• 9.218.803 stemmen

Battlestar Galactica (2003)

Sciencefiction | 180 minuten (miniserie, 3 delen)

Genre: Sciencefiction

Speelduur: 180 minuten (miniserie, 3 delen)

Geregisseerd door: Michael Rymer

Met onder meer: Edward James Olmos, Mary McDonnell, Katee Sackhoff

Plot Battlestar Galactica

Mini-serie gebaseerd op de originele Battlestar Gallactica serie. Ook dit keer is een 'Rag-tag fugitive fleet' op de vlucht door de ruimte. Als de Cylons na een afwezigheid van 40 jaar terugkeren om de mens uit te roeien besluit de als enige overgebleven Battleship, de 'Galactica', na de destructie van de twaalf koloniën, op zoek te gaan naar de verloren gewaande dertiende kolonie bekend als de Aarde.

avatar van rep_robert

Te laat, was er al aan begonnen Lijkt me verder niet heel erg nodig om die achtergrond verder uit te pluizen, ik vind het wel duidelijk zat.

De mini-serie zelf is dan ook wel redelijk. Er vanuit gaande dat ik geen band heb met de serie en ik dus onbekend ben met alles ben ik ook blanco de pilot in gegaan.

Ondanks dat het qua spektakel nog redelijk ingetogen was ben ik toch blij met de hoeveelheid ruimte sequences, waardoor de BSG toch wel aardig grootschalig aanvoelt.

De acteurs doen allemaal ook hun werk naar behoren, waar het nogal eens aan wil schorten, de verhaallijnen zijn interessant en het ruimteavontuur eindigt ook met een aardige cliffhanger, waardoor de zin om de serie verder te volgen er zeker is. Sterker nog, ben ook al klaar met aflevering 1.

Het is jammer dat dit eigenlijk best lastig te beoordelen is, omdat het slechts de pilot betreft en je lekker maakt voor de serie, maar meer ook niet.

Voorlopig 3,5*

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Wees blij, als je de serie een warm hart toedraagt dan negeer je Caprica volledig.

avatar van rep_robert

Ja, in het Caprica topic zijn ze ook niet erg lovend. Uiteraard even gekeken. 'Het begint leuk, maar zakt daarna weg' hoor ik vooral.

avatar van sofripa

sofripa

Caprica begint sterk, zakt in en wordt sloom, maar de laatste afleveringen zijn erg sterk. To little to late maar ik baalde wel want er zit nog zoveel in het vat.

avatar van Quaest

Quaest

Als je alleen film hebt gezien is niet genoeg, je moet ook serie gaan kijken. Het is absoluut 1 van mijn favoriete serie ooit. Desondanks seizoen 3 beetje zwak, maar gelukkig maakte seizoen 4 weer uitstekend goed. Ik heb echt verdikkeme veel genoten!

Het is absoluut een tien waard. Seizoen 1 was gewoon top.

Ik denk zelfs dat ik box gaat aanschaffen. Het is gewoon must om in me huis te hebben.

Deze serie is eigenlijk heel anders dan star trek/stargate. Battlestar Galactica is gewoon veel realistischer over. Als je uit hebt gekeken dan snap je t wel wat ik bedoel. Ook al moet je niet zo serieus nemen wat ik zei.

Adama (Edward James Olmos) speelde echt uitstekende in zijn rol. Hij laat gewoon zien dat hij echte baas is. Kapitein Tigh ofwel Michael Hogan is duidelijk een acteur niveau van B maar toch speelt hij vet goed in zijn rol. Ik kan nog veel meer opnoemen wie allemaal goed waren.

Een week geleden heb ik ze uitgekeken. Ik weet zeker dat ik binnen half jaar weer gaan kijken. Het is gewoon verslavend.

