• 9.218.719 stemmen

Genre: Actie

Geregisseerd door: Robert Clouse

Met onder meer: Kurt Thomas, Tetchie Agbayani en Richard Norton

Plot Gymkata

"The skill of gymnastics, the kill of karate."

Cabot (Kurt Thomas) is een gymnast en oosterse vechtkunst-specialist die ingehuurd wordt door de Amerikaanse geheime dienst om 'The Game' te spelen in Parmistan.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

avatar van Waku

Waku

Zinloos actiefilmpje.

Kruising tussen Chuck Norris en Bruce Lee.

Een ding had Thomas zeker gemeen.

Net als Norris en Lee kan hij ook niet acteren.

De gevechten zien er overigens wel gelikt uit.

Zeker aandacht aan besteed.

Verder een flut verhaal.

avatar van Ramon K

Ramon K

Ultiem slechte film. Maar tevens is dit mijn ultieme jeugdherinnering als het gaat om films. Deze film heb ik ziljoenen keren gezien. Nu heb ik net vernomen dat er een dvdrelease is (VS) en kan ik de film na zo'n 15 a 20 jaar voor het eerst weer zien. Ben ontieglijk benieuwd. De reviews, hier en hier, zijn hilarisch veelbelovend!

Gaat zo snel mogelijk op de to-buy-list en hopelijk kan ik die 1,5* dan wat opkrikken.

avatar van Ramon K

Ramon K

2* van gemaakt omdat heel af en toe het kind in mij boven kwam drijven. Maar eigenlijk is dit pure ruk, zo ruk dat het ooit heerlijk cheesy wordt. Maar helaas te weinig. Turnen combineren met martial arts levert ooit fijne scenes op. Rekstokken die toevallig in steegjes hangen en een heus paard (turnstoestel) dat midden in het dorp der gekken geplaatst is. Zeer cool en logisch. Verder duf plot, slecht acteerwerk en saaie choreografie.

avatar van Zinema

Gymkata was destijds een behoorlijke hit in de videotheken. Het beloofde in een tijd van Kosugi en ander Cannon-vee iets nieuws onder de zon. Het nieuwe zat hem in het feit dat de hoofdrolspeler een Olympisch turnkampioen was. De doos beloofde ons de dodelijke combinatie van turnen en de huidige martial arts. En dat alles nog wel met Clouse op de regie-stoel. We konden niet wachten tot de cassette de gleuf van de videorecorder beroerde.

Maar nu weer terug in de realiteit: zelfs toentertijd hebben we krom gelegen om het knullige verhaal en de idiote vertolkingen. Met name Thomas kan amper acteren. We huurden de film echter niet voor het verhaal of de acteerprestaties maar vooral voor de vechtscenes. Echter, die bleken ook al niet zo bijzonder in beeld te worden gebracht. Redelijk teleurgesteld keerden we na afloop terug naar de videotheek om voor de zoveelste keer Enter The Dragon te huren.

Een hoog camp-gehalte maar voor iedere rechtgeaarde vechtfilm-liefhebber, evenals bijv. de lange rij Norris-meuk, verplichte kost, zij het met een bitter smaakje. Niets vernieuwend, wel gemiddeld.

avatar van PEN15

PEN15

Heb deze al een geruime poos willen zien omwille van die maffe poster. Die is namelijk inspiratie geweest voor een andere tekening: Streets of Rage (1991) - GamesMeter.nl. Dat mag duidelijk zijn, toch? Ook die springende trap van die vrouwelijke karateka is afgekeken van →Sister Street Fighter←, moviemeter heeft die originele US poster wegehaald, dus even een afbeelding ergens anders vandaan. En voor degenen die dit spel ook hadden; zie je dat die dezelfde punk die pijnlijk over zijn voorhoofd wrijft ook in de tekening van Streets of Rage voorkomt? Kijk maar, daar bij die politiewagen met kogelgaten eromheen.

Die poster van het computer spel was hierdoor deels misleiding, als puber nam ik aan dat er een soort Jason Voorhees in voorkwam. Waarschijnlijk had de tekenaar een vage tekenopdracht gekregen, met beperkte informatie en baseerde die kniesprong op de tekening van Gymkata. Die tekening van Gymkata is overigens vergelijkbare misleiding. Op misschien 1 enkele keer vecht die Kurt Thomas tegen ninja's, die eigenlijk een soort van 'scheidsrechters' zijn in dit verhaal, maar het trekt je aandacht natuurlijk sneller als je dit wilt voordoen als een ninjafilm. In werkelijkheid vecht Cabot tegen een hele bende gestoorde Joegoslaven in een middeleeuwse setting, en dat is niet grappig bedoeld, volgens interviews waren die tegenstanders bewoners van een gekkenhuis ergens in Joegoslavië.

