Alien: Resurrection (1997)
Genre: Actie / Sciencefiction
Speelduur: 109 minuten / 116 minuten (special edition)
Alternatieve titel: Alien 4
Bekijk via iTunes
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Alien: Resurrection
"It's already too late."
200 jaar na haar dood wordt Ellen Ripley (Weaver) gekloond om DNA van de Alien Queen uit haar te halen. Het bedrijf dat dit financiert wil namelijk de Aliens als wapens gaan gebruiken. Helaas blijken de Aliens slimmer dan ze dachten en binnen de kortste keren moet Ripley met behulp van een aantal ruimtepiraten ervoor zorgen dat de Aliens niet op aarde terecht komen.
- Alien Resurrection (MusicMeter)
- iTunes: € 4,99 / huur € 3,99
General Perez
Dr. Wren
Gediman

galaxydriver32
Een goede film, ik vond de aliens er weer super goed en uit zien. Lekker gestoord dat ze dat als bio wapens wouden gebruiken . Ik vind de special effects zeer goed gedaan. Soms is het toch wel weer lekker spannend. Ik vond op het einde met die nieuwe alien soort wel zielig dat hij door een klein gaatje werd gezogen, het leek ook net alsof hij moest huilen ofzo
Ik vond het gezicht van die alien wel super schattig als hij zo zielig ging kijken

Insignificance
En ik maar denken dat Sigourney Weaver het voornaamste probleem was. De rest van de cast blijkt minstens zo onuitstaanbaar. Bepaalde one-liners en pogingen tot stoere lol zijn zelfs beschamend. Al voor het goed en wel op gang is getrokken, is al duidelijk dat de pen van Whedon, de touch van Jeunet en de Alien franchise een totale mismatch zijn. Ripleys terugkeer heeft met de dubbele hoedanigheid wel wat potentieel, maar binnen deze chaos is het geen tel serieus te nemen.
Dan valt zo'n scène als die van de ontdekking van de andere kloon ook meteen door de mand. Zelfs als er eens iets moois of smerigs te zien is, is er altijd wel iets of iemand die het momentum meteen om zeep helpt en de indruk van een formidabele tegenstander is vanaf het moment dat de pleuris uitbreekt eigenlijk volledig afwezig. Dan heeft het nog een kans op herstel met de hybride, maar het wordt een lachwekkende vertoning in design en gedrag. Een verdwaalde Alien.

The Beast
Het voor mij toch echt beste deel, hierbij word het herhalende verhaaltje vervangen door iets origineels, leuk verhaaltje en de aliens zien er geweldig uit.
Lekker veel actie en een space pirate achtige crew ook van dat schip, leuk gedaan.
Enige waar ik me aan blijf ergeren is dat er op zo'n belachelijk groot schip zo weinig mensen zitten, maar dit geld voor alle delen.
De schietscenes zijn weer lekker, Aliens bloeddorstig, en ook idd lekker gestoorde scenes zoals dat bio lab met die misvormde aliens, en hoe ze ze als proefkonijnen proberen op te sluiten, en denken dat ze slim genoeg zijn om ze onder controlle te kunnen houden, en flink falen
Deze film krijgt van mij een flinke 4

hutchence
Dit is een alien -film die er duidelijk tussenin zit, niet heel goed, niet slecht.
Het design van de afwijkende alien, vond ik er niet uit zien. Hadden ze niet een beter design kunnen kiezen? Verder hebben ze in ieder geval wel persoonlijkheden als acteurs gevonden.
Op de een of andere manier is dit de laatste alien film, waar in er gecast is. Het minimale wat je van een alien film verwacht is dat de menselijke karakters interessant en mysterieus zijn, in ieder geval interessant om naar te kijken. Dat mis ik in de alien vs predators enorm.

