• 9.218.841 stemmen

Caligola (1979)

Historisch / Erotiek | 156 minuten (bioscoop) / 101 minuten (gecensureerde versie) / 210 minuten (Cannes-versie) / 153 minuten (pre-release versie) / 178 minuten (ultimate cut) / 125 minuten (Italiaanse versie)

Genre: Historisch / Erotiek

Speelduur: 156 minuten (bioscoop) / 101 minuten (gecensureerde versie) / 210 minuten (Cannes-versie) / 153 minuten (pre-release versie) / 178 minuten (ultimate cut) / 125 minuten (Italiaanse versie)

Alternatieve titel: Caligula

Oorsprong: Italië / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Tinto Brass, Bob Guccione en Giancarlo Lui

Met onder meer: Malcolm McDowell, Teresa Ann Savoy en Helen Mirren

Gesproken taal: Engels, Italiaans en Frans

Releasedatum: 14 augustus 1980

Plot Caligola

"What would you have done if you had been given absolute power of life and death over everybody else in the whole world?"

Caligula Caesar wordt de nieuwe Romeinse keizer, nadat hij zijn oom Tiberius Caesar heeft vermoord. Caligula is een ambitieus en ijdel man, die niets of niemand ontziet in zijn waanzinnige honger naar aanzien en macht. Als leider van het Romeinse Rijk drijft Caligula de spot met de gevestigde orde. De staatszaken doet hij spottend en met minachting af. Zijn tijd brengt hij door met sadistische perversiteiten en seksorgieën, waaruit ook de minachting voor allen die hem omringen af te leiden is. Caligula houdt vooral van zichzelf en van zijn meest dierbare zuster Drusilla, met wie hij een incestueuze relatie heeft.

gorelover

Dat zal een schok geweest zijn voor die regisseur.

Vermoed dat de 90 minuten versie de versie was zoals deze bedoeld was.

Mijn allereerste bericht.

Laatst weer gekeken. Toch nog steeds 1 van mijn favorieten. Het valt me op dat het beeld van de expliciete scenes anders van kleur zijn dan de gewone scenes. Schijnt te komen doordat het door een andere regisseur geschoten is.

1 vraag mijnerzijds. Gaat over de 210 minutenversie.

Bestaat deze versie echt of is het een hoax, is deze te koop op dvd, of komt hij nog uit.

Probeer er al jaren achter te komen, of deze versie echt bestaat.

Alvast bedankt voor alle reacties.

De 210 minuten versie bestaat echt! Dat is gewoon een feit. Helaas aan de andere kant heb ik hem ook nog steeds nergens uit weten te halen, dus we moeten het maar doen met de 156 minuten versie... de 210 minuten versie werd gebruikt op het Cannes film festival, en was destijds (1980) hier ook soms te zien in een minder commerciele Bioscoop , mijn ouders beweren nog steeds dat ze 3,5uur naar Caligula hebben zitten kijken destijds , dus die versie bestaat wel degelijk!

Voor meer info over de gehele film kijk eens op: www.caligulathemovie.com

gorelover

Laten we blijven hopen dat ie ooit nog uitkomt.

Zou denk ik wel een klapper worden.

Had ook nooit gedacht dat class of 1984 uit zou komen.

Bedankt voor de info

gorelover schreef:

Laten we blijven hopen dat ie ooit nog uitkomt.

Zou denk ik wel een klapper worden.

Had ook nooit gedacht dat class of 1984 uit zou komen.

Bedankt voor de info

Graag gedaan

avatar van catweasel

catweasel

Heb vandaag een S.E. van Caligula zien liggen bij de Van Leest!

gorelover

Die heb ik ook al in mijn bezit.

Is echter nog steeds de "gewone" versie van 156 minuten.

Wel een mooie uitgebreide documentaire te vinden op deze dvd.

avatar van Stephan

Stephan

gorelover schreef:

Wel een mooie uitgebreide documentaire te vinden op deze dvd.

Maar die voiceoverstem... Ik hoorde diezelfde stem ook in de trailer van Jaws 2. Als je de stem van Jack (bekend uit de trailer van 'The Comedian') over the top vindt... luister dan eens naar deze. UNbelievable.

gorelover

Heb me niet zo gestoord aan die stem.

Vond de documantaire op sommige punten boeiender dan de film.

Gaf een mooi beeld van het filmen van zo'n grote productie.

Als je goed kijkt zie je volgens mij ook scenes die niet in de officiele film zitten. Volgens mij zijn dat de cannes scenes.

Beeld van de film vindt ik trouwens redelijk, in ieder geval stukken beter dan mijn video en ook iets langer qua speelduur.

Exploitation

Hey Gorelover, heb je ook de andere Caligula films gezien?