Iemand die absoluut een sciencefiction fan is, zou ik meteen deze serie aanraden.

avatar van RuudC

RuudC

Mijn tweede kennismaking met de wereld van Battlestar Galactica. De eerste was met de pilot van Caprica. Niet slecht, maar het maakte ook weinig indruk. Deze mini is echter wel een schot in de roos. Dit is sciencefiction waar ik dol op ben! Hoewel de setting best cool is, valt het me op dat de makers zich wel vrij duidelijk hebben laten inspireren door andere saga’s als Dune (Butlerian Jihad). Niet dat dit erg is, want buiten het basisidee van een mens vs machine-oorlog is niets hetzelfde.

De complimenten gaan vooral naar de (zeker voor een serie) grootse opzet van het hele epos. Het gaat natuurlijk ook makkelijker wanneer ruimteslagen met keurige CGI weergegeven kan worden. Dat diezelfde CGI niet altijd even overtuigend is, valt heel goed mee te leven. Het is lastig om een serie al na drie uur te beoordelen. De personages en het verhaal hebben zich nog nauwelijks kunnen ontwikkelen. Net alsof je een cd na twee nummers al een cijfer moet geven. De eerste indrukken zijn positief, want de enorm neerslachtige sfeer is interessant en uiteindelijk kan het allemaal lekker episch worden. Er zit ook nog een leuke knipoog in naar Silent Running. In elk geval heb ik erg veel zin om naar het vervolg te kijken. Sterke pilot!

avatar van olbo

olbo

Hoge score, dat moet wat zijn. Maar het is een matige SF serie wat met gemak in 1,5 uur had gekund. Weinig diepgang of spanning opbouw. Ok. Ik ben ik puber meer. Vroeger vond ik de serie geweldig.

avatar van baspls

baspls

Seks in Battlestar Galactica?? Dat noem ik pas een belediging voor de originele serie.

Op alle afbeeldingen zien de Cylons er echt heel anders uit. Geef mij maar de originele denk ik zo.

avatar van Picker

Picker

Ik ben geen fan van serie's, dus laat deze meestal links liggen. Aangezien deze mini serie qua speeltijd goed te doen is en de toch behoorlijke hoge rating ben ik hier maar voor gaan zitten.

Los van het feit dat ik bewust ben van het bestaan van de oude BG serie heb ik hier nooit iets van gezien, dus echt vergelijken kan ik niet. wat betreft de mini serie; ik vond het het toch allemaal wat B-achtig aanvoelen en had af en toe het idee naar een soort soap te kijen. Ik vond de special effects ook onder de maat. Ik vond de vrouwelijke rol van Starbuck ook maar een beetje irritant. Nogmaal, ik kan niet vergelijken maar ga ervan uit dat Dirk Benedict dit toch beter deed destijds. Vond de rol van William Adama het beste uit de verf komen. Al met al heeft het mijn mening ( lees vooroordeel ) wat betreft series niet kunnen verbeteren.

avatar van wu-tang

wu-tang

olbo schreef:

zit juist heel veel diepgang in en vele leuke verwijzingen naar de oude serie

schitterend dat ze juist de tijd hebben genomen , de eerste 2 seizoenen zijn in mijn ogen zelfs nog iets beter dan de mini serie die ik ook al geweldig vond !!

avatar van little_ah

little_ah

Even een vraagje: Als ik nooit gekeken heb naar de oude serie, kan ik hier dan naar kijken zonder dat het Chinees is voor mij?

avatar van sofripa

sofripa

little_ah schreef:

Bedankt!

Totaal geen probleem. IJzersterke serie.

avatar van little_ah

little_ah

avatar van MRDammann

MRDammann

Mooie opmaat naar de serie. Deze pilot of hoe je het ook noemen wil is erg spannend en verveelt, ondanks de lange speelduur, geen minuut. We leren de karakters kennen en ook die zijn erg interessant. Ik ben benieuwd hoe ze alles gaan uitwerken in de serie, maar ik krijg er ieder geval heel erg naar uit en kan niet wachten!

avatar van HK Senator

HK Senator

sofripa schreef:

Totaal geen probleem. IJzersterke serie.

