• 13.678 nieuwsartikelen
  • 171.385 films
  • 11.359 series
  • 32.310 seizoenen
  • 633.692 acteurs
  • 197.060 gebruikers
  • 9.218.603 stemmen
Avatar
 
banner banner

Zeitgeist: Addendum (2008)

Documentaire | 123 minuten
2,91 37 stemmen

Genre: Documentaire

Speelduur: 123 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Peter Joseph

Met onder meer: Jacque Fresco, Jiddu Krishnamurti, Roxanne Meadows

IMDb beoordeling: 8,2 (18.846)

Gesproken taal: Engels

  • On Demand:

  • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
  • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
  • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
  • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
  • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
  • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
  • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Zeitgeist: Addendum

Zeitgeist: Addendum probeert de onderliggende oorzaken van alomtegenwoordige sociale corruptie te vinden en er een oplossing voor te bieden. Deze oplossing is niet gebaseerd op politiek, moraal, wetten, of andere noties van de gevestigde orde aangaande menselijke aangelegenheden, maar op een moderne, niet-bijgelovig inzicht in wat we zijn en hoe we verbonden zijn met de natuur. De documentaire pleit voor een nieuw sociaal systeem.

logo tmdbimage

Externe links

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Reinbo

Reinbo

  • 70660 berichten
  • 0 stemmen

In Film > Overige films > Zeitgeist: Addendum (2008):

Nou een meevaller. Film kent zowaar enige nuance en is minder belerend (of raak ik afgestompt?) , geeft zelfs wat uitleg en geeft toe niet perfect te zijn. Ach eerste helft komen de slechte eigenschappen van het monetaire systeem aan bod: De overheid is slecht, de bedrijven zijn slecht, de War on terror is absurd. Allemaal waar, maar ook wederom weinig nieuws. Eigenlijk precies de zaken waardoor ik films als Fight Club, Escape from New York en LA en Straship Troopers zo kan waarderen. Vind dat die films het een stuk leuker brengen.

Kon me ook prima vinden in het energie en transport verhaal, maar die omschakeling zal tijd nodig hebben. Zeker als we eerst moeten wachten tot we de robots hebben gemaakt die die boel weer moeten maken. Dus misschien over een jaartje of 100, maar helaas niet in mijn levensspan. Verder ben ik het ook volledig eens met het verhaal over religie. Heb dat altijd een dubieus en onzinnig instituut gevonden. Vals houvast voor de onzekeren.

Dan komen ze met een paar stellingen over onderwijs en incentives waar ik niet in geloof, vooral het ontkennen van het bestaan van Human Nature gaat er bij mij niet in. Wellicht als we 200 jaar verder zijn, dat we op weg zijn en terugkijken op deze tijd als een soort middeleeuwen, maar echt veranderen zullen we nooit. Overleven zal altijd the name of the game zijn. Op individueel niveau eerst en dan pas met z'n allen. En zo waar ze zeggen nu zelf ook dat het Venus plan nadelen zal hebben. Maar welke noemen ze helaas nog niet. Ik weet er wel een paar.

Dan komt er eindelijk een aap uit de mouw die ik graag eerder benoemd had zien worden: Intelligentie en evolutie. Ik geloof er namelijk wel in dat wij als soort steeds slimmer en intelligenter worden, maar tevens dat ook juist die ontwikkeling versneld wordt binnen het systeem waarin we leven. We dagen mensen immers tot in extreme toe zich aan te passen, inventief te zijn, te overleven. Dus juist door dit competitieve systeem (Wat eens tegen de muur loopt en op de schop moet, maar daar zorgt het 'gelukkig' zelf wel voor.) komen we eerder bij het volgende systeem. Dus als je het op die manier bekijkt geloof ik er wel in. Maar dan wel op een lange termijn, waar we eerst weer een periode van chaos zullen meemaken, waaruit een nieuwe orde kan ontstaan. Dus niet enkel het omvergooien van het monetaire systeem, maar de totale wereldorde. De mens zal eerst flink 'gereset' moeten worden, wil je ze klaarstomen voor de volgende grote evolutionaire stap. Vanuit die groep van overlevenden kan vanuit een wederopbouw vibe een socialistischer/eerlijker samenleving worden gecreëerd. Een stap richting het utopische wereldbeeld van het Venus Project. Waarvan ze gelukkig nu ook zelf zeggen dat het in de eerste plaats een filosofische benadering is. Want ook die samenleving zal zijn ingebouwde failures hebben...

