• 9.218.668 stemmen

Met onder meer: Peter Sellers, Shirley MacLaine en Melvyn Douglas

Releasedatum: 2 oktober 1980

• iTunes Bekijk via iTunes

Plot Being There

"Getting there is half the fun; being there is all of it!"

De autistische tuinman Chance brengt zijn hele leven door in het huis van een oude man in Washington. Als deze man overlijdt, staat Chance op straat zonder enige kennis van de wereld, behalve dat wat hij op tv heeft gezien. Chance komt terecht bij Eve en Ben Rand, een invloedrijke, doch gladde zakenman. Chance wordt diens vriend en vertrouweling, en Chance's uitspraken (veelal tuinmetaforen) worden opeens als grote wijsheden gezien. Naar de roman van Jerzy Kosinski.

Benjamin Rand

Johanna Franklin

avatar van Wouter

Vreemde redenatie.

sydney

Deze film net nog een keer gezien.

De laatste scene intrigeert mij ook mateloos. Wat wil de schrijver met een op het water lopende Chauncy vertellen? Alhoewel ik de hele film erg goed vind, kan ik de laatste scene niet plaatsen en past in mijn ogen niet bij het karakter Chauncy. Ik heb de vorige reacties hierover gelezen, maar ik ben niet overtuigd. Ik vind Chauncy een zeer realistisch figuur. Ik wil niet zeggen dat de laatste scene dit beeld teniet doet, maar ik kan deze scene niet plaatsen in het verhaal. Doet er niet aan af dat ik dit de beste film vind van Peter Sellers buiten de PP films om.

avatar van PartyMarty

PartyMarty

Wouter schreef:

Vreemde redenatie.

Omdat?

avatar van Wouter

Je lijkt te zeggen dat een film zich niet aan een boek hoeft te houden, maar zegt dat tegelijkertijd dat iets goed is, omdat het zo in het boek zit.

avatar van MoM

MoM

sydney schreef:

Deze film net nog een keer gezien.

De Jezus-analogie vind ik prachtig, maar een meer down-to-earth verklaring is ook mogelijk:

In sommige van die oude, aangelegde tuinen zitten verrassinkjes verborgen om de toenmalige gasten te verbazen en entertainen: Fonteintjes ('bedriegertjes') die je plotseling natspuiten, of, zoals in dit geval, een stenen pad, vlak onder de waterspiegel van de vijver.

... Chauncy, die de tuin ondertussen een beetje kent, loopt gewoon de kortste weg naar het huis terug, verwondert zich onderweg nog een kort moment over deze 'garden feature', maar is zich verder totaal niet bewust van (en geinteresseert in) de vraagtekens die hij bij ons, kijkers, achterlaat....

Hoe dan ook... een indrukwekkende en intrigerende afsluiting van deze zeer sympathieke film.

avatar van Jordy

Jordy

Geweldige rol van Sellers. Vond het grotendeels erg aardig, een beetje een subtielere versie van Forrest Gump, maar dat einde was echt geweldig.. achteraf doet de film me daardoor heel erg aan The Green Mile denken.

sydney

Mooie vergelijking. Peter Sellers blinkt echt uit in dit soort rollen. Jammer dat de meeste mensen hem alleen van de pink panther films kennen. In dit soort films liet hij zien dat hij veelzijdig was.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

De eerste helft (ongeveer) vond ik erg vermakelijk en de film bleef ook rijk aan leuke scenes.

Toch vond ik de boel een beetje inzakken. Meer een herhaling van situaties en grappige miscommunicaties, hoewel steeds weer net even anders, ging het me toch vervelen.

avatar van FisherKing

FisherKing

Tegenvallend bij herzieninig, vooral het tempo /montage (en laatste scene en aftiteling) stoorde me. ga 1 * naar beneden. 3.5* dus.

avatar van petey

petey

• 1901 berichten

FisherKing schreef:

Nog even en je vindt hem net zo goed als ik.

sydney

Snap ik niet... maarja...

Petey, je was toch sowieso geen Sellers fan...? toch?

avatar van petey

petey

• 1901 berichten

ik kan de man niet uitstaan.

avatar van T.O.