Beter dan de originele serie die meer voor kinderen is!

avatar van mister blonde

mister blonde

Dit is toch gewoon de pilot van de nieuwe serie? Het voelt hoe dan ook behoorlijk TV-achtig allemaal en heeft ook te weinig de allure van een film om indruk te maken. Vooral het eerste uur is nogal saai. De karakterintroductie is erg standaard. Een flauwe romance of twee, vader-zoon issues die we al 100 keer hebben gezien, voorspelbare rocksterneigingen van een wetenschapper of de briljante pilote die niet in de pas wil lopen en daardoor (ondanks onmiskenbare kwaliteiten) constant in de problemen komt met een meerdere die natuurlijk weinig gevoel heeft voor rechtvaardigheid. Het voelt allemaal wel erg cliché aan.

Het interessante ligt hem in het gehele gedeelte waarin de mensheid uitgegroeid dreigt te worden. (Morele) keuzes die gemaakt moeten worden over wie er gered wordt en wie niet. En die moeilijke situaties, lopen nu eens niet met een sisser af. De karakterontwikkeling is er bij de tot dan toe een-dimensionele personages wel en de gevoelens van angst, het nemen van verantwoordelijkheid en het maken van onmogelijke beslissingen worden overtuigend gebracht. De laatste 2 uur zijn hierdoor boeiend om te volgen.

De special effects zijn wat wisselend. Op het ruimteschip schiet het op technisch gebied wat tekort, hoewel het zwierige camerawerk af en toe fraai is. De scènes in outerspace zijn van iets hoger niveau. Het acteerwerk loopt uiteen van niet al te bijzonder, tot echt nogal matig. Ook de dialogen zijn af en toe om te huilen. Toch zijn de ontwikkelingen van de dreiging van de uitsterving van ons ras, de apocalyps, pakkend genoeg. Dat komt omdat er aardige momenten zijn en de opbouw van het verhaal prima is. Er zijn na het eerste uur, prima momenten zoals de scène waarin gekozen moet worden wie ze vanaf de planeet die ten onder gaat mee moeten nemen om te redden, de vrij avontuurlijke scène met de cyclon in de opslagruimte, de keuzes die gemaakt moeten worden over het in de steek laten van ruimteschepen, het the Thing achtige concept waarin iedereen een cyclon kan zijn of enkele ruimtegevechten.

Er schort dus wel wat aan deze ‘film’, maar uiteindelijk snap ik het appeal wel en ging er voor een deel ook in mee. Ergens ben ik zeker benieuwd hoe dit verder gaat, maar tegelijk heb ik ook weinig zin om al 3 sterren.

avatar van mister blonde

mister blonde

om alles op te snorren moet dat zijn.

avatar van arno74

arno74

Aardige film/TV-pilot voor de scifi-liefhebber. Ik ben meer fan van de Star Trek-serie dan van Battlestar Galactica maar ik moet wel zeggen dat deze pilot op zich wel aardig is. Het begint vrij sterk en nodigt uit om het te blijven volgen, maar gaandeweg verliest het wel wat aan kracht. Een knappe zet is hoe ze het 'oude' schip in het verhaal laten passen, een prima keuze om het zo te doen i.p.v. alles een facelift te geven. De eerste 90 minuten zijn goed te doen en krijgen van mij een 3,5*, maar daarna zakt het niveau behoorlijk in.

Minder vond ik ook het romantisch verhaaltje van die geleerde en zijn blonde vriendin wat er steeds doorheen wordt geweven en teveel de overhand krijgt. Hij wordt ook erg cliché neergezet en de acteur die hem speelt bakt er ook niet veel van. Als TV-pilot heeft het uiteraard een soort van open einde wat ook een minpunt is wanneer je dit als een film wil beoordelen. In mijn geval nodigt het niet echt uit om de serie te zien, helemaal al omdat ze om voor mij onbegrijpelijke redenen nu al verklappen dat die 13de kolonie een fabeltje is. Je kunt ook aanvoelen welke kant het opgaat door de nadruk die gelegd wordt op het bestaan van 12 'klonen'.

Een film die dus bij mij aanvankelijk de nieuwsgierigheid wist op te wekken, maar vervolgens als een nachtkaars uitgaat. Een magere 3*