En dan hun actieplan om het huidige systeem te laten vastlopen.... Ach, ik lijk welhaast een perfecte volgeling. Het richt zich dan ook weer volledig op Amerika (Wat inderdaad behoorlijk is doorgeslagen). Ga er dan ook maar geen lid van worden. Doe wel stilletjes een beetje mee, terwijl ik toekijk hoe we over het randje vallen.

Goh, wie had dat ooit gedacht. Veruit het beste en meest genuanceerde uit de reeks. kan er zelfs een dikke 3* aan toekennen.

Wel jammer dat ze tegen 'vain entertainment' zijn. Vrees dat Moviemeter.nl de eerste plek wordt die ze gaan sluiten.....


avatar van mikey

mikey

  • 28922 berichten
  • 5098 stemmen

Propaganda voor de recourse based and global movement bestaat uit 2 delen: allereerst (1) wordt het afgrijselijke monster dat monetaire systeem heet geanalyseerd door bijv. historische walgelijke gebeurtenissen en vervolgens met de grond gelijk gemaakt om zo, in deel 2, het utopische idee van geperfectioneerde technologie aan te boren (technologie gat de mens bevrijden). Ook al wijst deze movement het idee van perfectie (en daarom het idee utopie) af. Wijselijk want dat concept is achterhaald.

Ikzelf als filmliefhebber wijs het idee van technologische vooruitgang af omdat de analoog geschoten film zoveel mooier is dan de technologisch geavanceerde crap zoals de digitale film.

Het eerste deel vond ik uitermate boeiend... deel 2 volg ik best. Maar wat wel gek is, is dat de movement dezelfde antieke propaganda technieken gebruiken als bijvoorbeeld de Jehova's als het aankomt op illustraties van het paradijs. Dat terzijde: de mens moet inderdaad bevrijd worden van de bancaire corruptie en debiele arbeid. (Mag ik dat zeggen op MM?)


avatar van Left4Dead

Left4Dead

  • 3240 berichten
  • 3691 stemmen

Het monetaire stelsel, een duivels dilemma. Willen we dit helemaal uitschakelen dan moeten we niet alleen kijken naar de grote corrupte bankierfamilies, conglomeraten en nog wat ander gespuis. Nee dan zullen we allemaal een flinke ommezwaai moeten maken. Dat wordt iets te weinig uitgelegd in de prent.

Natuurlijk hebben de grote bankiers en bedrijven veel te veel macht wat gewoon niet gezond is te noemen. Dat is wel duidelijk te halen uit het stuk geschiedenis dat de prent laat zien. Maar zolang wij alle producten voor heel weinig willen kopen, verkopen we meteen ook onze eigen huid. We graven door onze hebzucht onze eigen graven, goedkope kippenbouten betekent dat de concurrentie groter wordt en de kleine boer het onderspit delven. Enz. enz. enz.

Een groot deel van de prent gaat over technologie en energie, een wereld met winstbejag teert op oorlogen en armoede d.m.v. corruptie. Natuurlijk wordt energie uit natuurlijk bronnen al jaren tegengewerkt, olie moet er verkocht worden tegen kunstmatig hoge prijzen voor meer winst. De film doelt op technologie dat onze economie zo ingezet wordt dat we totaal onafhankelijk zijn van geld. Dan zou het probleem opgelost zijn en een vrij volk kunnen zijn die simpelweg geen stress kent en geniet van het leven.

De film laat helaas alles wel van één kant zien, net als deel één. Deels geloof ik de prent en heb er al veel meer over de corruptie gelezen en bekeken, Zeitgeist 1 en 2 brengen mij niet erg veel nieuws onder de zon maar het is gewoon prima om alles in een bepaald daglicht te stellen zodat je gaat nadenken over zaken. Gelukkig zie ik aardig wat documentaires, ook diegene die tegenwicht geven aan deze film.

Kortom, de film heeft deels gelijk. We bevinden ons op gevaarlijk terrein door alle macht in de wereld in de handen te leggen van een zeer select genootschap. De nieuwe wereldorde als de Illuminati i.s.m. de vrijmetselaars is zeker niet wenselijk.