• 9.218.803 stemmen

La Endemoniada (1975)

Horror | 90 minuten

Genre: Horror

Alternatieve titels: Demon Witch Child / El Poder de las Tinieblas / The Possessed

Oorsprong: Spanje

Geregisseerd door: Amando de Ossorio

Met onder meer: Julián Mateos, Marian Salgado en Fernando Sancho

Gesproken taal: Spaans

Plot La Endemoniada

"Good and evil battle for possession of the innocent!"

In een kleine Ierse stad wordt een een lelijke oude vrouw als zigeunerin aanzien en beschuldigd van het uitoefenen van hekserij en satanisme. Ze wordt gevangen genomen maar neemt wraak door zelfmoord te plegen en bezit te nemen van het kind van de detective die haar gevangen nam. Het bezeten kind neemt de gedaante aan van de oude heks en haar duivelse middelen nemen groteske vormen aan: er volgen Satanische rituelen en moordpartijen in de Naam van de Duivel.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Een Spaanse Exorcist-rip-off van de maker van de "Blind Dead" series.

Een hoogvlieger is het niet geworden, de film is ook met beperkte middelen gemaakt, maar je kunt nóg slechter treffen.

Voor wie geïnteresseerd is in enkele screenshots:

Vermoedelijk zal BCI Eclipse in de nabije toekomst wel een treffelijke DVD release uitbrengen. Deze Amerikaanse firma bracht al veel Spaans horror uit.

avatar van maurice74

maurice74

Erg slecht maar wil niet zeggen dat dit bij elkaar gejatte zooitje erg vermakelijk is.

Ook nog best spannend soms.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Amando de Ossorio is vooral bekend van zijn Blind Dead films, maar hij maakte ook nog een aantal andere horror films en dit is daar een van.
Een voor die tijd vrij harde exorcisme film, want het drinken van het bloed van een pasgeborene en een vrouw de geslachtsorganen van haar geliefde geven zijn toch dingen wat de Amerikanen in The Exorcist niet durfden te laten zien.
Persoonlijk vind ik de films ook niet echt vergelijkbaar. Daar waar Linda Blair door een eeuwenoud kwaad bezeten werd, raakte Susan (Marián Salgado) bewust bezeten door een satanistische heks die wraak wilde nemen.
Marián Salgado is nog best vermakelijk als bezeten meisje. De zinnen die ze haar soms gaven waren hier en daar best grof. Daarnaast vind ik het tof dat ze haar echt kwaadaardige dingen laten doen, zoals iemand d.m.v. een list vermoorden.
Het subplot rondom de priester en zijn geliefde komt dan een stuk minder goed uit de verf, wat voornamelijk te wijten is aan het nogal statige acteer werk van Julián Mateos.
Daarnaast is het einde en de daadwerkelijke duiveluitdrijving behoorlijk teleurstellend.
Niet alles aan de film is even sterk dus, maar voor een Spaanse horror film (die nou niet bepaald bekend staan om hun kwaliteit) vind ik deze nog best goed.

avatar van joolstein

joolstein

Deze Spaanse film is op zijn beurt belachelijk alsook en intrigerend. Tja gemaakt in de nasleep van het grote succes van "The Exorcist"(1973) dus draait ook deze om bezetenheid. De film is van niemand minder dan regisseur Amando de Ossorio, de man achter de vier Blind Dead-klassiekers (1972-1975), evenals The Loreley's Grasp (1974), en The Night of the Sorcerers (1974)

Het slaagt erin om een paar hoogtepunten uit de Friedkin-film goedkoop maar geslaagd te kopiëren. (de levitatie en het draaien van het lichaam) De bron van het kwaad komt hier van een oude zigeunerheks die een kind heeft ontvoerd als offergave maar een beetje dreigen met een dosis natriumpentatol en de heks wordt zo bang dat zichzelf uit het raam gooit! Al is dat vooral pech voor het meisje Susan (Marian Salgado, de Spaanse stemdubbel van Linda Blair in The Exorcist), aangezien zij nu bezeten raakt door haar geest!

Echter het kleine budget laat onvermijdelijk weinig ruimte voor effecten. Een paar goedkoop aandoende schrikmomentjes, Time-lapse-beelden als er slechte dingen op het punt staan ​​te gebeuren, maar die zeer mager waren, stem-misbruik en wat eenvoudige trucjes met de camera. Wel opvallend was dat Susan opeens op de grond bewoog en dat je ratelslang-geluiden hoorde!

Grafisch of bloederig werd het nooit maar er zijn suggesties van een babymoord en een castratie. Ook zijn er de onontkoombare stukken waar ze alleen maar praten of discussiëren. Gek genoeg slaat, het door zijn beperkt budget, een eigen weg in en daardoor lijkt het helemaal niet meer zo veel op "The Exorcist" of een regelrechte bezittingsfilm... Zodoende is het goedkoop maar wel vermakelijk!