

Genre: Drama / Komedie
Speelduur: 130 minuten
Alternatieve titels: Chance / Welkom Mister Chance
Oorsprong:
Verenigde Staten
Geregisseerd door: Hal Ashby
Met onder meer: Peter Sellers, Shirley MacLaine en Melvyn Douglas
IMDb beoordeling:
7,9 (80.366)
Gesproken taal: Engels
Releasedatum: 2 oktober 1980
On Demand:
Bekijk via iTunes
Niet beschikbaar op Netflix
Niet beschikbaar op Pathé Thuis
Niet beschikbaar op Videoland
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Niet beschikbaar op Disney+
Niet beschikbaar op Google Play
Niet beschikbaar op meJane
Plot Being There
"Getting there is half the fun; being there is all of it!"
De autistische tuinman Chance brengt zijn hele leven door in het huis van een oude man in Washington. Als deze man overlijdt, staat Chance op straat zonder enige kennis van de wereld, behalve dat wat hij op tv heeft gezien. Chance komt terecht bij Eve en Ben Rand, een invloedrijke, doch gladde zakenman. Chance wordt diens vriend en vertrouweling, en Chance's uitspraken (veelal tuinmetaforen) worden opeens als grote wijsheden gezien. Naar de roman van Jerzy Kosinski.
Externe links
Acteurs en actrices
Chance
Eve Rand
Benjamin Rand
President 'Bobby'
Dr. Robert Allenby
Vladimir Skrapinov
Louise
Thomas Franklin
Sally Hayes
Johanna Franklin
Reviews & comments

danuz
-
- 12935 berichten
- 0 stemmen
Being There enkele jaren geleden gezien en zo'n grap in de lift is me altijd bijgebleven. Ook bij herkijk kon ik menigmaal mijn gegniffel niet inhouden en werkt de film op momenten echt ontwapenend. Peter Sellers weet hier een personage neer te zetten die in zijn naïviteit zowel grappig als aandoenlijk is en dat is toch knap te noemen. De rand van flauw wordt eigenlijk enkel een paar keer bereikt door personages om hem heen (Shirley MacLaine's zelfbevrediging).
Niet meer het meesterwerk wat ik er destijds in zag, heeft zijn glans ietwat verloren, maar nog steeds een heerlijk ingetogen film.

NoSleep
-
- 25 berichten
- 83 stemmen
Ben ik de enigste die heeft opgemerkt dat er erg veel freemasonry in deze film verwerkt zit? Mr. Rand zegt b.v: " People have labeled me a King maker. " En ook wanneer Mr. Rand die tempel in word gedragen en de president vol lof een speech geeft op zijn begrafenis.. om maar een paar voorbeelden te noemen. Deze film volgt duidelijk de mythe dat vrijmetselaars achter de schermen aan de touwtjes trekken. Vond dit toch wel opmerkelijk ookal zijn het details. Top film overigens.

Zandkuiken
-
- 1721 berichten
- 1396 stemmen
Aardig filmpje, maar toch herken ik er niet het meesterwerk in dat velen wel zien in Being There. Het gegeven dat iedereen grote wijsheden hoort in de nonsens van Chance is geestig, maar te weinig om een film van meer dan twee uur aan op te hangen. Steeds maar dezelfde situaties en diezelfde tuin-"metaforen", echt hilarisch vond ik het allemaal niet.
Toch boogt Being There tegelijkertijd op 'n melancholische sfeer die een extra dimensie geeft aan de prent. Regisseur Hal Ashby wordt hierbij geholpen door een fantastische Peter Sellers, die met z'n schaapachtige blik de hele film draagt. Het moment waarop Ben Rand overlijdt en Sellers' ogen zich vullen met tranen (of beeldde ik me dit in?), is hartbrekend mooi. Ook het fenomenale! einde scoort punten, maar qua sfeer en humor vind ik het allemaal wat minnetjes.
Dit soort films waarbij bekende komieken in een subtielere (nou ja), tragikomische rol kruipen, liggen me meestal erg goed. En hoewel Being There genoeg sterke momenten kent, vond ik het als geheel niet overweldigend.

Kronos
-
- 994 berichten
- 1410 stemmen
Prachtige film. De aanklacht tegen het afstompende medium tv schuilt misschien ook in het volgende; Chance die altijd tv kijkt is niet echt geraakt wanneer de oude man sterft. Het is voor hem eerder als iets dat hij op tv ziet. Als hij aan het sterfbed van de oude man is schenkt hij daar maar heel kort aandacht aan. Hij zet in die kamer de tv aan en zapt naar een ander kanaal. Maar toen hij een kans kreeg Chauncy te worden door omringd te zijn met mensen die echt om hem geven verandert hij. Als Ben sterft zegt hij nog dat hij dit eerder heeft gezien, maar deze keer raakt het hem wel. Hij heeft tranen in de ogen en zegt even later tegen de arts dat hij houdt van Eve.
De bloopers tijdens de aftiteling zijn ook erg leuk, als Sellers in de rol van Chance de boodschap aan Raphael probeert op te zeggen.

