Alien: Resurrection (1997)
Genre: Actie / Sciencefiction
Speelduur: 109 minuten / 116 minuten (special edition)
Alternatieve titel: Alien 4
Bekijk via iTunes
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Alien: Resurrection
"It's already too late."
200 jaar na haar dood wordt Ellen Ripley (Weaver) gekloond om DNA van de Alien Queen uit haar te halen. Het bedrijf dat dit financiert wil namelijk de Aliens als wapens gaan gebruiken. Helaas blijken de Aliens slimmer dan ze dachten en binnen de kortste keren moet Ripley met behulp van een aantal ruimtepiraten ervoor zorgen dat de Aliens niet op aarde terecht komen.
- Alien Resurrection (MusicMeter)
- iTunes: € 4,99 / huur € 3,99
General Perez
Dr. Wren
Gediman

- 1948 berichten
Een echte Hollywood productie. Het beklemmende sfeertje wat deel 1 en 3 zo typeerde is compleet verdwenen. Ook deel 2 vond ik stukken beter dan deze. Opzicht is het verhaal leuk bedacht maar verre van origineel. Voor een clone is Ripley flink oud geworden. Het gedeelte waar Ripley de mislukte clones vind is erg sterk gedaan. De onderwater scene is de enige scene waar ik het spaans benauwd van kreeg en ik vond persoonlijk wel dat iedereen lang z'n adem kon inhouden.Niet te min waren de details van de Aliens mooi gemaakt. Elke Alien kreeg bijna een eigen persoonlijkheid.
Waarschijnlijk is dit de Alien film die het grootste budget had en dat zag je er ook flink vanaf. De special effects waren erg goed en ik vond de rol van Call (Winona Ryder) ook een toegevoegde waarde hebben. Ik zou het niet erg hebben gevonden als ze de alien serie voortgezet zouden hebben met Call. Weaver is gewoon te oud voor de rol van Ripley nu en ze mogen van mij nog wel een paar Alien films maken.
Al met al een geslaagde Alien vervolg. Wel minder dan zijn voorgangers, maar nog steeds goed. 3.5*

Dit vierde deel is duidelijk de minste in de reeks.
Het grootste probleem is al het script. Natuurlijk moest Weaver weer terugkomen, maar de manier waarop, als kloon, is al behoorlijk lachwekkend. Ten tweede is de aanstelling van een regisseur als Jeunet er eentje om vraagtekens bij te plaatsen. Iemand die het van subtiliteit en sprookjesachtige films moet hebben, is hier niet bepaald de geschikte persoon voor en dat blijkt ook wel.
Alien: Resurrection heeft nog weer minder te bieden dan zijn drie voorgangers. Wel moet gezegd worden dat films het aantal Aliens goed weten af te wisselen. Na slechts eentje in het vorige deel, zijn er in deze weer tallozen te vinden. Daarnaast is de Alien nog weer mooier vormgegeven dan in de vorige delen. Daar houdt het echter qua positieve aspecten eigenlijk al wel op. Wat vooral opvalt aan deze film is de matige cast, die niet alleen slecht speelt, maar ook nog eens irritante personages bevat. Daarnaast is de film enorm voorspelbaar, iets waar de voorgangers eigenlijk niet tot nauwelijks last van hadden. Ik zat dit keer echt te hopen dat de mens zou verliezen, maar natuurlijk gebeurde dat niet.
Nee eigenlijk voelt dit deel in vele opzichten overbodig aan. De mix tussen Alien en mens is al helemaal te lachwekkend voor woorden. Verder neemt de film zich veel te serieus en wil ik er eigenlijk geen woorden meer aan vuil maken, dus dat doe ik dan ook maar niet meer.