Filmkriebel
Zo, nu nog ook het laatste deel gezien van de quadrology. Iets beter dan David Finchers Alien 3, en maar goed ook dat het hier stopt. Nu ik alle delen bekeken heb, kun je eigenlijk de hele reeks zien als een reis terug naar de Aarde, met de aliens die als een blok aan Ripleys been blijven hangen. Maar ook Jeunets film is een overbodige sequel, waar uit de hand gelopen wetenschappelijke experimenten en een gekloonde Ripley hoofdspeler zijn. De oneliners zijn achterlijk, en telkens door Ripley met een lachje vooraf aangekondigd. Om van "verrassingen" te spreken : er is weer een androïde en er is opnieuw een kerel die rondlummelt met een alien in zijn borstkas... kwestie van nog een chestburster scène te hebben. Kortom : het voelt allemaal herkauwd aan. Twee duimen op voor de onderwaterscène, die gaaf gefilmd was.
Alien : 4*
Aliens : 3,5*
Alien 3 : 2,5*
Alien Resurrection : 3*

Flavio
Na het uiterst tegenvallende derde deel een redelijk 4e deel, dat een beetje de sfeer van deel 2 benadert. Acteurs nemen het allemaal niet te serieus, volgens mij was t lekker ontspannen op de set.
Maar voor de echte Alien-feel is het niet duister genoeg, bovendien zonder echte schrikmomenten.

baspls
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
Redelijke film. Hier gaan ze weer een beetje terug naar de stijl van Aliens al vind ik dat niet helemaal gelukt.
Een erg goed punt is wel dat Sigourney Weaver weer terug komt. De verdere Cast stelt niet veel voor en speeld erg vaak in films van Jean-Pierre Jeunet (waarom die fransman dit regisseert is mij een raadsel). Wel vond ik het grappig dat Brad Dourif hier ook een rol had, hij is een goed acteur en speelde eerder ook in Dune.
Ik vind de film op sommige punten erg B-film achting ogen en zelfs de begin scène is pure shit. Ook vind ik Ripley maar een rare lange slungel in dit deel, gelukkig word ze weer redelijk normaal op het einde. Het verhaal is niet al te sterk maar heeft zijn goede punten.
De CGI-effecten zijn nog steeds niet mijn ding en honderdduizend keer slechter dan de effecten van Alien. Maar ik vond de effecten hier wel weer veel beter dan die van Alien 3.
Ze maken hier ook een aantal grote veranderingen in het verhaal. Vooral aan het einde dat de nieuwe soort alien er is. Eerst vond ik het totaal tegen alle wetten in dat hij de queen dood maar daarna realiseer je je dat hij Ripley als zijn moeder ziet. Ik vond het zelfs erg zielig toen die nieuwe alien dood ging. Dat kwam een beetje door die ogen en die zielige geluiden.
De muziek van John Frizzell stelt wel echt niets meer voor. Hij heeft een paar cue's van Goldsmith gewoon hergebruikt.
Bij dit deel voeld het echt als een verkrachting van Ridley Scott's meesterwerk maar het is redelijk vermakelijk en nog stukke beter dan Alien vs Preditor.

maurice32

edje555
Sigourney draagt deze deel totaal in haar eentje !
De cast eromheen gaf mij weinig indruk en dat Winona in beeld kwam, nam ik deze deel niet meer zo serieus.
De dreiging , de angst, is hier compleet verdwenen.
niet voor herhaling vatbaar
Helaas.
Deel 1 blijft voor mij het Best.

Zwolle84
Ik weet dat over smaak niet te twisten valt en bladiebla enzovoorts, maar ik kan er toch echt niet bij hoe dit misbaksel zo relatief hoog wordt gewaardeerd. Waar 1 en 2 absolute meesterwerken zijn en 3 in mijn ogen vele malen beter is dan vaak wordt beweerd (Fincher had daar al direct die gave stijl te pakken die later zijn handelsmerk werd), vind ik dit laatste deel een complete mislukking. Rommelig, oninteressant verhaal, slechte acteurs, karakters die ofwel grijs ofwel gemaakt overdreven zijn, langdradig middenstuk, een einde om te janken... En waar heeft die alien eigenlijk leren zwemmen? Absolute smet op de Alien-franchise.
Alien 5*
Aliens 4,5*
Alien3 4*
Alien: Resurrection 1,5*
En vooruit: Prometheus 3,5*

predalien
Geen hoogvlieger maar zeker geen slechte film. De bruinachtige aliens waren lekker gemeen maar ze kwamen er te weinig in voor. De newborn op het einde was geen pluspunt en voor mijn part mochten ze die gerust weggelaten hebben, de geluidjes die hij maakte waren dan wel heel fijn (schattig).