Vinokourov
-
- 3143 berichten
- 2909 stemmen
Het boek(je) heb ik jaren geleden gelezen voor mijn Engelse literatuurlijst. Erg onderhoudend net als deze film dat is. Het mooiste is natuurlijk dat Peter Sellers telkens steeds invloedrijker wordt, terwijl het oorspronkelijk een simpele ziel is. Het opklimmen in de maatschappij 'overkomt' hem allemaal toevalligerwijs. Leukste scene vond ik de confontratie tussen Chance en een groep basketballers.

Diesel
-
- 9411 berichten
- 0 stemmen
Zeker één van de grappigste films die ik ooit heb gezien. Geweldige rol van Sellers en een zeer amusant, boeiend, fascinerend en intelligent verhaal met een briljante finale.

Mescaline
-
- 7047 berichten
- 2961 stemmen
Leuke film om naar te kijken!
Heb niet veel gelachen bij deze film, maar dat kwam ook omdat ik de film wat serieuzer zag, eigenlijk is het best zielig voor Chance, hij komt in een totaal vreemde wereld voor hem en snapt menselijke emoties niet.
Wel mooi om te zien is hoe zijn personage groeit en steeds meer gaat begrijpen over het leven naast de *garden*
Ook de personages rond hem heen voelen warm aan en maken een echte feel good sfeer,
De film heeft wel momenten dat hij even wat inzakt, maar gelukkig is dit nooit lang en daar ga ik deze film ook zeker niet op afrekenen.
Naast The Party mijn 2de Sellers film, ben nu ook wel erg benieuwd geworden naar de pink panther reeks!
Kortom: Leuke gezellige film met een mooie onderliggende boodschap, 4 sterren

Pkunk
-
- 287 berichten
- 1084 stemmen
Ik vond het verhaal niet geloofwaardig. Ik kan me niet voorstellen dat zo'n wazige vent mensen op zo'n manier "voor de gek" houd. Ik heb het boek iets meer dan 10 jaar geleden gelezen en ik kan me niet herinneren dat ik dat bij het boek ook had. Bij een film als deze blijven dan de acteer prestaties over. Die waren niet slecht, maar ik vond ze nou ook niet echt bijzonder.
2,5*

Mescaline
-
- 7047 berichten
- 2961 stemmen
Is deze film geloofwaardig bedoeld dan? sommige situaties enzo misschien wel, maar over het algemeen is deze film puur vermaak en volgens mij helemaal niet bedoeld om realistisch over te komen

gmx
-
- 1030 berichten
- 766 stemmen
Net herzien, deze keer met de wetenschap dat Chauncey Gardener jezus is en dat maakt het wel erg interessant om de film te herzien. Dialogen als deze krijgen een hele nieuwe betekenis:
Chauncey: "All I have left, is the room upstairs"
-"Oh come on now, wait a minute Chauncey , you got your health, I dont' want to hear from you anymore about that room upstairs, that's where I'm going, too damn soon
-"It's a very pleasant room, Ben".
En er zitten nog veel meer subtiele hints in, die helemaal kloppen met het einde, waar Chauncey jezus blijkt te zijn zoals bijvoorbeeld de manier waarop Chauncey z'n hand legt op de hoofd van de twee overledenen, Ben die zegt "Now I've met Chauncey I'm not afraid to die anymore" etc etc etc

eRCee
-
- 13408 berichten
- 1953 stemmen
Flauwe bedoening. Het verhaal van Kozinsky is al niet veel bijzonders, verfilmen maakt het zeker niet beter. Oninteressante vertelling, duf camerawerk en dat dan ook nog uitgesmeerd over twee uur. Paar scenes zijn er echt mijlenver over (al eerder werd de zoenscene en wat volgt aangehaald). Het enige lichtpuntje was bij vlagen de muziek. Verder heb ik me vooral verveeld.