Zoals: The Untold Story of Caligula and Messalina?

gorelover

The untold story heb ik ook gezien. In 2 versies, de gewone en de Uncut versie. Vond de uncut versie op enige "harde" momenten na vrij vervelend en saai.

Caligula et messelina heb ik ook gezien, en ook deze vond ik in vergelijking met het orgineel een afknapper.

Het orgineel blijft voor mij een topper.

Heeft voor mij weer net als never say never again een speciale betekenis.

Was de eerste fim met "harde porno" erin. Die blijf je je altijd wel herinneren.

Gister toevallig weer gezien en wil mijn stem verhogen naar 4 sterren.

Is naar mijn mening wel een film die je maar 1x per jaar moet kijken. Ontdek altijd wel weer wat nieuws. Vooral in de achtergrond ontdek ik altijd weer nieuwe dingen.

Deze film blijft voor mij een warm plekje houden.

Verwacht trouwens heel veel van de dvduitgave van Rome, waarschijnlijk wordt het de uncutversie die wij niet gezien hebben in Nederland. Alleen prijs vindt ik ietwat belachelijk. ROnd de 90 euro.

By the way : weet iemand anders nog andere caligula films, en waar deze te koop zijn?

Exploitation

Klopt het dat in The Untold Story een sexscene tussen vrouw en paard plaats vind???

Yep,

alleen in de uncutversie.

In de gewone versie zal je deze niet tegenkomen. Net zomin als alle andere "sexscenes" die erin zitten.

Stelt echter in vergelijking met het orgineel niet veel voor.

In de orginele caligula droop de harde porno van het beeldscherm af, en was redelijk gefilmd.

Bij deel 2 is het meer van een afstandje gefilmd, en zie zelfs op dvd nog dat de geslachtsdelen een beetje wazig bedekt zijn.

Ondanks de paardenscene, met een ontiegelijk lelijke vrouw, is deel 2 niet geweldig.

In caligula had je tenminste nog de mooie dames van penthouse, in een leuke lesbi scene

Exploitation

Maar het is toch onvoorstelbaar dat ze iemand vinden om zo´n vunzigheid voor een camera te doen? Nouja ze zal er dan wel veel voor hebben gekregen... Maar inderdaat de originele Caligula is en blijft en topper in mijn ogen en de penthouse vrouwen Anneka Di Lorenzo en Lori wagner zetten een mooie scene neer...

gorelover

De lesbiscene van de twee dames is 1 van mijn favoriete scenes.

Is inderdaad bizar om sex te hebben met een paard voor de camera.

Zal het misschien in haar dagelijkse werk wel gewend zijn.

Voor 1 mannelijke figurant zal het wel erg leuk werk geweest zijn, einde orgiescene. Zou het wel weten : kan deze scene nog een keertje over.

Ondanks dat het er ietwat gedateerd uitziet, zijn de penthouse dames, naar mijn mening stukken sexier en mooier dan de huidige dames die je in het Hardcore genre aantreft.

avatar van mikey

mikey

gorelover schreef:

Zou het wel weten : kan deze scene nog een keertje over.

Als je dat, fysiek gezien, aankan.

Eeh laat maar...

gorelover

Heb ook wel eens gehoord dat dit een fakegeslachtsdeel was.

Exploitation

dat zou ik me goed kunnen voorstellen, maar aan de andere kant, heb je Emanuelle in AMerica al eens gezien? Ik heb daar ook de Uncut versie van op DVD daar zit ook zo'n scene in waar een vrouw een paard aftrekt schijnbaar had die regisseur (Joe D Amato, heeft beide films geregisseerd) daar toch iets mee vrouwen en paarden...

gorelover

Nog niet gezien. Ben ook geen fan van de emanuelle films.

Rare smaak heeft die D Amato. Zie liever een paar leuke vrouwen sex met elkaar hebben dan een vrouw met een paard.

Wat ik zeker weet van caligula is dat de vrouwen wel naturel zijn.

Kan me niet voorstellen dat er in 79 al vrouwen waren met implantaten.

Exploitation

haha dat klopt inderdaat! Maar ik zie inderdaat ook liever vrouwen met elkaar dat klopt

Exploitation

Zo heb vorige week eindelijk de nieuwe complete ongecensureerde versie van Caligula The Untold Story op DVD gekregen! 125 minuten maar het viel me een beetje tegen helaas... er zitten een paar leuke scenes in maar verder een normaal vies Italiaans werkje, zo als we van Joe D' Amato wel gewend zijn...

avatar van thunderball

thunderball

Tja, vaak veel over gehoord en een paar jaar geleden via Wehkamp (!) besteld.

Ik vond hem vooral heel langdradig en saai, terwijl dat toch echt niet had gehoeven.

