• 9.218.841 stemmen

Geregisseerd door: Ron Howard

Met onder meer: Tom Hanks, Bill Paxton en Kevin Bacon

Releasedatum: 12 oktober 1995

Plot Apollo 13

"Houston, we have a problem."

De film vertelt het waargebeurde verhaal van de 13e Apollo missie, op weg naar de maan. De astronauten Lovell, Haise en Swigert ondervinden dat er in 1970, na de landing op de maan, nog maar weinig interesse is in de missies naar de maan. Dit verandert echter als er een aantal dingen verkeerd gaan in de Apollo, en een terugkeer naar de Aarde onwaarschijnlijk wordt.

Jim Lovell

Mary Haise

avatar van zaaf i

zaaf i

Film Fan schreef:

Er zijn er meer hoor. Het staat hierboven toch duidelijk: Verenigde Staten / Drama. Als je daar niet van houd schuif 'm dan niet in je DVD speler maar maak er een kleiduif van. En ja de grootste industrie van de US is de entertainment business, en hoe komt dat? Juist omdat ze er in alle facetten goed in zijn. Er is geen land wat daar aan kan tippen.

wat een gelul.

dat overgedramatiseerde, slachtofferige, daar zijn amerikanen goed in.

entertainment, ja zeker, maar een wat diepere kijk op 's mens motieven is voor een kijker als ik wel zo interessant.

avatar van sofripa

sofripa

movie acteurs schreef:

Zeer goede film.

De impact van toentertijd, met name het fenomeen : "mens op de maan" komt hier erg sterk naar voren. Komt sowieso ook door het erg sterke acteerwerk van de cast. De film wist mij ernstig te boeien. Een onplezierige zit was het voor mij zeker niet. Vooral de beelden in de ruimte zijn fascinerend mede door de mooie muziek. Een mooie film van Ron Howard. 4,0.

Dank u. Helemaal goed beschreven.

avatar van Malli

Malli

Het uitstekende laatste half uur en de sterke cast redden deze film van de ondergang. Voor het overige vond ik het maar een slaapverwekkende vertoning en slaagde ik er maar niet in mij in te leven in de hoofdpersonages.

avatar van 606

• 12036 stemmen

Erg mooi gemaakte en fascinerende film met behoorlijk spannende momenten.

Zeer goed geacteerd en zeer mooie beelden.

3,5 ster

avatar van Fryce

Fryce

Ik vond hem niet echt leuk, beetje saai. Zit allemaal prima in elkaar maar kon mij dus niet boeien.

Rory Breaker

Leuk amusement voor de avond.

Eerste 3 kwartier zijn echt verschrikkelijk met die typische familiebeelden. Effecten en plaatjes zijn prima, evenals de acteerprestaties, al is Paxton zo nu en dan een saaie drol. Voor de rest houdt de film vast een vaststaand concept. Telkens die afwisselingen tussen hoofdkantoor, familie en het ruimteschip. Dit zien we precies 't zelfde bij films als Deep Impact, Armageddon en noem maar op. De zoetsappigheid op 't einde was ook verschrikkelijk.

Toch heb ik me prima vermaakt, met af en toe wat spanning en de mooie plaatjes.

avatar van boemboem27

boemboem27

heel goed gemaakte film met een goed spelende cast met oa Tom Hanks

heb 'm vanavond op tv gezien en baalde al van de vele reclame.

vele spannende momenten.

heb er echt van genoten..

avatar van blablabla89

blablabla89

Rory Breaker schreef:

Leuk amusement voor de avond.

Even voor de duidelijkheid: Apollo 13 is eerder gemaakt dan Deep Impact en Armageddon dus je hoeft het deze film niet aan te rekenen maar die andere twee. Verder is het geen fictieve film zoals die andere twee maar een documantaire. Dus als de film op het eerste gezicht saai lijkt, bedenk je dan dat het gaat om een waargebeurd verhaal! Armageddon is leuk en aardig maar fictief en daarom erg over de top. Voor een waargebeurd verhaal is minder nodig om de aandacht vast te houden. Ik kreeg op het einde dan ook een kippenvel moment toen de shuttle goed en wel in de Stille Oceaan landde.

Wat betreft de film zelf vond ik het er allemaal erg mooi en realistisch uitzien. Het wil nog wel eens gebeuren dat ik een film zie uit de jaren 90 en dat de special effects er nog niet helemaal in orde waren destijds. Deze film is nog helemaal up to date wat dat betreft. Verder goede acteerprestaties van met name Tom Hanks. Muziek was ook in orde. Prima film gewoon!

blablabla89 schreef:

Ik zeg toch ook nergens dat die film later kwam. Ik zeg alleen dat hetzelfde trucje vaker is gebruikt en dat het mij dus minder trok.

