• 9.218.803 stemmen

Chavez: Inside the Coup (2003)

Documentaire | 74 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: The Revolution Will Not Be Televised

Oorsprong: Ierland / Nederland / Verenigde Staten / Duitsland / Finland / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Kim Bartley en Donnacha O'Briain

Met onder meer: Hugo Chávez

Gesproken taal: Engels en Spaans

Plot Chavez: Inside the Coup

Op 11 april 2002 vindt een militaire coup plaats tegen president Chávez, waarbij hij gevangen wordt genomen. De coupplegers ontnemen het parlement haar bevoegdheden en stellen bepaalde wetten buiten werking. Door de ingestelde censuur is voor de burgers niet duidelijk wat er precies aan de hand is. Nadat buitenlandse tv-beelden aantonen dat Chávez weigerde af te treden wordt er massaal en aanhoudend door vele duizenden inwoners van Caracas geprotesteerd tegen zijn afzetting. De paleiswacht grijpt uiteindelijk in en arresteert de coupplegers. De steun in het leger voor Chávez groeit weer en de leden van de oude regering kunnen terugkeren. Drie dagen later neemt Chávez zijn funktie weer waar. De makers van de documentaire proberen aan te tonen dat de mislukte staatsgreep werd aangestuurd door de Amerikaanse regering en CIA, uit economische (olie) en geo-politieke motieven.

avatar van RolfWolf

RolfWolf

Interessante documentaire over de mislukte staatsgreep tegen de democratisch verkozen president Chávez van Venezuela in april 2002. Een schokkend verhaal, vanwege de aanwijzingen dat de Bush-regering en CIA hierbij betrokken waren. Hoofdmotief: dreigende nationalisering van de olie-industrie.

****

avatar van T.O.

T.O.

Interessant om te zien hoe een plan wordt gesmeed om het volk te bedriegen.

Verder was de docu wel teveel gekleurd, ik heb geen slecht woord over Chávez gehoord, terwijl Amerika er steeds met de haren bij werd gesleept.

avatar van Mug

Mug

T.O. schreef:

Dat Amerika er steeds met de haren bij werd gesleept is nogal overdreven. Hier en daar komt het eventjes voorbij flitsen. Ik had hier juist meer van verwacht, maar gelukkig hobbelde de documentaire een geheel andere kant op, de invloed van de rijke oppositie (wellicht met hulp van de VS, maar dat boeide me verder niet meer). D.m.v. media-kanalen (m.n. de commerciele tv-zenders).

Of Chávez nu goed/slecht is, daar gaat het ook niet om. Het gaat om het tegenwerken van een democratisch gekozen regering.

Waarom deze documentaire zo'n impact heeft, is omdat de camera's op de huid zitten van de ontwikkelingen. De camera's zijn in het presidentiele paleis tijdens de coup, op de straat, echt overal.

Natuurlijk speelde in mijn achterhoofd ook mee dat we wel alles met groot gemak op een presenteerblaadje kregen. In hoeverre werd ik als kijker wel niet 'voor de gek gehouden'? Revolution was on my television. 4 sterren.

http://www.chavezthefilm.com voor verdere informatie.

avatar van T.O.

T.O.

Mug schreef:

Heb je in principe gelijk in, ik bedoelde meer te zeggen dat de documentairemakers erg graag de staatsgreep in verband wilden brengen met de Amerikaanse politieke invloed.

Zit ook wat in. Maar er werd toch duidelijk een verband gelegd tussen de oppositie en de heersende klasse, waar toch een soort van negatief oordeel over werd geveld, terwijl er omgekeerd weinig bekend werd over Chávez en zijn achterban.

Precies, wat ik met mijn commentaar wil zeggen is dat de makers (misschien) zelf schuldig zijn aan wat zij in de documentaire veroordelen.

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Interessante documentaire, waar je toch een soort van bittere nasmaak aan overhoudt. Het wordt nooit duidelijk hoe objectief alle beelden zijn, helemaal als je nagaat dat de gekozen beelden wel erg gekleurd zijn. Wat dat betreft zeggen de beelden van de terugkeer van Chávez meer over de populariteit van deze man dan alle voorgaande politieke spelletjes die blijkbaar hebben plaatsgevonden.

En ook zoiets, als bekend wordt waar Chávez zit, hebben de makers het over een Amerikaans geregistreerd vliegtuig dat volgens hen Chávez komt oppikken. Allemaal leuk en aardig en het is ook goed mogelijk, maar zonder bewijs klinkt het toch echt als een poging Amerika er weer bij te betrekken.

avatar van nightbreed

nightbreed

Zeer interessante en vermakelijke docu.

Hoewel ik de afloop al wist kon ik het niet laten om op mijn nagels te bijten van de zenuwen.

Vive Hugo Chavez, Vive la révolution.

Natuurlijk zijn er van die huis- tuin- en keukenkenners die denken dat ze precies weten wat er is gebeurd terwijl ze nog nooit daar zijn geweest, laat staan dat ze een deel zijn geweest van het geheel.

Alleen de insiders weten precies wat er is gebeurd.

Mensen die vanaf de andere kant van de oceaan een mening gaan geven neem ik daarom ook niet serieus.

En de Amerikaanse regering, tja...die moeten maar eens een mooi sprookjesboek gaan schrijven over Irak.

Voor ons zal het een raadsel blijven in ieder geval...

Cijfer: 4,5

avatar van Montorsi

Montorsi

mensen met een andere mening huistuinenkeuken-kenners noemen, moeten we dat wel serieus nemen? En waar ligt de VS trouwens, geloof dat daar ook een oceaan tussen zit, mag je geen mening over hebben dus.

Jaja je bent me er eentje

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

nightbreed schreef:

Vive Hugo Chavez, Vive la révolution.

Dat zeiden ze ook over Castro en massamoordenaar Ché. En zie hoe Cuba er bij ligt! Chavez is een marxistische president die in Venezuela in sneltreinvaart een kopie van het Castro-regime aan het installeren is. Ben benieuwd hoeveel onschuldige burgers daarvoor opgeofferd moeten worden. Onbegrijpelijk dat ook deze boef in linkse kringen tot profeet is gebombardeerd. Het was in ieder geval maar al te duidelijk waar de sympathie van deze 'documentaire' makers lag, die geheel 'toevallig' in Chavez paleis waren toen er een 'revolutie' uitbrak. En als het over een paar jaar gierend fout loopt in Venezuela zullen dezelfde linkse spindocters wel weer met een verhaaltje op te proppen komen dat het allemaal de schuld van Amerika is. Toch heerlijk; af en toe de publieke omroep kijken en ik mag weer 0,5* uitdelen.

avatar van tzan

tzan

toch wel mooi om te zien. Toevallig zaten de documentaire makers er midden in en zaten ze er bovenop. Zo gaan die dingen dus. Toch was het iets te gekleurd, maar daar prik je doorheen en moet je maar voor lief nemen. Het gekleurd zijn valt ook erg mee in vergelijking met andere documentaires die over venezuela gaan.

Ik had wel graag iets meer informatie willen hebben over de mensen achter de coup, maar gelukkig heb ik internet dus zoek ik dat zelf wel even op.