T.O.

Inderdaad een leuke film, maar geen meesterwerk naar mijn mening. Sellers is goed maar ook Shirley McLaine doet het erg aardig.
Soms lijkt de film inderdaad een beetje in te kakken, maar toch komt ie er steeds weer bovenop en wordt zelfs beter naar het eind toe.
Grappig vond ik vooral de reactie van de zwarte huishoudster als ze de simpele Chance in een talkshow ziet verschijnen: "This sure is a white man's country!"

Een krappe 3,5* dan maar.

avatar van Dionysos

Dionysos

Zachery Glass schreef:

En en passant geeft deze film nog gezellig een mokerslag aan het medium televisie (soms je beste vriend, soms een aquarium)

Being There vormt wel een aanklacht tegen televisie ja. Een aanklacht waar ik mij mee kan identificeren, maar ik vind het nogal lam om dit nou juist als een film te presenteren. Dan komt het toch wat contradictoir op mij over (hetzelfde had ik bij Natural Born Killers). Ik ga nu ook zeker het boek lezen.

Verder wel een aardige film.

avatar van Goodfella

Goodfella

Film is juist het perfecte medium om er op die manier je vraagtekens bij te zetten. Zeker als het op een zekere zelfbewuste manier wordt gedaan.

avatar van PartyMarty

PartyMarty

Dionysos schreef:

Ik ga nu ook zeker het boek lezen.

Goed voornemen, is nl. fantastisch!

Waardeloos, ik heb werkelijk geen moment in een deuk gelegen. Misschien heb ik wel geen humor of snap ik het niet omdat het weer van die vage ingewikkelde humor is. Hoe het ook zij, meer dan een 0,5 kan ik er niet van maken. The pink panther was vele malen leuker dan deze film. I should say, Being there must become Staying there. Jammer !

avatar van MasterMind

MasterMind

Zo'n anderhalve maand geleden gekeken. Voorheen kende ik Sellers alleen van zijn Clouseau vertolkingen. Deze film heeft mij aangenaam verrast. Aan de ene kant had ik een beetje medelijden met Chance en aan de andere kant is die kinderlijke eenvoud van Chance ook een genot om naar te kijken. Tja en die situaties die ontstaan werkten toch wel op m'n lachspieren... Dat deze film niet de soort van humor evenaart als die van de pink panther reeks, stoort mij geheel niet. En die laatste scene... was 'n beetje onbevredigend, maar wel intrigerend.

Zachery Glass schreef:
ik blijf nog steeds denken dat deze film een soort aanklacht is tegen het medium televisie. De "memorabele" quotes van Chance blijven toch de uitspraken van een totaal wereldvreemde man? Hij wéét niet eens waarover hij het heeft, het enige referentiekader dat hij heeft is de tuin (nu kan dit gaan linken aan de "tuin van Eden" - maar dat is alweer een andere interpretatie)

Wanneer hij samen rond de tafel zit met de president orakelt hij: "All is well in the garden as long as the roots are healthy." (of zoiets daaromtrent) - wél dat is gewoon totaal naast de kwestie (naar mijn idee). Die president geeft er z'n eigen interpretatie én plotseling is het een wereldstatement.

Op die manier is het makkelijk om memorabele quotes te produceren. De president is ervan overtuigd dat Chauncy in "tweede taal" spreekt, terwijl dit helemaal het geval niet is. Een bepaald soort mensen nemen nu eenmaal alles serieus

Volgende stap: Chauncy verschijnt op televisie doet alweer een paar belachelijke uitspraken én wordt gebombardeerd tot "Socrates van de twintigste eeuw". Waarom? Onderneemt de televisie één serieuze poging om hem aan een diepteinterview te onderwerpen? Néén - het blijft allemaal bij héél korte dialogen.

Nu ik erover denk - Chauncy is eigenlijk in geen enkele lange dialoog betrokken doorheen de film. Mocht er zich iemand de moeite troosten een serieuze dialoog op te zetten met The Gardener toont hij binnen de kortste keren z'n ware gelaat (verslaafde televisiekijker) - heb ik hiermee beweerd dat The Gardener een hypocriet is? Néén - hij weet immers niet beter.

