• 9.218.803 stemmen

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Charles Chaplin

Met onder meer: Charles Chaplin en Edna Purviance

Plot The Chaplin Revue

Drie van Chaplins slapstick komedies, namelijk "A Dog's Life", "Shoulder Arms" en "The Pilgrim", komen bijeen. Chaplin gebruikt nieuwe muziek, vertellingen en een kleine bijdrage van nieuw verbindend filmmateriaal.

logo tmdbimagelogo tmdbimage

Narrator / Various

Various (archive Footage)

avatar van Jordy

Jordy

Tja beetje twijfelgevalletje of ie er op mocht of niet. Chaplin monteerde in '59 drie oude films tot één nieuwe film (met ook wat nieuw materiaal ertussen) als ik het goed begrijp

avatar van cornelis

cornelis

Daarmee is het toch een nieuw te beoordelen geheel?

avatar van Jordy

Jordy

precies

avatar van Mug

Mug

Slimme zet van Chaplin om dit te doen. Het was duidelijk dat muziek componeren voor z'n oude (silent) films een nieuwe passie was. Ach, en waarom dan ook niet voor drie korte films, een paar minuten gepraat + nieuw beeldmateriaal (veelal behind the scenes), en hoppalakee, de filmtheaters in die bevolkt werden met z'n fans.

De drie films zijn van uiteenlopend niveau. A Dog's Life [dikke 4,0*] is fantastisch, hilarisch en te vergelijken enigszins met z'n latere werk The Kid. Chaplin houdt 'oorlog' weer eens onder de loep met Shoulder Arms [3,5*], die echter een aantal non-grappige (terwijl ze grappig moesten zijn) momenten bevatte [later deed Chaplin beter met het geniale The Great Dictator]. Tenslotte het tegenvallende The Pilgrim [kleine 3,0*], dat te veel flauwe slapstick kent en zelfs refereert naar oude grappen uit eerdere films.

Gemiddeld dus 3,5*. Mag gezien worden, opmerkelijk weinig stemmen.

avatar van The One Ring

The One Ring

Leuke Chaplincompilatie, waarbij de enige serieuze kritiek is dat Chaplin de oude beelden vertraagd leit lopen om muziek toe te voegen. Het went eerlijk gezegd al snel, maar het geeft niet het beste beeld van de films. De kwaliteit van de drie shorts is vrij consistent eigenlijk. Ik vond er geen zwakkere film tussen zitten en ze scoren allemaal vier sterren bij mij. A Dog's Life is het grappigst, vooral in de scène waarin Chaplin de handen van een k.o. geslagen man overneemt. Shoulder Arms en The Pilgrim zijn misschien een tikkeltje minder grappig, maar wel creatiever, waarbij vooral het erg mooie einde voor The Pilgrim opvalt. De chaos in de loopgraven in Shoulder Arms is Chaplin op zijn best en daarom is het extra jammer dat Chaplin op het einde grijpt naar een het-was-maar-een-droom-scène, in plaats van komische geschiedsvervalsing, anders was het een mooie slapstickvoorloper op Inglourious Basterds geweest. 4*

P.S.: Het lijkt erop dat er in de short geknipt is omdat ze in oorspronkelijke vorm langer zouden zijn, al valt dat bij stomme films vaak moeilijk te zeggen. Shoulder Arms en The Pilgrim staan ook los op MovieMeter, maar ik neem aan dat het niet de bedoeling is dat ik daarop stem na het zien van The Chaplin Revue, omdat de film daar toch meer scènes en een totaal andere muzikale score hebben?

avatar van mister blonde

mister blonde

The One Ring schreef:

Je kunt gewoon stemmen op de korte films, de films zijn exact hetzelfde. Het is gewoon knip en plakwerk. Voor deze versie heeft Chaplin 3 minuten aan commentaar toegevoegd op het begin, hij mompelt tussen de films door nog wat. Alleen de muziek is anders, maar ja als je daarvoor niet zou mogen stemmen, zou je bij alle stomem films die je niet hebt gezien met originele muziek je stem moeten weghalen.

cornelis schreef:

Daarmee is het toch een nieuw te beoordelen geheel?

Wat dat betreft viel het me dus tegen, want eigenlijk is het dus niet echt een nieuw te beoordelen iets. Gewoon een heruitgave van drie films. Je kunt in een beoordeling ook niets anders doen dan je gemiddelde voor de drie films te nemen.

A Dog's Life; is de leukste korte film die Chaplin ooit maakte. Ongelooflijk dat we over 1918 praten. Ontzettend sympathieke film met een schitterende combinatie van licht drama en aanstekelijk humor, met erg originele vondsten. En ja, het hondje is er leuk. Van de bijna 20 films die ik van Chaplin zag, schuurt deze tegen de top 5 aan. 4 dikke sterren.

Shoulder Arms ook een leuke film. Alleen het eind vond ik heel flauw. 3,5 sterren.

The Pilgrim; de minste van alle Chaplin die ik ooit zag (korte en lange films. Zie mijn commentaar bij die film. 3 sterren.

Na een ingewikkelde rekensom kom ik uit op 3,5 sterren.