VincentL
Een raar laatste deel al zeg ik het zelf.
Ripley is een kloon, wat ik al opmerkelijk en ongeloofwaardig vind.
De tijd die ze onder water doorbrengen als ze terug naar de "Betty" gaan vind ik opzienbarend. Ik heb even geklokt en de mensen houden bijna 10 minuten lang hun adem in, wat ik toch een mooie prestatie vind.
Ook de laatste Alien die ze verslaan (Degene die Ripley als moeder aanziet) sterft toch op een ongebruikelijke wijze. Ik snap niet dat een Alien al zijn ingewanden kan verliezen door een gat met een diameter van 4 cm...
Verder wel een goed verhaal en de spanning vond ik terug. Aliens zijn in tegenstelling tot de andere films zeer gedetailleerd en zien er echt uit.

DVD-T
Best een goede film heeft Jeunet er van gemaakt.
Script is wel nogal rommelig, en het einde doet de rest van de film een beetje de das om. Toch blijft de reeks boeien en vermaken met dit vierde deel. Elke keer weer een andere insteek van een andere regisseur heeft wel zo zijn charme. Iedereen heeft er zijn eigen visie op. Dat maakt deze reeks ook erg afwisselend in stijlen.
Visueel ziet Resurrection er erg mooi uit. Erg mooie belichting ook op momenten. Verhaal is best ok, al is de humor soms wat misplaats. Alleen Perlman kan hier mee overweg. Sowieso een van mijn favoriere acteurs. Ook leuk om Pinon opnieuw weer in een Jeunet film te zien en dit keer in een Engels gesproken rol. Ryder is wel een miscast, de rest doet het wel goed tot zeer goed, met nog zo'n bijrol acteur die er bovenuit steekt. Leland Orser speelt zijn korte rol weer geweldig. De onderwater scène behoort toch wel tot een van de beste scènes uit de reeks. Een mix tussen sci-fi, actie en horror. Nergens wordt natuurlijk de sfeer uit Alien geëvenaard of de adrenaline rush uit Aliens, en zelfs de grimmige setting uit Alien3, maar Jeunet weet met Alien: Resurrection toch een waardige opvolger te maken. Ook hier is de special edition/director's cut toch weer de beste versie van de film, met name al door de prachtige opening shot die de regisseur voor ogen had.

Goede (voorlopig) laatste film van een interessante reeks waarbij iedere regisseur zijn afzonderlijke stempel heeft gedrukt. Ellen Ripley wordt weer tot leven gebracht door middel van klonen. En ze is zeker een ander personage vergeleken met de voorgaande films. Opnieuw een mooie vormgeving en ook de special effects zijn weer goed. Een paar mooie actiescenes waaronder een spectaculaire onderwaterscene. Het einde voelt niet helemaal als een echte afsluiter.

Lewis-06
deze film was helemaal niet nodig, echt zonde.

RuudC
Ik zal het maar een Dune déjà vu noemen. Dat kreeg ik bij het zien van Alien: Resurrection. Niet omdat het beide SF is, maar meer omdat er tussen bijna elk deel wel een flinke sprong in de tijdslijn zit, terwijl er vaak wel een of meerdere personen blijven terugkomen. Het geeft wel een bepaalde tragiek weer voor zo’n persoon om tijden te moeten meemaken waarin je generatiegenoten allang de pijp uit zijn. Al merk je daar, zeker in deze film, weinig van.
Bij deel vier was het dus de beurt aan Jean-Pierre Jeunet. Geen verkeerde keus, omdat hij moeiteloos de juiste sfeer neer kan zetten. Qua opbouw wijkt het niet af van de vorige films, alleen is de toon wat duisterder en vooral wat smeriger. Omdat er een lekkere vaart in het verhaal zit, durf ik dit deel boven de originele Alien te stellen. Daarbij komt ook dat Jeunet wat mij betreft de beste cast van de vier tot zijn beschikking had. Behalve Sigourney is het genieten geblazen van Ron Perlman, Dominique Pinon (echt een gave rol hier!), Michael Wincott en Brad Douriff. Vooral die laatste is echt onderschat in zijn kunnen. Om dan toch weer een verlijking met Dune te maken, zet hij hier een fantische rol a la Piter de Vries neer.
Jeunet is wat gewaagd bezig door de alien in kloonprocessen te plaatsen. Zeker de mutatie zal bij veel fans gevoelig liggen, maar ergens vond ik het wel tof. Er zitten in ieder geval een goed aantal gave kills in. De kruising tussen mens en alien (wat een gedrocht, hehe) knijpt alleen maar hoofden fijn. Uiteindelijk sterft het de meest gruwelijke dood die ik ooit in een film gezien heb.

