Swades: We, the People (2004)
Speelduur: 210 minuten / 189 minuten (USA)
Alternatieve titels: Our Country / Desam
India
Geregisseerd door: Ashutosh Gowariker
Met onder meer: Gayatri Joshi en Kishori Balal
Gesproken taal: Italiaans, Hindi, Engels en Turks
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Swades: We, the People
"We, the people."
Mohan (Shah Rukh Khan) werkt als vooraanstaand ingenieur bij de NASA aan een satellietsysteem dat wereldwijd de regenval controleert: Global Precipitation Measurement. Omdat de lancering van de nieuwe satelliet nog enige tijd op zich laat wachten, keert hij terug naar India op zoek naar Kaveri (Kishori Balal), de vrouw die hem vroeger heeft grootgebracht en die hij als zijn tweede moeder beschouwt. Hij vindt haar in een afgelegen dorpje, waar de tijd stilgestaan lijkt te hebben. Bij Kaveri komt hij ook een oude jeugdvriendin Gita (Gayatri Roshi) tegen. Gita is onderwijzeres. Zij probeert meer aandacht te vragen voor onderwijs, maar de dorpsoudsten zijn wars van vernieuwing en hechten vooral aan aloude tradities en de eigen cultuur.
Mohan Bhargav
Nivaran Dayal Shrivastav
Mela Ram
Fatima Bi

bennie jolink
Ondanks dat dit wel een 'echte' bollywood productie is (qua mooie decors, romantiek, leuke liedjes) durft deze film toch een aantal gevoelige onderwerpen aan te snijden wat betreft misstanden in de indiase maatschappij - iets dat je niet vaak tegenkomt in een grote Bolly productie.
Toch is dit vooral een hele mooie en ontroerende film waaruit een grote liefde voor het land en de mensen van India spreekt - mede dankzij het hemeltergend goede acteerwerk van Shah Rukh.
*snif*.....de tranen springen me spontaan weer in de ogen......

YuLaw16
De film is wat overrated, dit komt vooral omdat het liefdes interest mij 0,0 aanspreekt. Mooi gefilmd wel, en ik snap wel waarom dit voor hindoestanen een mooie film is. 2.5/5

KLah
Aardige film die wat onderwerpen uit de indiase maatschappij bespreekt. Dat zie in normaal niet in de andere films en daarom vind ik het een pluspunt.
Dat liefdes gedeelte valt in deze film nog zwaar mee als je het met de andere vergelijkt en heeft me niet gestoord. Zeer aardige film. --> 3,5*

snoepieykim
Ik heb deze film gister gezien en ik vind hem echt super!
Idd een mooie film voor Hindoestanen zelf, omdat er heel veel van het land, tradities etc. in voorkomt.
Shahrukh Khan speelde trouwens ook weer GE-WEL-DIG!

Social-Mask
Precies. Wel wil ik nog zeggen dan Shahrukh erg goed speelde. Beetje de was sarcastische humor van hem vind ik geweldig! De film duurde zelf alleen veel te lang en kwam te langzaam op gang. Vond ik wel jammer. Wel erg goed die dorpen weergegeven, je zou het niet denken, maar het gaat echt zo in die landen.
3,5*, had er wel wat meer van verwacht.

Lord Flashheart
Onderhoudende Bollywood film, met een maatschappijkritisch tintje.
Een eenvoudig liefdesverhaal dient als façade om een aantal sociale kwesties in India aan de kaak te stellen. Zaken als de rol van de vrouw, het kastensysteem en falende overheid komen aan de orde. Daarnaast heerst er een sterke 'Forza India' sfeer, want al zijn een aantal dingetjes in India nú nog niet zo goed geregeld, het blijft natuurlijk een geweldig land. En met een beetje nationalisme is niets mis.
Wat verder opvalt is het sterke acteerwerk van Shahrukh Khan, die hier laat zien ook de serieuze rollen aan te kunnen. Jammer dat hij vaak clowneske karakters speelt, want ik zou hem graag vaker in dit soort films zien. Minder punt vond ik hier voornamelijk de liedjes, die vrij saai en inhoudelijk zwak waren. Verder had ik liever wat meer mooie shots van het Indiase plattelandsleven gezien, want dat waren toch de meest indringende beelden. Maar Bollywood blijft Bollywood en liefdesscènes zijn nu eenmaal erg belangrijk.
Swades is een aanrader voor iedereen die genoeg heeft van de Westerse kijk op de derde wereld, zoals films als Hotel Rwanda of Cidade de Deus. 4****

- 22004 berichten
Hotel Rwanda oke, maar Cidade de Deus? Een verhaal over Brazilie, gemaakt door twee Braziliaanse regisseurs met Braziliaanse jongens die grotendeels zijn opgegroeid in de wijken waar de film zich afspeelt, gebaseerd op een boek van een Braziliaanse schrijver die opgroeide in de wijk.

