• 9.218.803 stemmen

Le Désordre et la Nuit (1958)

Misdaad / Thriller | 93 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Alternatieve titel: The Night Affair

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Gilles Grangier

Met onder meer: Jean Gabin, Danielle Darrieux en Nadja Tiller

Gesproken taal: Frans

Plot Le Désordre et la Nuit

"Paris Before Dawn - The end of an interlude of love, lust and murder...running its course while the city sleeps. As if terrified by the light of day...it waits, only to return under cover of another night."

Inspecteur Georges Vallois wordt belast met het onderzoek naar de moord op de Parijse nachtclubeigenaar Albert Simoni. De hoofdverdachte is Lucky Fridel, een jonge Duitse vrouw die naar Parijs gekomen is om een carrière als zangeres op te bouwen. Vallois wordt door Lucky verleid en wordt verliefd op haar, ondanks het feit dat hij ontdekt dat ze een drugsverslaafde is. Vastbesloten Lucky's onschuld te bewijzen komt hij erachter dat degene die haar van drugs voorziet de waarschijnlijke moordenaar van Simoni is.

logo tmdbimage

Commissioner Janin

Henri Marken

avatar van Movsin

Movsin

De zoveelste keer Jean Gabin in een film van Gilles Grangier, zoveelste keer dat Michel Audiard de dialogen schreef, zoveelste keer dat Gabin het hoofd op hol wordt gebracht door een veel jongere vrouw...

Er steekt veel sfeer in en Nadja Tiller is best geslaagd als verleidster maar inhoudelijk ontgoochelt de film. Het verhaaltje stelt niet veel voor en komt onwaarschijnlijk over en uiteindelijk zit Gabin niet in zijn, gewone, imponerende doen.

Matig thrillertje dat amper die naam verdient.

avatar van Brix

Brix

• 19555 berichten

Wat een heerlijke policier/noir is dit.

Ik ben er eindelijk toe gekomen de DVD met de fraai gerestaureerde film te bekijken.

Dat was genieten van een film die zowat uit z'n voegen barst van de sfeer.

Prachtige zwart-wit fotografie en met veel avond/nachtopnames.

Destijds wist men nog hoe zulke opnames belicht dienden te worden zodat het publiek nog kon volgen wat er in beeld kwam, zonder de donkere sfeer te verliezen.

De cast is van hoog tot laag perfect bezet.

Fijn spel van Gabin en Tiller, en al de rest, en met zangeres Hazel Scott als verrassend leuke bonus.

Het geheel heeft een beetje het "Parijs Maigret" gevoel, en is met veel liefde in beeld gebracht.

De extra's die op de DVD te vinden zijn de moeite waard.

Bertrand Tavernier en een aantal anderen uit de Franse filmwereld brengen een enthousiaste en zelfs vurige hommage aan deze "Perle du film noir".

Minstens 3,5* voor mij, wellicht nog iets meer later.