• 13.687 nieuwsartikelen
  • 171.394 films
  • 11.359 series
  • 32.315 seizoenen
  • 633.692 acteurs
  • 197.063 gebruikers
  • 9.218.803 stemmen
Avatar
 
banner banner

Le Puits aux Trois Vérités (1961)

Komedie / Romantiek | 95 minuten
2,50 3 stemmen

Genre: Komedie / Romantiek

Speelduur: 95 minuten

Alternatieve titels: Il Pozzo delle Tre Verità / Three Faces of Sin

Oorsprong: Italië / Frankrijk

Geregisseerd door: François Villiers

Met onder meer: Michèle Morgan, Jean-Claude Brialy en Catherine Spaak

IMDb beoordeling: 5,7 (100)

Gesproken taal: Frans

  • On Demand:

  • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
  • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
  • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
  • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
  • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
  • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
  • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Le Puits aux Trois Vérités

Een romance bloeit op tussen schilder Laurent Lénaud (Jean-Claude Brialy) en Renée Plèges (Michèle Morgan). Als zij echter op het punt staan om hun relatie officieel bekend te maken, duikt ineens Renée's dochter Danièle (Catherine Spaak) op. Meteen vliegen de vonken over en wordt duidelijk dat Laurent en Danièle zich tot elkaar voelen aangetrokken. De wispelturige schilder laat Renée vallen en trouwt met haar dochter. Maar dan maken zij de fout om in te trekken bij (schoon)moeder Renée...

logo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Renée Pièges

Laurent Lénaud

Danièle Pièges

Philippe Guerbois

Un invité au vernissage

Commissioner Bertrand

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

  • 2745 berichten
  • 0 stemmen

Er bestaan er heel veel van : Rashomon varianten...dit blijkt er weer een te zijn, al weet ik niet of dat een idee van de makers was of dat de mij verder ongekende roman waarop hij is gebaseerd ook reeds deze structuur had. De film komt trouwens totaal niet over als een romanverfilming maar als boulevardtoneel, waar de pochade achtige inhoud natuurlijk ook aan bijdraagt.
Hoewel pochade een farce suggereert en zowel IMDB als MM ons wijs trachten te maken dat dit een komedie is, is dat absoluut NIET het geval, in tegendeel. Ik geef toe dat je om alles moet kunnen lachen in het leven, maar zelfmoord is doorgaans eerder een reden tot melancholische bespiegelingen, of in dit geval tot een whodunnit, hence de spoiler.
Whodunnit zeg ik, we zien in het begin Brialy wegrennen , duidelijk in paniek, en we hebben net daarvoor een schot gehoord. Daar is iets niet pluis...terwijl Brialy vervolgens uithuilt bij zijn maitresse Gabel in een shabby pension, leren wij dat het pistoolschot een slachtoffer heeft gemaakt : niemand minder dan Catherine Spaak helaas.Ook leren wij dat haar mammie Morgan wel erg snel ter plekke is op de locus delicti...
Dan arriveren de flikken en kan het Rashomon spelletje beginnen met 3 verhalen, 3 POV's en 3 verklaringen van het gebeurde, en wat er aan voorafging. POV Brialy die uithuilt bij Gabel, POV cougar Morgan die Brialy verlinkt bij de flikken- al dan niet terecht- en POV Spaak. Maar die was toch dood ? Ja, maar gelukkig hield ze een poeziealbum bij . Niet verwonderlijk, want Spaak was pas 16 hier ! En moet dus de eega van Brialy voorstellen, al tegen de 30...rare jongens, die Fransen.
Het wordt nog bevreemdender als je bedenkt dat Spaak er hier uitziet als...14 of zo, duidelijk een kind nog en dat gekwijl is hier verder niet nodig. Maar met dat al gaat ze toch nog even naakt, en blijkt ze verhip al weer een cockteasing nymphette te vertolken ! Zij het stiekem een beetje gevoelig- hence het poeziealbum.
Voor de duidelijkheid: de 3 POV's overlappen elkaar continu en vaak heb je geen idee naar welk POV je nu weer zit te kijken, deed Kurosawa toch iets beter. Bovendien : we leren hier wel degelijk wat er zogenaamd "echt " en objectief met Spaak gebeurd is, hoe en waarom.
Zoals ik al suggereerde komt dit alles zeer toneelmatig over, vrijwel geheel in interieurs spelend en volstrekt dialooggericht. Er waren dan ook wel figuren van het kaliber Morgan of Brialy nodig om het geheel kijkbaar te houden. Dat lukt net, maar met een beter regisseur had hier een stuk meer in gezeten. Die Villiers is dan ook tamelijk vergeten.

Is bij mijn weten niet uitgebracht met anderstalige onderschriften, werd echter in onze contreien uitgebracht onder de titel "de put der 3 waarheden " en ongetwijfeld vaak op teevee te zien zijn geweest. Wie heeft gekeken ?