Curriculum
Ripley, die terugkeert als kloon in combinatie met het alien dna?
Nee, dank je. Deze film is het slechtste uit de reeks, en wederom worden de xenomorphs beschouwd als "een klein probleempje". de xenomorphs zijn redelijk goed uitgewerkt.

- 1948 berichten
De slechtste uit de reeks en toch 4.5* ? Zeg dan dat je hem iets minder vond want 4.5* dan vind je het een bijna meesterlijke film neem ik aan.

- 1948 berichten
Sterker nog deze film krijgt zelfs nog een halve ster meer van je dan deel 1, ik neem aan dat je een foutje hebt gemaakt.

movie-edje
Een erg flauwe deel!
Ik zie geen spanning, of emotie in deze zinloze deel!
Het is allemaal een beetje te veel van het goede, dat de Alien sega een beetje uit de hand gaat lopen.
Ripley heeft een karakter, wat mij behoorlijk stoort, ( dat je haar opnieuw moet leren kennen! )
Toen ik deze deel heb gezien, begin ik Alien3 meer te waarderen!

PEN15
Heeft dit echt een alternatief einde in een special edition? Ik vind dit andere einde er wat beter bij passen. Dat Perlman en Ryder bij die onderwater scene bijna zouden zijn verdronken vind ik eng. Het zwemmen is dus allemaal wel echt, alsof de desbetreffende scenes alleen al niet zenuwslopend genoeg was. Ik zou mijn adem nog geen dertig seconden kunnen inhouden, brrr... Ja, we voeren hier wel de discussie welk deel er nou harder zuigt. Alien³ of Resurrection, maar hier zien we tenminste weer actie, wapens, special effects en overtuigende decors. Het verhaal is uiterst freaky, maar ik geef toe dat ze er nog wat creatiefs op het in slot gegooide Alien³ hebben bedacht. Anders zou je toch wel weer eindigen met een voorloper, tussenloper of ver ver familielid of tweelingzus van Ripley, wat ze dan al niet verzinnen... Het einde stelt pas écht teleur. Dat gedrocht was een foute gok en om hem nou weer de ruimte in gezogen te zien worden..geeuw.. is dat nou al de derde keer?

M.Goodkat
Ik vind zelf deze deel van de Alien reeks niet de beste maar zeker ook niet de slechte van allemaal, jeunet zelf probeert in deze deel een hele andere aanpak te geven door middel van Ripley gekloond te hebben en en de mix van alien mens die uit de Queen komt .
Zelfs Winona Ryder slaagt erin om een overtuigende prestatie neer te leggen in tegenstelling tot andere delen waarin Ripley altijd op de voorgrond zat is in deze niet zij de 'protagonist' waarbij het allemaal om draait maar 'Call' zelf
Je ziet ook zelf dat ze hier meer de toer op gaan van Digitale Effecten en de goorheid spat soms op momenten echt uit het scherm,vooral op het einde was het niet eng maar 'vies',ik heb de special edition dan ook gekeken van Jeunet zelf, niet de bioscoop versie
Toch voor mij persoonlijk blijft de originele Alien de beste van allemaal, de suspense en beklemmende sfeer was veel meer aanwezig in de eerste deel dan de rest van de reeks

bomari
Prima film, Ripley weer in een sterke rol, ziet er ok en overtuigend uit sinds Alien 1 (1979).

Roust
topfilm onder water scene is prachtig gedaan vind deze de beste van allemaal !

Rmie
Ik ben nu alien quadro box aan het bekijken; de extra's zijn zeer de moeite waard.
mijn alien lijstje:
1. Alien
2. Alien: Resurrection
3. Alien 3
4. Aliens

Humphrey
Prima film, dat wel. Maar toch is het "nieuwe" er af. Het lijkt er op dat we het allemaal wel eens gezien hebben en we weten hoe het zal eindigen. Dat geldt ook voor alle andere vervolgfilms. 3,5*.