Kronos
-
- 994 berichten
- 1410 stemmen
Net herzien, deze keer met de wetenschap dat Chauncey Gardener jezus is en dat maakt het wel erg interessant om de film te herzien. Dialogen als deze krijgen een hele nieuwe betekenis:
Waar haal je dat? Er worden zeker verwijzingen gemaakt, zoals de eindscene over het water, waarmee de suggestie ontstaat dat deze simpele man in feite een jezus-FIGUUR kan zijn, maar de conclusie die jij maakt volg zeker ik niet. Ook die dialoog over 'the room upstairs' is weer een van die vele spraakverwarringen. Chance zegt dat het enige wat hij nog heeft de kamer boven in het huis is waar hij van Ben mag logeren, terwijl Ben 'the room upstairs' opvat als een metafoor voor de hemel. Het zit hem dus allemaal in de perceptie die mensen rondom hem over hem maken.

Mochizuki Rokuro
-
- 18929 berichten
- 15674 stemmen
De poster speelt daar natuurlijk ook op in. Maar er is natuurlijk wel een verschil, zoals Kronos terecht aanhaalt, tussen Jezus en een Jezus-figuur. Denk ook dat tweede meer. Maar ja, dat speelde wellicht bij "de echte" ook. 'Eye-of-the-beholder' blijkt maar weer eens een waarheid als een koe.

gmx
-
- 1030 berichten
- 766 stemmen
Waar haal je dat? Er worden zeker verwijzingen gemaakt, zoals de eindscene over het water, waarmee de suggestie ontstaat dat deze simpele man in feite een jezus-FIGUUR kan zijn, maar de conclusie die jij maakt volg zeker ik niet.
Ik zie niet in hoe je anders kan verklaren dat hij over water kan lopen, dat heb ik zelf nog nooit iemand zien doen
Ik heb de film dus herzien met dat perspectief in het achterhoofd en dat is wel een aanrader, zoals ik aangaf, krijgen een aantal zaken zo een heel ander perspectief
Ook die dialoog over 'the room upstairs' is weer een van die vele spraakverwarringen. Chance zegt dat het enige wat hij nog heeft de kamer boven in het huis is waar hij van Ben mag logeren, terwijl Ben 'the room upstairs' opvat als een metafoor voor de hemel. Het zit hem dus allemaal in de perceptie die mensen rondom hem over hem maken.
Uiteraard, dat is hoe je in eerste instantie de dialoog interpreteert, maar deze interpretatie verandert dus als je 'm anders bekijkt, dat is het geniale. Overigens moet ik toegeven dat er op zich natuurlijk geen KEIHARD bewijs voor is, dat deze interpretatie de juiste is, maar ik heb in ieder geval ook niks kunnen vinden dat er op duidt dat het niet zo is en alles klopt wel erg mooi met deze interpretatie.

Kronos
-
- 994 berichten
- 1410 stemmen
Ik zie niet in hoe je anders kan verklaren dat hij over water kan lopen, dat heb ik zelf nog nooit iemand zien doen

Nee. Ik heb dat (behalve in een film) ook nog niemand zien doen. Ook Jezus niet. Je verklaring is dus geen verklaring.
Ik zie daar niks geniaals in en er is niet alleen geen bewijs voor maar er klopt gewoon niks van. Jezus was wellicht geen soort autist en zeker geen Amerikaan. Overigens sprak hij niet over de the room upstairs.
Ik vind het ronduit banaal. Op het eind van de film zie je de man over het water lopen en dus moet het wel Jezus zijn. En als je dat weet wordt de film pas echt geniaal. Tjiens hij hangt niet aan het kruis, maar het klopt wel helemaal.

Vanuit jouw 'interpretatie' zou de film van mij 0.5 ster krijgen.

gmx
-
- 1030 berichten
- 766 stemmen
Nee. Ik heb dat (behalve in een film) ook nog niemand zien doen. Ook Jezus niet. Je verklaring is dus geen verklaring.
Ik snap je punt niet helemaal. Begrijp ik nu goed dat jij zegt dat je jezus nog nooit hebt gezien en dat de film daarom niet klopt ?
Haha. Wil je nou echt een religieuze discussie gaan voeren over in welke menselijke gedaante Jezus eventueel op aarde terug zou komen ? En mocht dat zo zijn, dan kan dat dus nooit een Amerikaan zijn volgens jou ?

Ik kan het niet helemaal plaatsen. Raak ik nu een gevoelige religieuze snaar bij je ofzo ? Grow up. Religie is per definitie banaal, getuige het oude testament.

