Genre: Actie / Avontuur
Met onder meer: Jon Voight, Eric Roberts en Rebecca De Mornay
Releasedatum: 29 mei 1986
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Runaway Train
"Desperate, And Determined To Survive."
De zwaar bewaakte gedetineerde Manny ontsnapt samen met broekie Buck uit de gevangenis en weet op een goederentrein te stappen. Hun problemen zijn allesbehalve de wereld uit als blijkt dat de trein stuurloos doordendert en de sadistische gevangenisdirecteur Ranken per helikopter nadert. Maar Manny is geen opgevertje: "Whatever doesn't kill me makes me stronger!".
Oscar 'Manny' Manheim
Ruby
Conlan
Jonah

Jazzthieve
Interessante quote van de imdb website over deze film:" 'Marlon Brando ' praised Runaway Train (1985) in his autobiography, and said that he in some ways identified himself with Jon Voight's character."

lucdecoster
Mooie thriller, een ijzersterke film die ik nooit zal vergeten, spannend tot en met het einde. Men kan het ook beschouwen als een trein-road-movie, echt mijn genre van films, prachtige muziek die het geheel compleet maakt.

The Last
Erg spannende film die 2 uur lang geen minuut verveeld door die geweldige rollen van Voight en Roberts. Prachtig gefilmd hoe de trein doordenderd door dat sneeuwlandschap van Alaska en zeer fraai sfx-werk, zelfs voor tegenwoordig (!).
Tevens ligt het realisme-gehalte van de film vrij hoog in tegenstelling tot andere actiefilms en dan nog is ie zo spannend... Ja hoor, zeer goede film dit, vier sterren.

filmfan1967
Dit is inderdaad een mooie actiefilm met prachtig acteerwerk van Voight en Roberts.
Het is jammer dat in enkele vorige berichten Runaway Train als enige goede film van Eric Roberts wordt genoemd, want Roberts heeft wel degelijk meer goede films gemaakt. Enkele andere goede films zijn: Star 80, Raggedy Man, It´s My Party, Nature of the Beast/Bad Company, La Cucaracha. In zijn begintijd werd hij n.b. genomineerd voor een Oscar. Helaas heeft hij al snel de keuze gemaakt voor "veel films" in plaats van "alleen goede films", waardoor er ook veel bagger films voorkomen op zijn cv. Recent leuk werk was de comedy serie "Less Than Perfect".

geejeetje
Een film die met zo weinig middelen zo enorm goed weet te boeien! Een trein, een in en intriest dor en koud landschap en twee ontsnapte boefjes die het nu eigenlijk ook niet meer weten. Heel subtiel acteerwerk en heel goede rollen van Voight en Roberts. Natuurlijk Rebecca DeMornay als vrouwelijke tegenhanger doet het ook heel goed.

MdB
Dit gemiddelde snap ik niet. Het acteerwerk van de hoofdpersonen is echt erbarmelijk.

confucius
Dit ís een spannende film, maar er word ongelukkiglijk wat teveel gezeverd, (zoals wij dat in onze contreien nogal eens plachten te zeggen) en driekwart van het verhaal raakt kant nog wal! Bv. Wat komt dat vrouwmens daar doen? Ach, ’t is film en ’t was ne plezante thriller. Haal uw (een) vriendin in huis, een extra plaid, schuif er samen onder (want ´t zal nodig zijn) en laat jullie dan maar eens goed gaan. " Genieten" zei Confucius "is... maar dat weet ik al niet meer.

Movsin
De zoveelste film over ontsnapte gevangenen.
Deze hier is echter wel heel speciaal en origineel, vind ik.
Ook erg spannend en goed verfilmd.
Alleen wordt het laatste gedeelte nogal vergezocht en onlogisch.
Jammer.

joko16
Spannend, erg goed gefilmd en geacteerd, prachtige desolate locaties.
Ik vond hem destijds top!

aerts007
Spannend, erg goed gefilmd en geacteerd, prachtige desolate locaties.
Ik vond hem destijds top!
Ik ook.

