• 9.218.803 stemmen

Koma (2004)

Horror / Thriller | 88 minuten

Genre: Horror / Thriller

Oorsprong: Hongkong

Geregisseerd door: Chi-Leung Law

Met onder meer: Angelica Lee

Gesproken taal: Kantonees en Mandarijn

Releasedatum: 20 juli 1990

Plot Koma

"Help!"

Een regenachtige avond in Hongkong. Er vindt een bruiloft plaats in een zaal van een groot hotel. Een magere jonge vrouw vangt het bruidsboeket, terwijl een andere, natgeregende vrouw toekijkt. Iemand van het hotel vraagt om haar uitnodiging, maar dan rent ze weg. Later die avond valt er iets gruwelijks voor in één van de hotelkamers. Beide vrouwen hebben zo hun geheimen, zo zal blijken.

Prachtig plot hierboven!

Geen slechte film. Naast het actiewerk komen er uit HK de laatste tijd ook meer stijlvolle mystery/thriller/horror films. Deze hoort best thuis in het rijtje drama/mystery denk ik.

Hoewel visueel veel mooie plaatjes kan deze niet helemaal mee met het beste wat HK te bieden heeft op dat vlak. Scenes vloeien niet genoeg om écht een topsfeertje te hebben. Vormt vaak net iets te weinig een geheel (beeld en geluid dan). Maar wel vaak erg mooie shots en prachtige belichting.

Verhaaltje is ook wel leuk maar kent nét iets teveel twists.. Het blijft de gehele film heen en weer draaien waardoor je het na een tijdje wel gezien hebt. Al te veel zelfrelativatie zit er ook niet in.

Toch is het erg vermakelijk, zitten er een aantal gave scenes in en weet het einde zeker te overtuigen. Krachtige finale.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Onderhond schreef:
Prachtig plot hierboven!
Zo beter?

Ik zou het toch zeker horror of thriller willen noemen en dan pas gevolgd door drama en eventueel mystery. Helaas had ik geen best exemplaar, zodat ie om de haverklap leek vast te lopen. Dat deed het uiteindelijk niet en dat leverde dan toch nog een mooie film op. Af en toe kreeg ik het idee dat te ver gezocht was, bijvoorbeeld de ontwikkeling waar de patiënte een nier aangeboden krijgt, te toevallig, maar dan bleek het netjes in het plot verwerkt en kreeg het geheel juist een sterke boost.

De soundtrack deed me, zeker in de eerste spannende scenes, wat denken aan Argento's werk en ik zou ook niet gek opkijken als de regisseur een fan van de man zou blijken, evenals van Hitchcock.

Zeer aangename en lekker wegkijkende verrassing uit het verre oosten!

4,0*.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Niet al te ernstig onder de indruk.

Ik had bij elk moment dat diende als een 'verrassing' voor de kijker meteen door wat ik te zien zou krijgen. Zelden zoveel twists, zo voorspelbaar zien zijn. Verder werkte de muziek soms juist precies tegen waar het voor bedoeld is. Ik moest trouwens ook één keer onbedoeld behoorlijk lachen, wanneer Keung zichzelf neersteekt.

Einde is nog wel sterk en visueel sprongen er nog wel een aantal dingen in het oog. Zoals het vliegen met de camera door kraan en waterleiding heen in het begin en de badkuip scène aan het eind.

avatar van FillumGek

FillumGek

Ben er ook niet zo kapot van.

Ik wil Koma sowieso niet onder horror scharen, meer een thriller/drama of iets dergelijks. Bovenstaand plot verhuld veel van het verhaal, maar waar het uiteindelijk om draait vind ik wat soft en niet schokkend. Verhaaltje komt traag op gang met iets teveel saaie scenes waarin de politie betrokken is. De film blinkt nergens in uit en mist wat pit.

Wel waren er een paar mooie plaatjes en hoewel de twists niet verrassend zijn, het is wel altijd leuk om de puzzelstukjes op zijn plaats te zien vallen. Einde is wel vrij sterk, maar al met al is Koma een middelmatige thriller die ik waarschijnlijk snel vergeten ben.

avatar van Shinobi

Shinobi

Zeer gestileerde thriller met een vermakelijk verhaal die zich langzaamaan ontvouwt met alle plottwists die erbij horen. Naar mijn mening kon het wel een twist minder, omdat zo alles uitgekauwd wordt voor de kijker. Ik had nog graag iets te raden gehad.

Maar de twee beeldschone actrices in de vorm van Angelica Lee en Kar Yan Lam zorgen ervoor dat de film nog ietwat interessant blijft.

Om tegen het einde aan alle puzzelstukjes op hun plek te zien vallen, zoals hierboven al gezegd wordt. Met een einde die best verrassend is.

Al met al een vermakelijke film waarbij je als kijker zelf ook zit te raden hoe het in elkaar zit.

3,0 Sterren.

avatar van Noodless

Noodless

Aardige film uit Hongkong die meer het genre thriller/drama benadert dan het horrorgenre. Stijlvol gefilmd met een paar mooie visuele shots zoals de camera door de waterleiding en de scènes van de badkuip zowel in begin als op het eind. Het verhaal heeft een aantal twists, maar weet de kijker niet echt te verrassen. De slotscène is goed gekozen, maar helaas ook wat voorspelbaar gezien de informatie tijdens de film dat beide dames dezelfde speciale bloedgroep hebben. De samenhang tussen verschillende scènes is ook niet altijd vloeiend waardoor de film een bepaalde sfeer mist. Helaas had ik net zoals Meneer Bungel ook geen best exemplaar, zodat de film om de haverklap leek vast te lopen. Uiteindelijk bleef het daar gelukkig wel bij, maar toch enigszins vervelend. Zou niet mogen met een originele film ! 6/10