John Barry
Alien: Resurrection is een aardige film om een keer gezien te hebben, maar deze film is niet bijster goed.
Na Alien 3 moest er toch nog een vervolg komen. Ik vroeg me af wat de filmmakers voor deze film zouden verzinnen. Ik verwachte in ieder geval een film zonder Ellen Ripley, want zij was in de vorige film jammer genoeg gestorven. Echter tot mijn grote verbazing had ze weer een grote rol in deze film. Want we zijn nu 200 jaar later sinds de gebeurtenissen uit de vorige film en Ellen Ripley is door een stel wetenschappers gekloond. En zie daar Ellen Ripley is weer terug!!! Het is de wetenschappers zelfs gelukt om de Alien te klonen die in Ripley zat dus de Aliens zijn ook terug. Tja, over ver gezochte verhaallijnen gesproken……….
Op zich is deze film net als zijn voorganger wel een vermakelijke film met af en toe wat spannende momenten. Zo is de scene dat de Alien uit dat laboratorium ontsnapt wel spannend. Maar het spanningsniveau van de eerste twee Alien films word niet gehaald.
Het acteerwerk is goed in deze film. Sigourney Weaver is weer goed bezig als de stoere actieheld Ripley. De rest van de cast acteert ook wel goed al waren de personages die de cast vertokte soms een tikkeltje irritant. De muziek in deze film is van de hand van John Frizzellen zijn muziek is aardig, maar niet memorabel.
De special effects zijn weer goed in deze film en de Aliens zien er weer bijna allemaal gaaf uit. Bijna allemaal. Want wat overkomt de filmkijker nu ? De hele film reeks zit je te kijken naar geweldige angstaanjagende Aliens en dan op het eind van de laatste film krijg je bijna een schattig beest als Alien te zien. Ik heb het over die Alien die Ripley als haar moeder ziet . Die laatste Alien komt totaal niet dreigend over. Je hebt zelfs een beetje medelijden met het beest als hij het uit het raam de ruimte word ingezogen. Dit mag toch niet de bedoeling zijn. Toch zonde dat de laaste actie scene van de reeks er zo eentje moet zijn.
Als ik de Alien reeks als geheel bekijk dan zie ik dat de serie heel erg sterk begon in 1979 met de film Alien. Dat was echt een nagelbijtende horror film. Wat mij betreft de beste film uit de reeks. Het vervolg Aliens uit 1986 vond ik iets minder, maar ik vond dat nog steeds een erg goede film. Alien 3 uit 1992 vond ik vermakelijk en af en toe wel spannend maar de film was niet bijster sterk. En dat zelfde geld ook voor Alien: Resurrection. Al moet ik zeggen dat ik deze film nog net wat minder vond dan Alien 3. Deze laatste Alien film is ook zeker wel vermakelijk en heeft ook zijn spannende momenten. Maar de personages vond ik in deze film ( naast Ripley ) soms een beetje irritant. Ik zat te twijfelen tussen 3* en de 2,5*. De hier al eerder door mij genoemde laatste actie scene met die Alien heeft voor mij de doorslag gegeven.
2,5 ster voor deze film.

Tarkus
Vierde, en laatste van de originele Alien-filmen, die wederom barst van de special effects en actie.
Ik vind deze een van de betere uit de reeks, samen met de eerste.
Ook hier wederom een cast met de bekende namen uit de tijd wanneer de film is gemaakt, en omdat deze dateert uit 1997, zijn er wel enkele namen bij die nu nog steeds furore maken en zelfs hoofdrollen spelen in hun eigen vervolgfilms, o.a. Ron Perlman in "Hellboy".
Maar ook Winona Ryder speelt hier een perfecte rol, een van haar beste rollen ooit.
Het is waarschijnlijk ook de allerlaatste ‘echte’ Alien film deze, heb ooit in een interview met Sigourney Weaver gehoord, dat zij er niet meer aan denkt om nog eens in de rol van Ripley te kruipen, en van de spin-offs die er al zijn gemaakt (AVP 1 & 2) distantieert ze zich volledig.
Maar misschien is het maar best om het bij deze 4 te houden voordat men een echte miskleun gaat maken.
Kort samengevat, de 2de vind ik persoonlijk de beste van de 4, gevolgd door deel 1 en 4.. maar ook het iets mindere derde deel mag je zeker niet missen.
Het is een "Quadrilogy", zoals de box heet waar ze alle 4 in zijn samengebundeld, om zeker niet te missen.