The One Ring
Vrijwel alleen positieve reacties hier, maar persoonlijk vond ik het een mislukte thriller. Een van de redenen daarvoor is juist het acteerwerk. Jon Voight schreeuwt veel en probeert zijn ogen steeds te laten uitpuilen, maar dat komt telkens over als een acteertruuk. Ook Roberts rol bevat vooral veel acteertruukjes die nooit natuurlijk overkomen. Hij is een verzameling van nerveuze tiks en herhaalde opmerkingen die vooral irritant is. Zijn domheid wordt ook erg overspeelt. Rebecca De Mornay is er duidelijk alleen maar om een vrouw in het verhaal te hebben. Het enige degelijke acteerwerk komt van die gevangenisdirecteur.
Het plot zorgt wel voor een onderhoudende film, maar het zit vol met onzin en met gaten. Neem alleen de ontsnapping uit de gevangenis aan het begin van de film al. Schijnbaar kan Voight gewoon ergens staan te wachten om in de wasmand te springen. Niemand die hem in de gaten houdt. En is het in gevangenissen echt zo makkelijk om een rel te starten, wat aan het begin van de film te zien is, ondanks dat de bewakers het niet als een rel behandelen?
En dergelijke onwaarschijnlijkheden worden verder doorgezet op de trein. De Mornay kan wel de treinfluit luiden maar niet op die schijnbaar werkende noodknop duwen? Politieagenten proberen zomaar op het dak te springen van een te snel rijdende trein? En dan ook nog een gevangenisdirecteur? Het dieptepunt komt echter op het einde, als Manny ineens zijn twee medepassagiers redt door het achterste stuk van de trein los te koppelen. Dat kon dus al de hele film lang en niemand kwam daar eerder op, terwijl men wel op het idee kwam om op diezelfde plek kabels los te maken die de motor zou kunnen vertragen? Om het af te maken volgt er een niet werkend sentimenteel beeld van Manny bovenop de trein, afgewisseld met treurig kijkende gevangenen die hem schijnbaar betreuren... Die beelden van die gevangen verpesten de boel.
De film vereist dus een hoog gehalte van suspension of disbelief, alleen maar om tot een niet al te sterk statement te komen over nonconformisme. Nah, de film werkt hoogstens op het meest basale niveau als rauwe actiethriller, maar ook daar kun je beter vinden. Wel mooie muziek en een gaaf Shakespearecitaat op het einde.

Phantasm
Het is inderdaad wel een spannende thriller, maar het einde van de film vond ik gewoon teleurstellend.

dutchtuga
Runaway Train moet het hebben van de rauwheid waarmee de film wordt gepresenteerd en het acteergeweld van voornamelijk Jon Voight. Hij schreeuwt en tiert wel in het rond, maar overtuigen deed hij zeker. Maar, zoals The One Ring boven mij al meldde, de film barst van de onwaarschijnlijkheden. Jammer dat een dergelijk interessant uitgangspunt zo om zeep wordt geholpen door slecht schrijfwerk. Runaway Train werkt naar behoren wanneer het bekeken wordt met verstand op nul.

Zeer boeiende maar zeker ook spannende film met veel prachtige beelden. Mooi gespeeld door Jon Voight en Eric Roberts.

Spectaculaire actiefilm waarin Voight en Robert prima rollen neerzetten en vooral Voight zeer overtuigd. De vaart van de film is net als van de trein lekker hoog en verveelt geen moment. De beelden op en vanaf de trein zijn spectaculair en fascinerend om te zien. Toch bevat de film teveel onwaarschijnlijkheden en onlogica, zoals hier eerder ook al wordt aangehaald om een echte topper te kunnen zijn. Vermakelijk is het allemaal echter wel, dus daarom toch nog wel een voldoende!

Muijs
Spectaculaire actiefilm waarin Voight en Robert prima rollen neerzetten ...
Welke film heb jij gezien? Dit is echt een heel zware B-film waarin slecht geacteerd wordt.
En welke actiescenes heb jij gezien die geweldig zijn? Een trein die met een sukkeldrafje door sneeuw rijdt wordt bijna een halve minuut in beeld gebracht,waarbij de muziek de enige actie voorspelt, die er uiteindelijk niet komt.
Neen, dit is een actiefilm die werkelijk de naam niet mag dragen. Zelfs in de 80'er jaren zou deze op de vuilnishoop moeten belanden.
En ik ben echt een actiefilm fan. Maar deze film? Mensen laat deze links liggen en waag je goede geld hier niet aan, want zelfs voor 1 Euro is dat nog te duur betaald. Verdient minder dan 0,5 sterren.
Wat een huilfilm, zelfs zombies zullen hiervan in slaap vallen. Indien dit verhaal beter uitgewerkt was dan zou het misschien iets kunnen worden. Nu wekt die bij mij alleen maar irritaties op. Bah, zonde van mijn geld geweest.

Vraag me inderdaad af of we wel dezelfde film gezien hebben. Ik vond zowat de hele treinrit spectaculair. De onrust en spanning op de trein, de trein die in volle vaart doordendert, zeker niet op een sukkeldrafje en het constant alert moeten zijn van de mannen, omdat je net als hun geen benul hebt wat er met de trein gebeurt. Helaas niet allemaal even logisch, maar in mijn ogen best vermakelijk. Maar goed smaken verschillen nu eenmaal, dat blijkt wel weer.

notsub
Na Transsiberian is dit de tweede film met een trein in de hoofdrol die ik in korte tijd zie. Deze is beter, vooral omdat de personages leuker zijn en er spanning in de film zit. De ontsnapte gevangenen worden sterk neergezet. Het verhaal is niet overal erg logisch, maar wel amusant. En men lijkt aan het eind zelfs een boodschap over te willen brangen. Het is geen topfilm, maar toch de moeite waard.

tukkerstein
Geinige film met een duidelijk en simpel verhaal dat toch weet te intrigeren. Daarnaast mooie shots en opnamelocaties en aardig acteerwerk. Jon Voight speelt een heel vage rol - zo ongeveer een parodie op zichzelf - die alleen al de moeite waard is om de film te kijken. De special effects zijn zo goed dat ze nog volledig meekomen met de effecten in huidige films.
Spannende film!

