• 9.218.803 stemmen

Shinobi no Mono (1962)

Actie / Drama | 104 minuten

Genre: Actie / Drama

Alternatieve titels: The Ninja / Those That Are Unseen / Ninja, a Band of Assassins / Shinobi: Band of Assassins / 忍びの者

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Satsuo Yamamoto

Met onder meer: Raizô Ichikawa, Yūnosuke Itō en Shiho Fujimura

Gesproken taal: Japans

Plot Shinobi no Mono

"The Film that made Ninjas legendary!"

Ishikawa Goemon is een veelbelovende jonge ninja onder de leiding van de ninja Sandayû. Deze befaamde ninja is in een strijd verwikkeld met de Nobunaga Oda, een krijgsheer die de Boedistische leer wil uitbannen, inclusief tal van ninja clans. Maar Nobunaga is niet de enige vijand, want Shikawa komt er achter dat de Fujibayashi clan een moordaanslag op Sandayu aan het voorbereiden zijn.

logo tmdbimage

avatar van pascal83

pascal83

Trivia:

This movie was seen in Japan in 1963 by author Roald Dahl, from which he got several ideas for the writing of the screenplay to the James Bond movie You Only Live Twice (1967). The scene where Goemon attempts to assassinate Nobunaga with poison was referred to in "You Only Live Twice" and "Grosse Pointe Blank". Several scenes shows Nobunaga petting his cats. This is also done by the villain Blofeld in "You Only Live Twice".

Bron: IMDB

avatar van Baggerman

Baggerman

Satsuo Yamamoto is een regisseur waar ik altijd al meer van heb willen zien. Tot nu toe heb ik alleen een Zatoichi van zijn hand gezien, maar die - en deze- film zijn niet echt representatief voor Yamamoto's werk. Maar ik zal het daarmee moeten doen, want zijn dramafilms zijn niet of nauwelijks beschikbaar.

Shinobi no Mono zal toch wel één van de eerste ninjafilms zijn, zo niet de eerste. Het is sowieso een film waarin de ninja's eindelijk eens vanuit een realistisch perspectief worden weergegeven.

Daarnaast krijgen we veel geschiedenisles over de tijd van Japan onder Oda Nobunaga en zijn vervolging van de ninja's. Dit maakt de film enerzijds uniek en informatief, maar anderzijds ook wat saai. Het helpt als je wat van de Japanse geschiedenis en de intriges daarin weet. Ishikawa Goemon wordt ook geportretteerd als een wat vervelende man, niet erg sympathiek. Het zou ook kunnen dat ik de acteur die hem speelt, Raizô Ichikawa, niet echt uitstraling vind hebben. Ik zag overigens dat hij al jong is gestorven, vandaar dat ik hem niet kende als acteur.

Alle ninja-trucs als flitsbommetjes, gif aan draadjes, de werpsterren et cetera zitten al in de film. Wel raar dat deze film(s) (er zijn nog een achttal vervolgen!) zo onbekend zijn gebleven in vergelijk met samoeraifilms? Wellicht omdat de Japanners de ninja's toch nog wat gluiperig (oneervol) vonden?

De Amerikanen zijn in ieder geval met de ninja's aan de haal gegaan en dat leverde een hoop goedkoop vermaak in mijn jeugdjaren op!