WatchHigh
Spoiler:
1 ding aan deze film blijft me altijd verbazen: als die alien is gedood en die neger aan de ladder naar beneden in het water valt. Hij kan toch ook gewoon weer naar boven zwemmen?!!

pieterTk
- 1997 stemmen
Ik heb in één dag alle vier de Alien-films gezien en dit is in mijn ogen de beste. Heerlijk hoe ze de aspecten van de eerdere films erin hebben gestopt. Tevens vindt ik dat Weaver hier een heerlijke rol speelt. Een absolute topper!

AC1
Moet je die cijfers zien! De waardering is tegenwoordig hoger dan toen ie in de zalen speelde .

Lennert
De combinatie van Jeunet en Wedon werkt eigenlijk gewoon niet. Wedon schrijft vlotte en hippe dialogen, terwijl Jeunet van zichzelf een vrij kunstig regisseur is, die eigenlijk te goed is voor het soort genre en script wat hij hier voorgeschoteld krijgt. Nee, Wedon had gewoon zelf zijn eigen script moeten verfilmen (en daardoor ook de acteurs wat meer richting moeten geven over hoe ze de zinnen moeten brengen), terwijl Jeunet lekker in Frankrijk in de arthouse richting was blijven produceren.
Maar ach, afgezien van een paar erg slechte one-liners, is Alien: Ressurection een geslaagde en na deel 3 zeer vlotte sci-fi/horror film. Verder typisch Wedon met de stoere mannen en vrouwen en dito taal, jammer dat Jeunet's input relatief achterwege blijft met uitzondering van hetzelfde gebruik van kleurenfilters. De cast is eigenlijk nog geeneens zo slecht, mensen als Wincott en Pearlman zijn gewoon cool, terwijl het ook leuk is om iemand als Pinon (de vaste acteur in al Jeunet's films) eens in een badguy rol te zien. Jammer van mensen als Ryder, ik vind haar hier nog redelijk, maar ze maakt de film er in ieder geval niet echt hoogstaander op.
Verder doet deze film in veel opzichten weer iets voor de Alien reeks wat de derde film alweer vergeten was: actie en gore. Van subtiliteit is al lang geen sprake meer, maar de hersenen en ingewanden komen een stuk meer voor dan in de vorige film. En laat ik eerlijk zijn, ik vind de alien hybrid er echt cool uitzien en begrijp de vele kritieken op zijn design dan ook echt niet.
Weaver is misschien net iets te geseksualiseerd en gemaakt cool om nog Ripley te zijn, maar alsnog zet ze de rol leuk neer. Helemaal het idee van Ripley die een link heeft met de alien is best een gaaf gegeven en zorgt voor leuke situaties. De eindscene waarin de hybrid gruwelijk ten einde komt is daarnaast ook erg gaaf. Nee, de film had echt goed kunnen zijn en is het niet door een slechte combi van wat de producer/regisseur/scriptschrijver precies willen, maar de film is alsnog erg genietbaar.

JacoBaco
En zo is dat! Alien Resurrection - thatguywiththeglasses.com
Bij Signs (2002) ook één.

Rmie
Spoiler:
Je hebt een punt.
Zo had de enorme roofvogel die Gandalf van de toren redde ook ff de ring naar de berg kunnen brengen om daar de ring in het vuur te gooien.

maerk
Le Fabuleux Destin de Ripley.
Apart om Jeunet aan het werk te zien met zoveel bloed en geweld, maar het gaat hem heel goed af. Qua sfeer past Alien hem wel, aangezien de donkerbruine gangen en art direction veel doen denken aan Delicatessen en La Cité des Enfants Perdus. Waar Fincher zwichtte onder de druk van de producenten houdt Jeunet zich lekker overeind. Soms zie je dat hij zich wat moest inhouden, bijvoorbeeld met de baas van het schip dat eigenlijk een vreemd Jeunet typetje is, maar de weirdheid is tot een minimum behouden. Hij heeft zich hier een keer lekker kunnen uitleven met grof geweld en coole actie, wat hij niet vaak heeft gedaan. De gore en actie ziet er overigens zeer goed uit, maar laat het maar aan Jeunet over om iets mooi in beeld te brengen. Wederom prachtig camerawerk, aan de hand van Darius Khondji die wel vaker omver weet te blazen met zijn cinematografie. Vooral de onderwaterscène zag er erg mooi uit.
Over het algemeen gewoon heel erg leuk, maar natuurlijk niet zo goed als de eerste twee delen.
3,5*.

