• 9.218.803 stemmen

Oorsprong: Turkije

Geregisseerd door: Tolga Örnek

Met onder meer: Haluk Bilginer, Sanem Çelik en Jeremy Irons

Plot Hititler

De documentaire brengt de beschaving van de Hittieten in kaart ten tijde van hun bloeiperiode in 2000 voor Christus. In de documentaire over deze oude bewoners van Anatolïe staat de oorlog tussen Egypte en de Hittieten centraal, waarvan het vredesverdrag dat erop volgde het oudst bekende en op schrift vastgelegde is.

logo tmdbimage

King Hattuþili III

Tudḫaliya

Justice4All

Te zien in bioscoop Lantaarn-Venstern te Rotterdam tussen 15 en 26 oktober 2003 met ENG. ondertiteling in het kader van Cinema Méditerranée 2003.

Zie website: http://www.lantaren-venster.nl/

avatar van T.O.

T.O.

Die titel doet me meer aan een Duitse dictator denken

T.O. schreef:

Die titel doet me meer aan een Duitse dictator denken

HaHa, volgens mij was de duitse dicator nog niet geboren.

chiquita

De Hittieten leefden in de 18e eeuw voor Christus in Anatolië. Ze hadden nauwe banden met de Egyptenaren, vooral toen Toetanchamon stierf.

Het grappige is dat de taal van de Hittieten de oudst bekende Indo-Europese taal is. Anatolië wordt o.a. hierdoor gezien als de bakermat van de Westerse beschaving.

Het was een geweldige documentaire. De combinatie van documentaire en anderzijds film invalshoek was fantastisch.

Anatolia

Is deze trouwens ergens nog verkrijgbaar in Nederland?

chiquita

Ik heb het gezien tijdens het Turks-Spaans filmfestival in Amsterdam (of was het Mediterraans filmfestival).

Volgens mij kan je deze (legaal) niet verkrijgen in Nederland.

Anatolia

Tijdens dat festival had ik deze film nou net gemist.

Jammer, zag er erg veelbelovend uit. Dan maar de vakantie afwachten.

chiquita

Bovenstaande plot klopt overigens niet. Ik kom binnenkort wel met een alternatief.

chiquita schreef:

in ieder geval heb ik het vertaald van een site, waarvan weet ik niet meer. Volgens mij eigen filmsite.

chiquita

Nou, de docu gaat o.a. over de oorlog Kades tussen Egypte en de Hittieten, het huwelijk tussen Hattusili en Puduhepa, de Hettitische begraafrituelen en er worden voorbeelden getoond van de eerste Indo-Europese taal op kleitabletten.

Het verhaal speelt zich af rond 1800 voor Christus. Er kan dus niet sprake zijn van Ottomanen of een fotograaf. Maar goed, we veranderen het wel.

Je hebt gelijk, het is van Mumya Firarda, zie:

Nu weet ik het ik had het van het site van Lantaarn/Venster gekoppieerd. Ik kon nl geen goeie plot vinden op TR site.

chiquita schreef:

Volgens mij kan je deze (legaal) niet verkrijgen in Nederland.

Volgens mij is deze nergens te verkrijgen. Ik heb iemand gevraagd of hij deze film voor mij wilde kopen in Turkije. Hij zegt dat ze hem in alle winkels vreemd hebben aangekeken.

Ook op internet kan ik helemaal niets vinden (ideefixe.com.tr bijvoorbeeld).

Schande.

P.S.: Jeremy Irons is het trouwens ook waard om vermeld te worden ('verteller' volgens IMDb) .

Anatolia

Ik had meer film verwacht eerlijk gezegd, maar gelukkig ben ik ook een liefhebber van historische documentaires

chiquita

Hey, je wilde het heel graag zien en uiteindelijk is dat ook gelukt Anatolia!

Mag ik vragen hoe?