Ok, dus als Jezus binnenkort terug komt op aarde, dan zit ie nog steeds vastgespijkerd aan een kruis ? Nee, dat ik dat effe duidelijk heb


Kronos
-
- 994 berichten
- 1410 stemmen
@gmx,
Als je atheïst bent, dan vraag ik me af wat je zit te zeveren over Jezus die in een of andere gedaante zou terugkomen.
Je snapt mijn punt helemaal niet, want ik zeg niet dat de film niet klopt maar dat jouw interpretatie van de film niet klopt.
Als het hoofdpersonage in een film over water kan lopen, dan vind jij blijkbaar de enige verklaring dat het Jezus moet zijn. Dat vind ik belachelijk. Volgens mij is over water kunnen lopen namelijk gewoon een verzinsel en hoeft daar verder dus geen verklaring over gezocht te worden.
Jouw interpretatie is even kinderlijk als bedenken dat Neo in The Matrix eigenlijk Superman is, want dat anders niet te verklaren valt dat hij kan vliegen, zoals te zien op het eind van de film.
Alweer blijk je niet goed te lezen. Ik schreef, een soort autist. Want hij denkt dat hij de realiteit met het kastje van de televisie kan beïnvloeden.
Wat symboliseert die scene trouwens in jouw Jezus-interpretatie? Iets als Jezus die uittest hoe hij water in wijn kan veranderen?
Doe dat zelf eens.

gmx
-
- 1030 berichten
- 766 stemmen
Als je atheïst bent, dan vraag ik me af wat je zit te zeveren over Jezus die in een of andere gedaante zou terugkomen.
Gast. Als ik een atheist ben kan een film dus geen religieuze ondertoon hebben ?
Ooooh het is allemaal niet echt ! Je bedoelt dat dit allemaal verzonnen is ? Pffff .... [edit kapp: persoonlijke aanval verwijderd]
Sorry, ik kijk niet van die oppervlakkige commerciele bagger, kan er dus niet over meepraten.
Aaaah, right. Een 'soort' autist is wat anders dan een autist. Ja, heel duidelijk allemaal, jij komt er wel !

Kronos
-
- 994 berichten
- 1410 stemmen
Gast. Als ik een atheist ben kan een film dus geen religieuze ondertoon hebben?

gmx
-
- 1030 berichten
- 766 stemmen
Waar haal je dat nu weer uit mijn schrijven?
Dat zegt je toch ? Dat ik als atheist niet moet 'zeveren over de terugkomst van Jezus' ?
Sorry, hier kan ik echt niks mee. Geen flauw idee waar je 't over hebt. Verzinsel van wie ? En is de hele film dan geen verzinsel volgens jou ?
Nou, het lijkt me dat ik toch wel enig idee zou moeten hebben wie "Neo" is, of niet ?

Kronos
-
- 994 berichten
- 1410 stemmen
Dat zegt je toch ? Dat ik als atheist niet moet 'zeveren over de terugkomst van Jezus' ?
En maar rond de pot draaien. Je reactie was: "Gast. Als ik een atheist ben kan een film dus geen religieuze ondertoon hebben?"

Je verdere reactie meer van hetzelfde. Ik neem even de afstandsbediening erbij en zap naar wat interessanters.

gmx
-
- 1030 berichten
- 766 stemmen
En die 2 dingen zijn niet hetzelfde dan volgens jou ? Net zoals een 'autist' iets compleet anders is dan een 'soort autist' natuurlijk ? En delen uit de film een verzinsels zijn en andere delen weer niet ? Dit is denk ik serieus de meest vreemde discussie die ik hier op MM ooit heb gehad Zit je nou te ouwehoeren of bedoel je dit allemaal serieus ?

Kronos
-
- 994 berichten
- 1410 stemmen
En die 2 dingen zijn niet hetzelfde dan volgens jou ?
Nee. Een religieuze ondertoon in een film hoeft niet te betekenen dat Jezus er in een of andere gedaante in komt opdagen en omgekeerd, Jezus die in een film in een of andere gedaante komt opdagen hoeft geen religieuze ondertoon te betekenen. Hoewel er een verband kan zijn tussen de twee, zijn ze niet hetzelfde.
En met een soort autist bedoelde ik gewoon dat Chance zo simpel van geest is dat hij op zichzelf niet kan functioneren/overleven in de wereld. Of hij een echte autist is laat ik in het midden. Dat onderscheid leek me duidelijk genoeg voor wie begrijpend leest.
Eveneens dat over water kunnen lopen een verzinsel is, fantasie, en dat auto's waarmee men kan rijden bijvoorbeeld zoals ook in de film te zien ook echt kunnen. Dat jij alles onder verzinsels plaatst omdat het film is typeert wel je manier van denken. Niet serieus te nemen. Ik begrijp hierdoor wel hoe je redeneert: Chance loopt over water -> alleen Jezus loopt over water -> Chance is Jezus.
Over hoeveel afbreuk dit aan de film doet, die veel universeler is dan dat, zal ik maar zwijgen.