coño
Dit gaat helemaal nergens meer over! Ripley is allang dood, maar ze gebruiken even een kloon om haar terug te laten keren. Cash-grap!
Wel geregisseerd door een stijlvolle regisseur!

- 1948 berichten
Ja dat vond ik ook een erg nep gegeven inderdaad, maar om nou te zeggen dat het helemaal slecht was? Nee, dat vond ik ook weer niet. Er zat genoeg goeie actie en horror. En het personage Call vond ik ook erg goed hoor.

Sergio Leone
Slecht.
Het klonen van Ripley is achteraf een goedkope truc gebleken om aan de Alienreeks nóg een vervolg te breien, ook al haalde geen sequel het niveau van het origineel.
Alien: Resurrection ligt min of meer in de lijn van Aliens en zodus zijn ook hier de teamleden vlakke machomannen. De Alien zelf is verre van dreigend, want hij is niet alleen en of er nu eentje meer of minder kapotgemaakt wordt maakt eigenlijk niets uit.
Het einde is te gek voor woorden. Ripley is altijd een cool personage geweest maar verliest hier zowat al haar krediet door eventjes moedertje Alien uit te hangen. Kom op, zeg.
Sigourney Weaver is degelijk als altijd, maar heeft de pech dat haar zorgvuldig opgebouwde Ripley-imago nagenoeg ongedaan gemaakt wordt. Tegenspeelster Winona Ryder had een Razzie kunnen winnen voor haar vertolking.
Brad Dourif springt er voorts nog eventjes uit.
Als actiefilm in een science-fictionsetting scoort Alien deeltje 4 nog wat puntjes. Hoewel de Aliens lelijke CG creaturen zijn, zien bv de nesten van de facehuggers e.d. er nog steeds vettig genoeg uit. Een smet blijft evenwel de vreselijke kruising tussen mens en Alien.
Verder is het camerawerk en kleurengebruik nog een beetje de moeite, maar daar staat dan weer de tenenkrommende muzikale bijdrage tegenover.
1,5

Loepsaal
Vermakelijke SF actie, niet meer dan dat.
Stompzinnig einde.
Volgens deskundigen, geloof dat het Ockels was, kun je helemaal niet de ruimte worden ingezogen door een klein gaatje, of je moet een perzik zijn.
De astronaut in 2001 zweeft zelfs een paar seconden zonder helm in het luchtledige, A.C. Clarke heeft die productie toen intensief wetenschappelijk begeleid dus dat zal wel kloppen.