Tarkus
Ik vind deze een van de betere uit de reeks, samen met de eerste.
Ook deze eens opnieuw bekeken. Blijft een van de beste uit de reeks.
Hiermee heb ik ze allemaal nog eens bekeken, en heb de derde film ook ene hogere score gegeven, maar veel heeft te maken dat ik de langere versie beter vind dat de normale bioscoopversie.
Maar het blijft in zijn geheel een indrukwekkende serie films. Aanrader voor elke SF-liefhebber.

snorkonijnprei
Heb in een keer de hele alien-serie gekocht en ik was er meteen fan van. Na het enge eerste deel, het erg spannende vervolg en het tegenvallende deel 3, heb ik Alien: resurrection bekeken. En ik moet zeggen dat dit een enorme verademing is na Alien3.
De opening valt wel tegen, gewoon beelden van bewegend vlees. Maar de scene waarin de alien uit Ripley's maag wordt gehaald is erg spannend. Daarna krijgen we allemaal saaie gesprekken en flauwe grappen voorgeschoteld. De ontsnappingsscene is echt geniaal bedacht. Hierop volgen een paar slimme moorden ( met meer bloed en ingewanden dan in de vorige delen ). De aonderwaterscene sloeg nergens op ( waarom zouden aliens kunnen zwemmen, er is toch geen water in de ruimte?). Ze hadden de laatste chestburst wel uit de film mogen laten, die scene was erg overdreven en bloederig, helemaal niet nodig.
Al met al een vermakelijke Alien-film die bijna het niveau haalt van Alien.
( de kamer met de mislukte klonen was overigens wel erg goed.)
4.5 sterren

Und3rdog
Alien Ressurection is de beste alien film van de 4 alien films!
Deze film heeft alles wat er bij de vorige delen ontbrak: spanning, aktie, gore, humor, goed acteerwerk, mooie beelden en muziek en een goede tempo.
Ripley is gekloond van haar dna uit deel 3 en nu heeft ze zelf ook alien trekjes en acid bloed. Ze komt in aanraking met een groep bandieten die mensen smokkelen en verkopen zodat ze hun kunnen implanteren met aliens, om ze daarna als biologische wapens in te zetten....
Maar natuurlijk gaat alles fout want aliens zijn niet te trainen en best wel slim! Dus binnen de kortste keren moeten Ripley en de space bandieten vechten voor hun leven!
Wat bij de vorige delen grotendeels ontbrak is in deze topfilm recht gezet: humor! Ron Perlman is hilarisch als Jonner.
Ook ziet de cgi er goed uit. De scene met de zwemmende aliens is fantastisch!
Het enige minpuntje aan deze film is hoe de mens alien is ontworpen, dat was wel een beetje suf en dat Michael Wincot zo snel dood gaat.
maar alien ressurection is wel de beste van de vier films. Dat komt omdat het tempo vrij hoog ligt en er zowel spanning, gore, humor en goede cgi in zit. Aliens komt op de tweede plaats want het eerste uur van die film is nogal saai en er gebeurd eigenlijk geen hol behalve wat grappen van Hudson.
En geloof de mensen die deze film een lage score geven niet. Die weten duidelijk niet wat een topfilm alien ressurection is!!!