gmx
-
- 1030 berichten
- 766 stemmen
Persoonlijke aanval verwijderd.
Geloof me, dat was absoluut niet als persoonlijke aanval bedoeld.

gmx
-
- 1030 berichten
- 766 stemmen
Nee. Een religieuze ondertoon in een film hoeft niet te betekenen dat Jezus er in een of andere gedaante in komt opdagen en omgekeerd, Jezus die in een film in een of andere gedaante komt opdagen hoeft geen religieuze ondertoon te betekenen. Hoewel er een verband kan zijn tussen de twee, zijn ze niet hetzelfde.
Dit is echt ook weer zo'n stukje tekst ... Jezus is dus geen religieus symbool, bedoel je dat nou echt ? En leg me nou nog eens uit waarom je 't als atheist uberhaupt dan niet over Jezus mag hebben ?

gmx
-
- 1030 berichten
- 766 stemmen
Waarvoor dank.
Nogmaals ,ik bedoelde 't niet kwetsend en had 't via PB moeten sturen ipv hier op 't forum te posten. Laten we maar ophouden met deze hele discussie, hier halen we beiden geen voldoening uit.

Kronos
-
- 994 berichten
- 1410 stemmen
In The Life and Death of Peter Sellers kan je zien hoe belangrijk deze film voor hem was, hoe persoonlijk ook. Of hij ASS had weet ik niet, maar hij had wel een soort van chronische identiteitscrisis. Hij speelde altijd een rol en had geen voeling met wie hij nu eigenlijk zelf als persoon was.
Het laatste nieuws

Waargebeurde oorlogsfilm 'The Endless Trench' is een verscholen pareltje op Netflix

Goede beoordeelde komedie 'The Peanut Butter Falcon' is nu te streamen op Prime Video

Nederlandse thriller 'iHostage' wordt veel gestreamd op Netflix, maar niet erg goed beoordeeld

Netflix-film 'The Two Popes' over overleden Paus Franciscus is nu relevanter dan ooit: 'Meesterwerk'
Bekijk ook

Samurai
Actie / Drama, 1965
12 reacties

Birdman of Alcatraz
Drama, 1962
72 reacties

The Last Picture Show
Drama, 1971
159 reacties

Short Cuts
Drama / Komedie, 1993
169 reacties

Trouble in Paradise
Komedie / Romantiek, 1932
21 reacties

Do the Right Thing
Drama / Komedie, 1989
221 reacties
Gerelateerde tags
washington dcgebaseerd op boekpresident van de verenigde statenidentiteitpolicy and organisations autismeimpotencebotanist
Nieuwsbrief MovieMeter
Het laatste film- en serienieuws per e-mail ontvangen?
Populaire toplijsten
- Top 250 beste films aller tijden
- Top 250 beste sciencefiction films aller tijden
- Top 250 beste thriller films aller tijden
- Top 250 beste familie films aller tijden
- Top 250 beste actie films aller tijden
- Top 100 beste films van de laatste jaren
- Top 100 beste films op Netflix
- Top 100 beste films op Disney+
- Top 100 beste films op Pathé Thuis
- Top 50 beste films uit 2020
- Top 50 beste films uit 2018
- Top 50 beste films uit 2019
- Top 25 beste films in het Nederlands
Corporate & Media
Realtimes Network
Innovatieweg 20C
7007 CD, Doetinchem, Netherlands
+31(315)-764002
Over MovieMeter
MovieMeter is hét platform voor liefhebbers van films en series. Met tienduizenden titels, die dagelijkse worden aangevuld door onze community, vind je bij ons altijd de film, serie of documentaire die je zoekt. Of je jouw content nou graag op televisie, in de bioscoop of via een streamingsdienst bekijkt, bij MovieMeter navigeer je in enkele klikken naar hetgeen dat voldoet aan jouw wensen.
MovieMeter is echter meer dan een databank voor films en series. Je bent bij ons tevens aan het juiste adres voor het laatste filmnieuws, recensies en informatie over jouw favoriete acteur. Daarnaast vind je bij ons de meest recente toplijsten, zodat je altijd weet wat er populair is op Netflix, in de bioscoop of op televisie. Zelf je steentje bijdragen aan het unieke platform van MovieMeter? Sluit je dan vrijblijvend aan bij onze community.
Social media
Realtimes Network
- Registreer |
- Contact ons |
- Over ons |
- Adverteren |
- MovieMeter Films Wiki |
- Series Wiki |
- Algemene voorwaarden en privacybeleid |
- Consent wijzigen |
- RSS Feeds |
- API

© 2025 MovieMeter B.V.