Deze "Gymkata" is geen film die je moet gaan zien, behalve om drie redenen misschien. (1)De turnoefeningen van Thomas die zonder dat er veel aanleiding voor is imposante achterwaartse flik-flaks maakt, spagaatsprongen en schroefsalto's. Martial arts/karate valt het nauwelijks te noemen. Hij gaf zelf aan niets van vechtsporten af te weten. (2)De koning van Parmezaansekazistan (of hoe het ook heette) die verdacht veel op Mel Brooks lijkt in de jaren 80 en een andere look-a-like, een speler die veel lijkt op een kalende Eric Allen Kramer. (3)Het moment dat Cabot een pleintje vindt dat hij kan gebruiken als turntoestel om al zijn belagers omver te trappen. Het verhaaltje is echt idioot en de omgevingen spuuglelijk. Wil hem nog 1½★ geven omdat er tenminste nog lenige turnsprongen worden uitgevoerd, wat niet valt te zeggen van bijvoorbeeld deze No Holds Barred . Dat is n.b. een worstelfilm met Hulk Hogan, maar er wordt niet in geworsteld enkel vuistslagen uitgedeeld.

avatar van Basto

Basto

Heb net de dvd binnen. Toch wel benieuwd naar deze cult klassieker. Gek genoeg (of juist niet), heb ik m nooit meegenomen in het videotheek tijdperk.

avatar van hatebreeder

hatebreeder

Vroeger als kind gezien. Toen was die leuk vond ik. Ben bang dat als ik hem nu zou kijken ik het bagger vind. Opnieuw kijken ga ik dan denk ik maar niet doen.

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Pure nostalgie uit mijn jeugd. Destijds grijsgedraaid op mijn VHS (en de beelden waren al niet zo geweldig). Vandaag des te opvallender natuurlijk. Eigen is deze Gymkata een puur voortvloeisel uit de Koude Oorlogperiode waarbij het glorieuze Amerika het opneemt tegen de duistere Sovjetten. Setting is hier een soort duivelslocatie waarbij een overlevingsspel wordt georganiseerd. De VS vond er niet beter op een gymnast te selecteren, eentje die dat in werkelijkheid ook was. Getuige daarvan zijn beroemde acrobaties "Thomas-flair" en "Thomas-salto".

Extra pigment is uiteraard dat het voor Cabot extra persoonlijk wordt omdat ook zijn vader ooit deelnam aan "The game", maar sindsdien niets meer van hem is vernomen. De lage en vernietigende recensies doen dan uiteraard ook vermoeden dat Cabot zijn vader levend en wel terugvindt in Parmistan.

Veel acrobatie en vechtkunsten te zien natuurlijk. Destijds fun, vandaag heel wat minder. Die geluiden bij het raken van de tegenstander is zo lachwekkend, maar herkenbaar in dergelijke oude films, zeker die met een Aziatisch tintje. De man met het dubbel gezicht is absurd, maar dat kan je met het lazy plot gerust doortrekken voor de rest van de film.

avatar van Basto

Basto

Ik werd door een kennis op deze cult klassieker gewezen. Dacht dat het vast heel slecht en low budget zou zijn. Maar dat viel reuze mee. De film zit vol idiote actie en kent een best behoorlijke productie value. De regie is dan ook nog een in handen van Clouse die ook verantwoordelijk was voor Enter the dragon en Game of death.

Zeer vermakelijk allemaal. Een 3,5 en dat was vast hoger geweest als ik dit pareltje al in de jaren 80 had ontdekt.

Pure fun!

avatar van teigertje

teigertje

Een bijzondere film, door de ontzettend leuke avonturen vibe in deze film.

Jammer de acteur Kurt Thomas weinig films heeft gemaakt.

De film raakt de sfeer tussen Enter the Dragon en een beetje Macgyver uit the eighties.

Het pacours,de vallen en vooral de sfeer in het vreemde dorpje zijn geweldig.

Genieten deze film was vroeger, een mega hit.

En blijft fantastisch.

En ontzettend leuk.

avatar van teigertje

teigertje

Basto schreef:

Pure fun!

Mooi omschreven, absoluut als je hem ontdekt had in the eighties, was een grote hit toen