg in de smaak. Na zo'n vijftien jaar zag ik hem toevallig op de Amerikaanse Netflix staan en zonder twijfelen maar weer eens aangezet. En nostalgie speelt ongetwijfeld mee, maar ik heb me weer dik vermaakt met deze stoere testosteronbom.

Het verhaal van een undercoveragent die in een bende infiltreert is niet origineel, bijna gekopieerd van Point Break zelfs, maar de setting is, of was, verfrissend. Naast heel wat racegeweld is het vooral een showcase aan auto's en gaat het vooral om 'wie heeft de grootste'. Auto's in neonkleuren en onder de plakplaatjes, dikke muziekinstallaties, NOS, PS2, je kan het zo gek niet bedenken. Als er nu een doorgefokte tuner door de wijk scheurt haal ik mijn schouders op, maar de groene Eclipse en vooral de oranje Supra blijven wel iconisch.

Dit eerste deel is inderdaad de 'meest trage' van de reeks, maar juist dat kan ik wel waarderen. Het familiegevoel is sterk aanwezig en vooral Diesel blinkt uit in zijn rol. Het moge duidelijk zijn dat de cast, inclusief nieuwe members in de vervolgdelen, ook buiten de camera's uitstekend met elkaar konden opschieten. Hoewel Paul Walker onlosmakelijk met de reeks verbonden is, wordt hij hier wel voorbij gespeeld door Diesel. Rodriquez vond ik vroeger al ergerlijk, en dat is absoluut niet veranderd. Van de rest van de cast zoals een Brewster of Schulze hoor je nog weinig eigenlijk.

De soundtrack en geluidseffecten zijn een groot pluspunt. De muziek is vaak aanwezig, uit verschillende genres en zweept de boel vaak behoorlijk op. De geluiden van de motoren en de NOS stuwen het adrenalinepeil omhoog en ook het camerawerk is vaak dik in orde. Na al die jaren voelt de film niet gedateerd aan en is hij nog steeds prima te kijken. Alleen de auto's zijn niet meer zo stoer, ik heb nu toch liever een exotische bolide dan zo'n gepimpte middenklasser.

avatar van Thorak

Thorak

soom schreef:

Het verhaal is 1 op 1 gejat van Point Break, alleen hebben ze van de surfers autoracers gemaakt, verder EXACT hetzelfde.

Paul Walker speelt Keanu Reeves en Vin Diesel speelt Patrick Swayze.

avatar van soom

soom

Thorak schreef:

Paul Walker speelt Keanu Reeves en Vin Diesel speelt Patrick Swayze.

Je bedoelt waarschijnlijk, dat ze de rol spelen die Keanu en Patrick in Point Break gedaan hebben.

Ze kunnen namelijk niet echt Keanu en Patrick zijn, want dan zou het een beetje Face /Off moeten worden. Hoewel ik natuurlijk wel begrijp wat je wilt duidelijk maken.

Nu ga ik even kijken of Point Break ergens te zien is .