Tenslotte is al z'n kennis rechtstreeks overgenomen van de televisie.

Dus mijn krakemikkige conclusie is: Mr. Chance is een boemerang recht in het gezicht van het medium televisie.

Goede visie van de film, Zachery. Kan ik me helemaal in vinden.

De film zelf is me goed bevallen. In een rustig tempo gaat de film aan je voorbij en laat het een deel van het leven van Chance zien. Af en toe grappig, zonder ooit echt hilarisch te worden. De miscommunicaties zorgen voor de leukste momenten. Peter Sellers speelt zijn rol ook erg goed. De bedoeling van het einde snap ik niet, maar ik heb sowieso het gevoel dat niemand dat hier doet.

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Hilarische satire met een prachtrol van Peter Sellers. 4*

avatar van katie morosky

katie morosky

Ik zag eigenlijk een uitvergroting van een aspect uit het leven, nl: het onvermogen tot communicatie. Mensen communiceren zelden echt, we interpreteren en interpreteren maar tot het in ons vaarwater lijkt te passen. Mensen geloven wat ze willen geloven. Chance (what's in a name?) is een pop die iedereen beter doet voelen. Ook al zegt hij geen bal het is altijd veelbetekenend en interessant. Ze gebruiken hem gewoon om zichzelf te bevestigen en hebben het niet eens door... De laatste scene zag ik meer als een apotheose. Chance gaat al voor president. Kunnen ze net zo goed een Jezus van hem maken. It gets bigger and bigger and bigger... Tevens ook vrij cynisch: de Jezusfiguur wordt hier uitgehold (is het ook niet zo dat de evangelisten ook maar een interpretatie gaven van Jezus' leven? Net als later theologen ook doen). Schitterend acteerwerk van Sellers. Mooie, hilarische, komische film.

The One Ring

Een late reactie van mij, maar ik moet zeggen dat dat een mooie beschrijving is, katie morosky. Persoonlijk dacht ik dat het einde draaide om dat Chance een soort zendeling van God moest voorstellen, een profeet dus, die ongemerkt alle zaken op Aarde weer een beetje op een rijtje moest krijgen. Wat 'm aardig lijkt te lukken op een vreemde manier. Alleen Chance is zich er, in tegenstelling tot de andere profeten van God niet van bewust wat hij doet en doet het min of meer per ongeluk, waardoor hij minder opvalt. Maar dit is niet zo'n goede theorie als die van jou.

avatar van katie morosky

katie morosky

Nee, ik vind niet dat mijn theorie beter is dan de jouwe. Zoals jij het ziet had ik het helemaal niet gezien maar niettemin is jouw theorie ook heel adequaat. Ik kan me er zeker wel in vinden. Hij is ook ook waard. . Hij is vééél mooier dan de mijne. Waarschijnlijk hebben we allebei wel ergens gelijk. Elke interpretatie (die kan kloppen) is een goede.

The One Ring

Wat kan een herziening van een film soms toch wonderen doen. De film beviel me de eerste keer wel, maar ik was bang dat als ik 'm nog eens zou zien dat hij omlaag zou gaan. Gelukkig blijkt het tegenovergestelde waar. Sellers rol is ongeloofelijk bijzonder. Zo'n subtiel spel zie je zelden en verwacht je ook niet van iemand die de hoofrol in The pink Panther-films speelt. Een erg knappe prestatie. Ook de bijrollen worden prima gespeelt, maar iedereen moet het afleggen tegen Sellers. Zijn personage Chance vind ik enorm intrigerend. Op de een of andere manier heel anders dan elk ander personage die je ooit in een film tegengekomen bent. De film vind ik sowieso onvergelijkbaar met iets anders.