Ik snap niet dat de meesten hier zitten te beweren hoe goed en historisch juist deze film is!

Het is toch gewoon een flut film! Ik was er heel benieuwd naar omdat je er altijd zoveel over hoorde, maar wat misschien destijds zo schokkend was, dat is het nu toch niet echt meer?

Ja of je moet nog nooit een sexscene hebben gezien en daar niet tegen kunnen maar anders is het toch ergens meer onbedoeld grappig dan dat je kunt zeggen dat dit een meesterlijke film is.

En of er nog een langere versie van bestaat? Ik denk dat het bij deze film meer is van hoe korter hoe beter!

Kan me niet voorstellen dat er iemand hier van begin tot het einde geboeid naar zit te kijken, hardstikke saai!

Nog een vraag:

hoewel het hoesje in het Nederlands is en er op staat met Nederlandse ondertiteling ontbreekt dat bij mij bij de film! Is dat normaal of heb ik een verkeerd exemplaar? De 2e disk is wel ondertiteld.

avatar van flyer

flyer

thunderball schreef:

Tja, vaak veel over gehoord en een paar jaar geleden via Wehkamp (!) besteld.

Ben het helemaal met je eens wat een slappe film die zeer slaapverwekkend is

avatar van euroburger

euroburger

gorelover schreef:

Vrouwen met paarden maken een film wel veeeel specialer

even zonder dollen, de sfeer van Caligula is nu juist wat de film bepalend maakt, ook sodomie maakt deel van de sfeer uit.

Ik heb helaas niet de uncut versie, ik zie Caligula op een gegeven moment naast een wit paard staan, maar er gebeurt niets, ik vraag me wel eens af wat sommigen van jullie in de uncut versie allemaal zien (man met paard?) Het is allemaal een beetje extreem, maar nooit ransig. Het geeft een goed beeld van Rome uit die tijd, waar homofilie ook geen onbekend verschijnsel was.

Exploitation

Maar we hebben het hier niet over Caligola, maar over zijn zogenaamde sequel Caligola, La Storia mai raccontata, (The Untold Story) daar zit in de Uncut versie een scene in tussen een vrouw en een paard... heb hem nog eens een paar keer herzien, maar blijft toch echt een vaag filmpje dat deel 2!

avatar van Bazza

Bazza

ranzige shyt

avatar van First Angelus

First Angelus

mythe die mythe had moeten blijven

smakeloze, ordinaire en ronduit slechte film

goedkoop excuus om porno te kunnen maken en dat te verkopen aan het grote publiek

avatar van GroovyDrummer

GroovyDrummer

Wat me bijblijft is dat deze film een enorme Cult-Status heeft gehouden. Bijna iedereen kent de film of wil hem zeker eens gezien hebben. Er zitten inderdaad behoorlijke zieke scénes in...( deel 2 schijnt nog erger te zijn??? heb die niet gezien...)

Uiteindelijk had deze film ook in 90 minuten gezien kunnen worden, maar ja.... porno en gruwelijkheden hebben schijnbaar veel kijkminuten nodig.....

avatar van Friac

Friac

Teleurstellende film over het leven van de meest beruchte Romeinse keizer.
De beelden zijn vrij pover (decors zijn echter wel imposant) en de plot is maar zo-zo. Vreemd genoeg gaan de 150 minuten vrij snel voorbij, dus de film weet een zeker tempo te houden, ook al is het uiteindelijk maar een relatief saaie bedoening. Wat sleazy seks- en geweldscènes (de onthoofdingsscène van Macro is wel fantastisch) maken het plaatje compleet.

Waar Saló, een als je wil gelijkaardige film, de kijker in een wurggreep houdt en achteraf ongemakkelijk achterlaat, moddert deze Caligula maar wat aan. Een beruchte film waarvan ik wel blij ben dat ik hem eindelijk eens gezien heb (de dvd lag al anderhalf jaar in mijn dvd-rek te wachten op een kijkbeurt), maar op enkele memorabele scènes na is het niet veel soeps.

avatar van fanaat

fanaat

Ik heb deze film een tijdje geleden gezien en ik moet zeggen dat ik hem best wel goed vond, er zaten een paar stukken in waarbij ik bijna over mijn nek ging en dan heb ik het vooral over de scène op het orgie schip dat had van mij zeker wat korter gekund.

maar voor de rest vind ik er niets op aan te merken het geeft een goed beeld van hoe gestoord ze konden zijn in die tijd.

3,5

avatar van tuureluur

tuureluur

ik denk dat deze film gewoon laat zien hoe het er in die tijd er aantoe ging en dat kwam ook doordat gestoorde personen de macht hadden wat op den duur mede de oorzaak is van de val van het romeinserijk.

caligula is een realitische film en het moment dat hij word doodgemaakt is de beste scene.