CorvisChristi
Tja, het is maar hoe je het bekijkt en ervaart natuurlijk. Ik vind zelf dat het eerste uur van Aliens ijzersterk is. Het bouwt prachtig op, de nieuwe personages worden goed geïntroduceerd en er wordt tijd besteedt aan Ripley die moet wennen en zich overeind moet houden in haar nieuwe omgeving. Daarnaast zitten er bloed-spannende momenten in die de film zeker z'n meerwaarde geven. En deze momenten bevinden zich vooral in het eerste uur.
Alien Resurrection is een dappere vierde film in de reeks die ik persoonlijk nog steeds de minste vind, maar nog altijd redelijk goed. Ik kan de film tegenwoordig ook veel beter waarderen dan toen deze uitkwam. De film kent een excentriek en ietwat bevreemdend sfeertje, waar regisseur Jean-Pierre Jeunet natuurlijk verantwoordelijk voor is. Hij drukt overduidelijk zijn stempel op de film wat in dit geval unieke en toffe momenten opleveren.
De film wisselt heel erg tussen sterke en zwakke momenten. Sterk zijn bijvoorbeeld Ripley's confrontatie met haar kloon-mislukkingen en de inderdaad al genoemde zwemmende aliens.
Daar staat weer tegenover dat het eindmonster toch wel behoorlijk tegenvalt.
Kortom: Alien Resurrection mag er zijn. Hij haalt het alleen bijlange na niet bij de eerste twee films en ook het behoorlijk duistere Alien 3 vind ik toch net even sterker.

Und3rdog
Het enige reden waarom veel mensen Alien3 interesant vinden is omdat het David Finchers debuutfilm is en het hele gedoe achter het maken van de film.

Thomas83
Wat een vreselijk dom plot. Kruisingen van Xenomorphs en mensen? Met zo'n idee geef je een film al een goede zet in de richting van een echte B-film. Dat is het ook al wel een beetje eigenlijk. Het toontje is zo luchtig en de pogingen tot humor en de dialogen en acteurs zo slecht dat het is alsof je naar een Scary Movie-versie van het Alien-universum loopt te kijken. Negentig procent van de cast bestaat ook uit allerlei enge mannetjes, haha. En het zegt wat dat dit me opvalt na het recent zien van Alien 3, waar de personages moordenaars en verkrachters zijn. Overigens ligt het niet echt aan het talent van de acteurs dat ze zo tenenkrommend zijn vaak. Weaver is nog best aardig. Het is vooral de toon van de film en de achterlijke oneliners die ze som op moeten lepelen.
Moet wel zeggen dat deze film weer meer op een echte Alien-film lijkt, ondanks toevoegingen als met mensen gekruiste Xenomorphs en een nog nooit eerder getoonde zuuraanval van de alien. De sets zien er nu eindelijk weer echt goed uit en het camerawerk is ook goed. Zelfs de special-effects bevielen me tot op het einde van de film goed. De "normale" Xenomorphs zien er misschien wel op hun best uit. Het sterkste punt van de film is duidelijk het visuele aspect. Wel vervelend zijn de grote verschillen in geluid, en van de score is me helemaal niets bijgebleven. Ook is de film lang en eigenlijk ronduit saai. Het mystieke is hier allang van de aliens af en van serieuze spanning is geen sprake. Er staat weinig op het spel. De scène onder water sprong er inderdaad nog wel uit. 1.5*. Heb wel de langere special edition gezien, wat misschien nog een half puntje uitmaakt.

Tom-Hanks
Spijtig afscheid van de alien-films. Het klopte gewoon niet! Het niveau tussen de eerste films en deze is gewoon te groot. Zelfs de acteerprestaties gaan naar beneden.
Een groot minpunt zijn de camerabeelden. Allemaal te donker en plots een fel wit licht. Het doet pijn aan je ogen. de personages krijgen geen diepgang en het verhaal komt te snel op gang. Het gesprek tussen Call en Ripley gaat te snel. Het is duidelijk niet echt en te slecht geacteerd.

Spoelworm
Vermaakt prima, vooral het eerste gedeelte. Kwalitatief beter als het gros van de sf films op de markt maar voor de alien serie toch beduidend minder als zijn voorgangers. Maakt niet uit natuurlijk, maar ik pak hem niet snel uit de kast. Komt denk ik door het macho gehalte van de club ( daar was ook al sprake van in Aliens maar dat was toch met een aangename knipoog). Of een zin als " who do i have to f to get off this ship" uit de mond van de eens stoere vrouw zonder rambo illusies maar met een geloofwaardig overlevings drang. Tja.. karakter ontwikkeling

arno74
Voor een vierde deel is dit me wel erg meegevallen. Vond het wel soms wat komisch hebben, deed me wat aan Guardians of the Galaxy denken. Een aangename meevaller als je zonder verwachtingen eraan begint. Het niveau van de eerste Alien hoef je uiteraard niet te verwachten. Vermakelijk, 3*.

mr. Prizzi
Vond de special effects weer geweldig , maar het verhaal teveel een herhaling.
Desalniettemin wel weer genoten van deze horror-klassieker.