En dit is zeker geen documantaire. Het is een verfilming van. Alles is aangedikt en vooral die onzin met de familie is lachwekkend.

Rory Breaker

Verder had ik wel veel zin om deze te zien, omdat de amusentswaarde van die ruimtefilms, me altijd wel goed ligt. Daarbij vond ik de poster ook erg mooi, maar de film bleek helaas een tegenvaller.

avatar van jeeke21

jeeke21

Heb deze film nu al verschillende malen gezien , en vind hem nog altijd even goed !

Gewoon een prachtfilm ondanks de minder goede commentaren hierboven...

avatar van scorsese

Geweldige film over de welbekende reis van Apollo 13. Vanaf het moment dat het fout gaat blijft het werkelijk onophoudelijk spannend tot het einde (ondanks dat de uitkomst al bekend is). Buitengewoon spectaculair en realistisch in beeld gebracht waarbij veel oog voor detail. Ook complimenten voor hoe de moeilijke materie wordt uitgelegd zodat een leek het ook begrijpt. Verder een hele fijne cast waarbij Ed Harris misschien nog wel het meest opvalt.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Een aantal maanden geleden heb ik deze op tv gekeken. Tom Hanks doet het zoals altijd goed en ook Gary Sinise had een leuke rol (die 2 zitten in veel films samen trouwens). De films is goed nagemaakt van het waargebeurde verhaal. Ik wist niet hoe het in het echt afliep dus het was alsnog redelijk spannend. Eerlijk gezegt had ik precies het tegenovergestelde verwacht als einde. Een minpunt was dat de film te langdradig is.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Goede film die op een sterke manier laat zien hoe het er aan toe moet zijn gegaan met de Apollo 13 missie. De chaos in het NASA-centrum wordt mooi weergegeven en komt zeer realistisch over. Het is dus wel eens leuk om dat allemaal te zien, maar dat had evengoed in een wat kortere tijd gedaan kunnen worden. Nu vond ik het soms wat langdradig: de Apollo 13 had blijkbaar te kampen met het ene na het andere probleem, maar dat was niet allemaal even boeiend (al weet ik ook wel dat de film gebaseerd is op waargebeurde feiten, zodat de regisseur er waarschijnlijk zo veel mogelijk wou insteken).

avatar van Gettho-

Gettho-

ik denk leuk uitje leuke film ziet er goed uit.. Viel me een beetje tegen eerst! Het was erg langdradig en totaal niet meeslepend vond ik.. Op een gegeven moment werd het wel leuk maar naar mijn mening had ik beter een andere film uit kunnen zoeken!

Geloof trouwens niet dat dit een waargebeurd verhaal is haha

avatar van movie-edje

movie-edje

Tom Hanks was ( is ) een acteur die in alle markten thuis is!

Maar in deze film had hij beter zijn voeten aan de grond moeten houden.

Vind deze film nergens interresant, of boeiend etc etc etc!

Beetje vermoeiende drama, die mij een diepe vervelende zucht heeft achter gelaten!

avatar van black swallow

black swallow

Tom Hanks....ja... die speelde er ook in, maar Gary Sinise was nog beter in deze film.

Dit is geen film voor de spanning (je weet de afloop al), of voor kunstzinnig filmkijken - dit soort films valt onder historisch drama; geeft beetje idee van de tijd van toen - in een geromantiseerd jasje,

m.i. best geslaagd jasje

avatar van Betamax

Betamax

Uitstekende film.

Spannend en waargebeurd verhaal.

Prima acteurs en prachtige effecten.

avatar van Spetie

Degelijke verfilming van de ongeluksvlucht naar de maan.

Men neme een ervaren regisseur, een aantal ervaren acteurs en dan vloeit er meestal wel iets goeds uit voort, moet men gedacht hebben. Tom Hanks, Ed Harris, Gary Sinise En Kevin Bacon doen het allemaal naar behoren. Vooral Sinise is erg goed hier, jammer dat zijn rol niet zo heel groot is.

Het begint allemaal nogal vrij traag, maar als het op een gegeven moment dan misgaat, komt alles letterlijk en figuurlijk in een flinke stroomversnelling terecht. Howard slaagt erin om vooral door de prima montage, de nodige spanning te creëren, ondanks het feit dat de afloop vrij gemakkelijk in te vullen is. Tussendoor zakt het overigens soms wel een beetje in. Ook de typische Amerikaanse heroïek is weer aanwezig, maar dat zit blijkbaar in de cultuur van het land verweven. Ik vond het hier niet zo heel storend.

