• 9.218.822 stemmen

Geregisseerd door: Wolfgang Becker

Met onder meer: Daniel Brühl, Jesper Christensen en Amira Casar

Gesproken taal: Frans en Duits

Plot Ich und Kaminski

De jonge journalist Sebastian Zöllner is bezig een artikel te schrijven over de beroemde kunstenaar Manuel Kaminski. Zöllner hoopt dat Kaminski snel sterft, zodat hij kan gaan cashen met zijn artikel. Hij haalt de oude kunstenaar over om samen met hem op zoek te gaan naar diens oude vlam Therese (Geraldine Chaplin), die aan de Noordzee woont.

logo tmdbimage

Ah, eindelijk weer een film van de regisseur van Good Bye Lenin! (2003)

Naar het gelijknamige boek van Daniel Kehlmann.

avatar van gauke

gauke

De regisseur was voor mij wat te gedetailleerd en stelde vragen over de verhouding tussen kunst, illusie, ijdelheid en commercie, waar geen antwoord op kwam. Een teveel aan thema's werden aangestipt en deze zorgvuldige, serieuze en satirisch (op de kunstscene) bedoelde film, over de ontmoeting tussen een journalist/kunsthistoricus (die nog altijd op zijn grote doorbraak wachtte) en een bekende blinde schilder duurde dan ook te lang; zonder afbreuk te doen had ie op z'n minst een kwart korter kunnen zijn. De kracht lag voor mij in ieder geval in de kleine momenten waarbij je achter de facades van de beide hoofdpersonen kon kijken.

avatar van Movsin

Movsin

Even wennen aan de grillige opbouw die aanvankelijk een loopje neemt met de chronologie van het gebeuren maar meteen ook de opzet en de hardnekkigheid van het hoofdpersonage onderstreept en dit niet zonder een vleugje humor.

Te genieten valt er wel van de filmische vondsten van de cineast en, eigenaardig, soms deden mij sfeer en personages denken aan de films van Fassbinder en uiteindelijk is deze film meer dan gewoon meegevallen met goed acteerwerk van Brühl, Christensen en...Geraldine Chaplin.

Een pluim ook voor kleur en make-up.

Een nederlandstalige voetmat en dito TV-programma, alsook de kleine bijrol van Jan Decleir waren surprises.