Supernatural
toch weer een geldig deel uit de reeks.heb weer genoten.ik geniet altijd van de hele reeks.

thoyouknow1980
Sci-fi meesterwerk
Mijn favoriete deel uit de Alien serie.
Alles is zo goed gedaan zoals sfeer,waanzinnige actie scenes,en toffe karakters.
En dan die muziek die is gewoon briljant en lijkt wel van een andere planeet te komen,op het eind deed het mij zelfs denken aan de game Metroid.
En dan de ultieme alien zelf oh mijn god het is de engste die ik ken
Ook het einde van de film zelf is een van de mooiste eindes die ik ooit heb gezien.
Ik kan dan ook niet anders dan een traantje wegpinken iedere kijkbeurt weer

Chainsaw
Deze vermakelijke onzin mag nog niet in de schaduw staan van het origineel, maar is op zijn minst een kleine verbetering ten opzichte van Alien 3 van David Fincher. Voor Alien: Resurrection grijpt men weer iets meer terug naar Aliens, dus lomp vermaak met over de top personages, een hoop geschreeuw en een hoop geknal. Amusante acteurs als Michael Wincott, Leland Orser, Brad Dourif en Ron Perlman schmieren er lekker op los en Sigourney Weaver doet ditmaal met ze mee en een totaal andere Ripley dan we in de eerdere films zagen - het schijnt dat dit één van de redenen was dat Weaver mee wilde werken aan een vierde film. Niet iedere acteur is overigens goed op zijn plek, Winona Ryder is verschrikkelijk en ook Dominique Pinon acteert hier nog geen deuk in een bakje boter.
Maar de over de top aanpak en gekkigheid is wel de redding van de film, een serieuzere toon was funest geweest. Overigens had de film volgens scenarist Joss Whedon nog veel meer tongue-in-cheek gemoeten. Begrijpelijk, want als de film even afremt om serieus te worden, werkt het allemaal voor geen meter. Dus gelukkig komt regisseur Jeunet tussen een hoop macho-gebabbel en een soort lesbische onderlaag tussen twee personages met genoeg hersenloze actie en redelijk fraaie visuals. Het einde is compleet bespottelijk, maar daardoor stiekem ook best geestig. Wat dat betreft is Alien: Resurrection een ontzettend domme film, maar gelukkig wel een hele vermakelijke!
3 sterren.

De afsluiter van de beroemde Alien serie, al verdienen alleen deel 1 en 2 echt lof. Alien 3 haalt nooit dat niveau en dat geldt ook voor deze vierde film. Opnieuw gekeken op bluray, ditmaal de special edition, maar die versie maakt weinig verschil. De eerste 3 kwartier vind ik ronduit rommelig en saai, maar toegeven, daarna wordt het toch wel weer ouderwets amusant. Er is weer een beetje van die klassieke Alien spanning, de actie ziet er goed uit en de CGI valt me grotendeels mee. De Xenomorph is zelfs lekker strak geanimeerd. Wel zien scenes in de ruimte er niet best uit, maar dat zijn er gelukkig maar een paar. Wat ook prettig is, is dat Sigourney Weaver in tegenstelling tot Alien 3 weer een echt leuke, opvallende rol heeft. Ze is lekker bad ass en bepaald niet bang voor haar tegenstanders. Dat levert best leuke momenten op.
Wel jammer dat ze richting het einde qua plot flink ontsporen, had allemaal van mij niet gehoeven. Zo op het einde krijg je als kijker bijna nog medelijden met de tegenstander van Ripley, wat nogal vreemd is in een franchise waar de ene na de andere mens er snoeihard aan is gegaan. Alien: Resurrection is iets beter dan deel 3, al scheelt het weinig. In score op Moviemeter geef ik ze beiden hetzelfde cijfer. Eigenlijk zijn het overbodige vervolgen, al kijkt de hele reeks nog best lekker weg. Inhoudelijk voegen ze alleen niks meer toe aan het verhaal dat in Alien en Aliens is verteld.
3* stonden en blijven staan.