Lord Flashheart
Met de VS en Frankrijk als co-producerende landen kan je natuurlijk nooit spreken van een puur Braziliaans product. Het creëert altijd zo'n geitenwollen sokken luchtje van westerse wereldverbeteraars, terwijl Swades wél 100% authentiek is, m.a.w. gemaakt is zonder westerse bemoeienis.

- 22004 berichten
Omdat er geld uit Westerse landen in zit is het een Westerse kijk op de Braziliaanse sloppenwijken? Dat is een gedachtegang die ik niet kan maken.
Heb je Cidade de deus weleens gezien trouwens? Geitenwollen sokken was wel het laatste wat bij die film in me op kwam.

Lord Flashheart
Swades daarentegen is een mainstream film gemaakt door Indiërs en gemaakt voor Indiërs. Eventuele maatschappijkritiek in zo'n film is écht en vertelt wat er leeft bij de gewone man in zo'n land. En niet wat wij vinden dat er leeft in zo'n land. Een groot verschil.

Ja leuk. Bron? Kom gewoon met argumenten ipv dit geouwehoer. Het slaat echt helemaal nergens op.

- 22004 berichten
Je hebt Cidade de Deus overduidelijk niet gezien, dat is me nu wel duidelijk. De film gaat niet eens over straatkinderen, is behoorlijk mainstream en heeft meer te maken met Goodfellas dan met Hotel Rwanda. Bovendien was de film een hit in Brazilie en is er een TV-serie voor de Braziliaanse TV uit voortgekomen en zijn enkele acteurs nu bekende Brazilianen die telenovellas spelen enzo.

Social-Mask
De trein scene is echt fabuleus . Ga deze toch maar weer es bekijken.
De vergelijking met Cidade de Deus ontgaat mij ook...

Pistons
Niet onaardig, maar ook niets meer dan dat, wat om zo'n lange speelduur te kunnen dragen wel het geval moet zijn. Erg langdradig, veel scènes die onnodig (lang) zijn en de liedjes deden me niets. Wel leuk voor een normale speelduur, maar ruim drie uur?

gauke
Door en door emotioneel, maar voor Indiase begrippen onconventioneel Bollywoodverhaal over de Indiase cultuur en tradities, met een enigszins onbevredigend einde, dat deze keer oog heeft voor de problemen in eigen land. De personages dienen duidelijk om het doel van het verhaal te bereiken: de globalisering en daarmee samenhangende menselijke vervreemding en de daarmee samenhangende vraag hoe een beter mens te worden. Voor mij te moraliserend, zeker gezien de tijdsduur van drie uur.

BBarbie
Net als in het mooiere Lagaan (2001) levert regisseur Gowariker onverbloemd kritiek op het conservatisme op het Indiase platteland, waar het vasthouden aan aloude tradities en cultuur de vooruitgang ernstig belemmert. Je moet een beetje vertrouwd zijn met deze tradities en cultuur om de film ten volle te kunnen appreciëren. Helaas ben ik daar te weinig in ingevoerd.
Voor de romantische kant van het verhaal heeft Gowariker weer een beeldschone vrouw opgeduikeld: Gayatri Joshi. Voor zover ik weet is het wat haar betreft bij deze ene film gebleven. Jammer voor ons als toeschouwer.

royals
De zoveelste mooie Indiase (roadmovie) film die ik heb gezien. Lange speelduur, afwisseling, feel goodness en vol avontuur. Vanwege deze typische Bollywood elementen is het moeilijk om iets negatiefs te vinden.

De streamingtop van Netflix: deze tien films worden nu het meest bekeken

Beroemde misdaadfilm 'Scarface' met Al Pacino vanavond te zien op televisie

Tweevoudig Oscarwinnaar 'Mystic River' van Clint Eastwood komt binnenkort weer naar Netflix

Voormalig kindster Sophie Nyweide (24) dood aangetroffen

Veer-Zaara