Kortom zeker niet slecht dus. Misschien een ietwat te lange aanloop, maar goed gemaakt, redelijk goed geacteerd, zoals eigenlijk alles vrij stabiel is, inclusief de uiteindelijk waardering van mijn kant.

avatar van Filmfan_1997

Filmfan_1997

Erg mooie film met goede acteurs o.a: Kevin Bacon en Tom Hanks.

Met veel spannende scènes.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Het is inderdaad een dramafilm, zonder blockbuster elementen, maar wel met spanning. Ik vind het wel een aparte film.

Het duurde even voordat ik het boeiend begon te vinden, maar op een gegeven moment vond ik de uitbeelding echt intrigeren. Het was ook boeiend om naar de acteerprestaties te kijken en de sfeer vind ik prettig, een tikje afstandelijk en toch ook enigszins beklemmend af en toe.

Het uiterlijk is wel wat gedateerd, maar bij dit soort drama is dat niet storend en prima passend.

Tom Hanks, Bill Paxton en Kevin Bacon zijn niet de minste acteurs, het level van acteren is erg goed. Je krijgt goed feeling met de personages. Een goede soundtrack met mooie sixties songs completeert het geheel.

Gave cinema.

avatar van missl

missl

De film begint traag maar wanneer ze eenmaal in de ruimte zitten dan gaat het wat sneller en wordt het beter. Al vind ik wel dat er wat veel rakettermen voorkomen, waardoor het met vlagen wat ingewikkeld is om te volgen. Mooi dat ze toch een spannende film kunnen maken terwijl de mannen maar in een hele kleine ruimte zitten.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Op zich wel een leuk en vermakelijk filmpje maar niet meer dan dat. Tot aan het moment van de reis kabbelt het redelijk voort. Het verhaal wordt een beetje op gang gehouden door het charismatische karakter van Hanks maar verder blijft het redelijk saai.

Vanaf het moment dat de astronauten daadwerkelijk op reis gaan wordt het wat spannender. Je zit toch met ze mee te leven en de vraag of ze wel weer terug op aarde kunnen keren is behoorlijk spannend. Wat ik ook wel een extra element vond was de reactie van het publiek. De maatschappij op zich. Op het moment dat ze op reis gaan is er vrij weinig belangstelling. Armstrong was al een keer op de maan geland en toen was de spanning er af. Niemand keek naar de uitzendingen die de astronauten maakten.

Maar die onverschilligheid van de mensen veranderde plotsklaps toen het bleek dat de astronauten misschien niet meer naar huis zouden kunnen komen. Toen was er opeens spanning en sensatie en stortte iedereen zich op het verhaal. Opeens was er wel vollop belangstelling en medeleven. Tegenwoordig zie je dit soort mediahypes vaker maar ten tijde van het opnemen van deze film was dat volgens mij veel minder.

Het is wel interessant om deze film een keer te bekijken aangezien het een waargebeurd verhaal is. Het is geen spanning en sensatie verhaal a la Armageddon maar dat lijkt me vrij logisch aangezien het waargebeurd is.

avatar van skipy05

skipy05

Erg goede film. volgens mij toch wel erg goed nagemaakt volgens het waargebeurd verhaal.

In het begin komt de film iets trager op gaan, daarachter is hij wel erg spannend.

avatar van Filmfan74

Filmfan74

Heerlijke film die ik al meerdere keren heb gezien. Goed verhaal, goede opbouw, uitstekend acteerwerk. Ik kan er naar blijven kijken!

avatar van VincentL

VincentL

Een historisch slippertje in de film: de Apollo 13 is nooit op de maan geland en de astronauten zijn, zodat ze niet gedesillusioneerd zouden raken, nooit verteld dat er eigenlijk geen belangstelling was. De film is niet 100% accuraat

avatar van Boompus

Boompus

VincentL schreef:

In de film zijn ze ook niet op de maan geland. Dus wel degelijk accuraat. De echte James Lovell heeft dat bevestigd. En hij kan het weten..

Nog even een opmerking over de beschrijving van de film op moviemeter: Het was niet de 13e Apollo missie, maar de 7e. De "echte" (bemande) Apollo ruimte missies zijn begonnen met Apollo 7. Tenzij je al die onbemande tests en het drama van Apollo 1 meerekent.

avatar van Norma

Norma

De langdradigheid die sommigen noemen heb ik blijkbaar geen last van, het is voor mij een film die ik met enige regelmaat kan herzien. De afloop is bekend, toch leef ik iedere keer weer mee. Ik vind het wel wat, die ruimtereizen, fascinerend en beangstigend tegelijk.

Of het getoonde realistisch is, geen idee, maar ik vind de verwoede pogingen, onder kalme leiding van Ed Harris, om de bemanning van Apollo 13 weer veilig terug te halen elke keer weer mooi om te zien.

avatar van stinissen

Gewoon een van de beste films ooit.