FatMike
- 1976 stemmen
Spannende ontsnappings/achtervolgingsfilm.
Voight en Roberts doen het prima!
Prachtige shots van de dreigende trein
denderend door een besneeuwde omgeving,
met een prima samengaande soundtrack.
Tof, maar net niet tof genoeg voor een 4
en dus 3,5 ster.

boemboem27
verschrikkelijk goede spannende film,alles in deze film is goed echte aanrader!!!!

Couch Potato
Best geslaagde film, het verhaal neemt je mee. Als is het natuurlijk een filterdun verhaaltje; De setting is het mooiste; die besneeuwde landschappen met een verderrazende trein; De acteurs spelen niet echt overtuigend, dat is dan weer jammer; Maar de film is redelijk goed gemaakt en kon me wel boeien. Ik vind het een typische ***1/2 film voor mij.

Nomak
Velen hebben het hier over sterk acteerwerk van de hoofdrolspelers. Helaas denk ik er anders over. Jon Voight probeert wel zijn best te doen, maar meer dan wat wild schreeuwen en wat stoere oneliners uitkramen doet hij niet. Eric Roberts vond ik zelfs helemaal niet overtuigend overkomen, erg zwak geacteerd zelfs. Ik vraag me dan ook af hoe het in godsnaam mogelijk is dat deze mannen voor een Oscar genomineerd werden voor hun acteerprestaties in deze film.
Maar goed, dat doet natuurlijk niets af aan het feit dat dit toch wel een vermakelijke film is. Maar zoals The One Ring hierboven al perfect beschreven heeft zitten er nogal veel onwaarschijnlijke dingen in het plot. Zo is er dus een gevangenisdirecteur die in hoogsteigen persoon met een helicopter naar de trein toevliegt om vervolgens op de trein te springen om zo zijn gevangenen terug te halen. Hoe verzinnen ze het? En zo zijn er nog veel meer onwaarschijnlijkheden. Wie intresse heeft raad ik aan om het bericht van The One Ring nog eens na te lezen.
Maar het ergste van alles is dat er ook nog eens een vrouw op die trein blijkt te zitten. Ik zou dat vervelende kreng al na twee minuten van de trein hebben afgetrapt. Maar neen hoor, de hoofdpersonages denken daar anders over. Hiervoor leek de film toch op een mooie voldoende af te stevenen, maar daarna gebeurden er zaken die in mijn ogen niet door de beugel kunnen. Zij doet net alsof ze al 25 jaar met Eric Roberts getrouwd is, en hij doet vrolijk mee en krijgt door haar zelfs slaande ruzie met Jon Voight.
Runaway Train is een film die vooral opvalt door de ongeloofwaardigheid en het slechte acteerwerk waardoor bepaalde personages zoals de mensen in de centrale zelfs op karikaturen gaan lijken. Deze film kan ik dus geen aanrader noemen.

Jazzthieve
Ja hoor, ze hebben zo slecht geacteerd dat de Academy of Motion Picture Arts and Sciences hen beiden nomineerden voor een oscar. Die kennen er waarschijnlijk niets van zeker?

takeshi
Twee dingen staken er tussenuit bij deze film, het (bij tijden bar) slechte acteerwerk, met name van Eric Roberts, en het prachtige landschap in combinatie met het puike camerawerk. Gelukkig compenseert het laatste in ruime mate voor het eerste. Daar komt bij dat de slotscene wel erg sterk was, op zichzelf al een half puntje waard.

Aapje81
Verassend sterke film met een hele overtuigende cast. Heb geboeid zitten kijken.

Sunday
Ik snap niet helemaal hoe deze film aan zo'n hoge waardering komt. Heb me echt zitten ergeren aan Eric Roberts. Zó overdreven en zó niet overtuigend. Om nog maar te zwijgen van Rebecca DeMornay. Irritante drama-queen. Ze kennen elkaar nog maar net en zij doet alsof ze al een jaar in die trein zitten. De ene keer schreeuwt ze dat Jon Voight aardig moet doen en het volgende moment roept ze "kill him, kill him" als Eric Roberts laatstgenoemde te lijf gaat.
Einde vond ik wel aardig. Met aardige muziek.

Romantische komediefilm 'Life or Something like It' met Angelina Jolie trekt veel kijkers op Netflix

Netflix schrapt vierde seizoen 'Heartstopper, maar komt wel met speelfilm

De streamingtop van Netflix: deze tien films worden nu het meest bekeken

Beroemde misdaadfilm 'Scarface' met Al Pacino vanavond te zien op televisie

A Taste of Honey
Drama, 1961

The Boys of St. Vincent
Drama, 1992
train accidentattempt to escapeprison wardenontsnapping uit de gevangenisalaskatreinfreezing
Social media
- Registreer |