Metalfist
Hey, son, I'll give ya my authorization code. It's E-A, T-M, E.
Ik dacht vroeger eigenlijk altijd dat er maar 3 Alien films waren. Het derde deel heeft een sluitend einde en ik heb de reeks ooit op televisie gezien en daar stopte ze ook met het derde deel. Ergens had er een lichtje moeten gaan branden want ik had al eens gehoord dat Joss Whedon hier aan mee had gewerkt maar bon. Naar aanleiding van Prometheus de eerste drie delen nog eens gezien en tot slot dit vierde deel er maar achter gegooid. De verwachtingen waren niet al te hoog want het derde deel was vrij pover maar de samenwerking met Joss Whedon kon wel eens interessant gaan worden.
Maar dat is het dus niet geworden. Wel leuk om te zien dat we hier eigenlijk een soort van beta versie te zien krijgen van Firefly maar daar stopt het dan ook bij doordat je nergens diezelfde sfeer voorgeschoteld krijgt. De combinatie Jeunet - Whedon werkt gewoon langst geen kanten doordat beide compleet andere dingen willen. De tongue-in-the-cheek stijl van Whedon is wel af en toe te merken maar het geheel wordt zo serieus gebracht dat het bijzonder slecht overkomt. Daar komt dan nog eens bij dat ze het Alien concept compleet verneuken door er een kruising van te maken tussen mens en alien. Nu op zich vind ik het nog geen slecht idee maar de uitwerking is te belachelijk voor woorden. Die zielige oogjes zien er niet uit (volgens mij was het oorspronkelijke concept van Whedon waar de alien er een stuk cooler uit zag heel wat beter) en wanneer Ripley dan nog eens de moeder gaat uithangen had ik enorm veel zin om de film af te zetten. Zonde eigenlijk want op zich was de film tot dat moment nog redelijk onderhoudend maar hier gaan ze toch compleet de mist in.
Alien Resurrection bevat nog wel een vrij degelijke cast maar zoals gezegd komt het gewoonweg niet over. Het script van Whedon is naar eigen zeggen nog redelijk intact gebleven maar volgens hem is praktisch alles gewoon verkeerd gedaan. En dat begrijp ik wel ergens want er is precies meer gekozen voor een aantal bekende namen in plaats van de juiste acteurs. Zo is Ron Perlman op zich een acteur die wel een aantal vermakelijke rollen op zijn naam heeft staan (Hellboy blijft toch mijn favoriet) maar hij speelt het hier te serieus. Het machogehalte is te hoog en vrij vervelend om naar te kijken. Iemand waar ik bijzonder weinig verwachtingen bij had was Winona Ryder. Komt langs de ene kant ook omdat ik haar verwarde met Christina Ricci (waarom weet ik ook niet) maar dit doet ze erg degelijk. Zonde trouwens dat Michael Wincott zo snel het loodje legt, was één van de meer interessantere personages. De rol van Ripley is ook interessanter geworden dan ik had verwacht. Het feit dat ze na 200 jaar gekloond wordt vind ik niet zo'n geweldige zet maar Sigourney Weaver weet het personage toch weer een andere dimensie te geven. Alleen had ze haar moedergevoelens naar het einde toe mogen thuislaten maar bon.
Jeunet heeft me nog altijd niet overtuigd (Fabuleux Destin d'Amélie Poulain vond ik ook maar zozo) maar dit moet volgens mij ook de eerste onvoldoende voor Whedon van mijn kant zijn. De combinatie tussen regisseur en schrijver werkt niet doordat ze allebei klaarblijkelijk iets anders wouden met dit vierde deel. Toch wel zonde.

K. V.
Me eens aan het laatste deel gewaagd, en eigenlijk viel het beter mee dan gedacht. 'k vond het zeker geen slechte film. De actie zit er direct in en ook het verhaal wist me wel te boeien. Het was wel weer een ander soort verhaal dan de voorgaande, maar natuurlijk wel met vertrouwde elementen. Toch vond 'k het vernieuwend genoeg. De terugkeer van Ripley is niet super geloofwaardig, maar storend vond 'k het uiteindelijk niet.
De aliens zien er in dit deel opnieuw erg goed uit. Enkel het babyalien op het einde van de film leek eerder een soort mummy, maar verder zat het wel goed.
Toch een mooie aanvulling op de reeks. Natuurlijk niet zo sterk als de eerste twee films, maar dit is dan ook al het vierde deel.

Alien³
1992

Aliens
1986

Alien
1979

Videogame-tie-ins: Vijf films waarvan je misschien niet wist dat ze een eigen game kregen

Dit is 'Alien V' van Neill Blomkamp: het deel in de reeks dat nooit verscheen

Predator
Actie / Sciencefiction, 1987

Microcosmos: Le Peuple de l'Herbe
Documentaire, 1996
androidhuurlingdystopiesmokkelvervolgbuitenaards wezenverraadcloningschepselwetenschapperflamethrowerdisembowelment smugglerunderwater scenegene manipulation man in wheelchairbreeding genetic engineeringregeneration xenomorphalien queenexplosive decompression absurdridiculous
Social media
- Registreer |