Het geheel straalt veel rust uit, maar weet toch grappig te zijn. Ik heb deze keer ook meer gelachen dan de vorige keer. Jammergenoeg zakt de film op een gegeven moment een klein beetje in. Hij had ook misschien wel een kwartiertje korter gekunt, maar het bijzondere einde maakt ontzettend veel goed. Wat mij betrefd kan geen Fight Club, Sixth Sense of Usual Suspect op tegen zo'n onverwacht einde. Ik verhoog naar 4,5*. Ik denk niet dat ie ooit de 5 gaat halen, maar je weet nooit.

avatar van De Knip

De Knip

Erg interessante, humoristische film. Heel apart. Heb ook de reacties eens doorgenomen hierboven en stuk voor stuk zit er wel wat in.

Maar de titel roept toch ook vragen op, c.q. geeft antwoorden?

Being there, er zijn. Dat is wat Chance de gehele film doet. Niet meer, niet minder. Daarom vind ik Katie Morosky haar verhaal ook goed verwoord. Communicatie, daar draait het om in deze film.

Being there, er zijn. Je kunt het ook bekijken vanuit Jezus (gezien het laatste fragment uit de film). Jezus die er is op aarde. Waar Chance komt, hij maakt iedereen een beter mens (door enkel dingen te bevestigen). Dat is wat Jezus zou willen.

Een film die je toch wel aan het denken zet naderhand, maar bovenal zo goed gespeeld wordt door vooral Peter Sellers.

****

The One Ring

Ik vond de titel niet echt veel vragen oproepen. Die leek me wel duidelijk als je de film gezien hebt. Wel een goede beschrijving, De Knip.

Wat ik me nog wel afvraag is wat de betekenis is van de laatste zin in de film. Op het einde worden er allemaal quotes gegeven van de overleden Melvyn Douglas. Naarmate Chance verder wegloopt hoor je die quotes iets minder goed (al blijven ze verstaanbaar). Maar de laatste quote (tevens de laatste zin in de film is dan weer erg duidelijk, alsof die heel belangrijk is. Die zin is: "Life is a state of mind." Ik kan het vertalen, maar weet verder niet wat er mee bedoelt kan worden, maar het lijkt belangrijk. Die quote kwam me trouwens ook bekend voor alsof ik hem al ergens anders gehoort had. Iemand een idee?

Raar dat Forrest Gump hier niet meer genoemd wordt. Heb em zelf nooit gezien, maar moest toch aan die film denken.

Ook in Being There een debiel persoon die dankzij goedgelovige en simpele mensen verder in de wereld komt. Dankzij Sellers krijgt de film gelukkig nog wat standing, want de basics zijn eigenlijk redelijk slecht. De constante misverstanden zijn geinig als idee, voor eventjes, maar de dertigste keer voelt het aan als een totaal uitmelken van een nogal simplistisch ideetje.

De figuur die Sellers neerzet is gelukkig wat interessanter, doordat er de hele film niks over hem verteld wordt. Zoals Zach al zegt, hij "is", en daarmee is de kous af. Erg boeiend, alleen is hetgeen wat er rond gebouwd werd wat aan de duffe kant. Zelfs met het einde erbij is het geen film waar ik aangespoord werd enige uitleg te verzinnen. Daarvoor was het allemaal net te doorzichtig, iets te mak, te passieloos, te droog.

Aardig om een keertje gezien te hebben, maar meer dan eens hoeft niet. Had heel wat meer ingezeten. nipte 2.5*.

Onderhond schreef:

Dat komt wellicht omdat er toch wel flinke verschillen zitten tussen Forrest Gump en Being There. Natuurlijk heb je de overeenkomst dat de beide film gaan over domme mensen die veel bereiken, maar de manier waarop verschilt flink. Forrest Gump doet wel degelijk iets om grote daden te verrichten. Chance doet praktisch niets en wordt een belangrijk figuur. Forrest Gump heeft een verleden en ook toekomstplannen. Chance niet.

avatar van otherfool

otherfool

Mijn huisgenoten waren het blijkbaar niet eens met m'n niet zo positieve kijk op deze film (traag, veel te lang), dus heb ik de dvd op m'n verjaardag gekregen. Binnenkort dan toch maar eens herzien.

Voorlopig: 2*.