tommykonijn
De laatste film uit de Alien reeks die ik nog moest (her)zien. De eerste Alien vind ik een erg gave horrorfilm en opvolger Aliens is ook erg goed, mede door een iets andere aanpak. Deel 3 vond ik daarentegen een stuk minder. Er waren enkele aardige aspecten, maar de film mag zich bij lange na niet meten met de eerste twee films. Deze Alien: Resurrection is weliswaar de eerste Alien film die ik ooit zag, maar dan wel op tv in een tijd dat ik er veel te jong voor was. Ik kon me er dan ook helemaal niks meer van herinneren.
Tot mijn spijt moet ik zeggen dat ik er niet bepaald van genoten heb. De 'schwung' is er duidelijk uit. Het teert allemaal erg voort op de vorige delen en is te voorspelbaar geworden (wéér een chestburster, wéér een 'onverwachte' medereiziger aan boord op het einde etc.). Je kan precies zien aankomen wanneer de aliens tevoorschijn komen en de rillingen lopen al sinds het derde deel niet meer over mijn rug wanneer ze in beeld zijn. Daarnaast helpt het niet bepaald mee dat ik het team in deze film bijzonder matig vind. Het acteerwerk is van een laag niveau en de meeste personages ben ik op het moment van schrijven (gelukkig) alweer vergeten. Winona Ryder vond ik overigens, in tegenstelling tot wat ik veelal lees, nog in positieve zin opvallen. Ook was haar personage één van de weinige leuke plotwendingen.
Bovendien is het frustrerend om te zien dat de film barst van de scènes die heel cool moeten overkomen, maar eigenlijk helemaal niet aanslaan. Een goed voorbeeld is het hele zwemgedeelte en de daaropvolgende sequentie met de brand en de trap. Het is allemaal helaas eerder ergerlijk dan spannend. Dan hoop je nog op een gave climax, maar in plaats daarvan krijg je een eindstuk dat zich focust op een zogenaamde 'newborn'; een element dat wat mij betreft geen seconde serieus te nemen viel. Stuk voor stuk zijn het momenten die me enthousiast zouden moeten maken maar dit gewoon niet deden. Ik kan nog een compliment kwijt aan het visuele aspect; het is niet zo dat de film qua design niet meer in de franchise te plaatsen valt, maar het is gewoon ontzettend jammer dat alles zo weinig indruk maakt en vele malen minder aanvoelt dan het voorgaande dat we gezien hebben.
Een nogal verdwaald deel in de Alien reeks. Ik wil deze film graag goed vinden (1 en 2 vind ik, nogmaals, erg sterke blockbusters), maar ik moet helaas concluderen dat het tegenovergestelde de waarheid is gebleken. Ik kijk nog steeds uit naar Alien: Covenant, mede omdat ik Prometheus wél goed vond. Alien: Resurrection wist mijn positieve verwachtingen daarentegen niet waar te maken. De film verzuipt volledig in het aantal foute keuzes die in vrijwel alle opzichten gemaakt lijken te zijn.

Alien³
1992

Aliens
1986

Alien
1979

Videogame-tie-ins: Vijf films waarvan je misschien niet wist dat ze een eigen game kregen

Dit is 'Alien V' van Neill Blomkamp: het deel in de reeks dat nooit verscheen

Predator
Actie / Sciencefiction, 1987

Microcosmos: Le Peuple de l'Herbe
Documentaire, 1996
androidhuurlingdystopiesmokkelvervolgbuitenaards wezenverraadcloningschepselwetenschapperflamethrowerdisembowelment smugglerunderwater scenegene manipulation man in wheelchairbreeding genetic engineeringregeneration xenomorphalien queenexplosive decompression absurdridiculous
Social media
- Registreer |