No Other Land (2024)
Bekijk via iTunes
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Vanaf 23 april in 15 bioscopen
Plot No Other Land
Basel Adra, een jonge Palestijnse activist uit Masafer Yatta op de Westelijke Jordaanoever, vecht al sinds zijn kindertijd tegen de massale verdrijving van zijn gemeenschap door de Israëlische bezetting. Hij documenteert de langzame uitroeiing van de dorpen in zijn thuisregio, waar soldaten van de Israëlische regering geleidelijk huizen slopen en de bewoners verdrijven. Op een bepaald moment ontmoet hij Yuval, een Israëlische journalist, die hem steunt in zijn inspanningen. Er ontstaat een onwaarschijnlijk verbond. Maar de relatie tussen de twee komt onder druk te staan door de enorme ongelijkheid tussen hen: Basel leeft onder militaire bezetting terwijl Yuval vrij en zonder beperkingen leeft.

atropine
Het artikel biedt stevige argumentatie voor het onbewoond zijn van het gebied vóórdat Israël het in militair oefenterrein veranderde. Dit zou dus kunnen betekenen dat de informatie in deze documentaire meer weg heeft van propaganda dan dat het gebaseerd is op feitelijkheid.

Pitagora
Indrukwekkende documentaire over het leven op de Westbank en terechte winnaar van de oscar. En dan te bedenken dat dit leven op de Westbank nog veel beter is dan in Gaza.

John Milton

devil1973
Dit is toch wel grappig. Gisteren hebben de documentairemakers hun officiële statement moeten wijzigen na kritiek vanuit de BDS-beweging. De documentaire zou Israël niet genoeg hebben aangewezen als de dader van etnische zuivering, kolonisme en apartheid.
Het is ook nooit goed.
Je geeft zelf aan dat je de docu niet eens gezien hebt, kom dan ook niet hier met je praatjes. Jij zou prima passen tussen de ultra-rechtse kolonisten jij walgelijk mannetje.

MisterPink
Ik weet genoeg over de docu om hier te mogen reageren. Dat jij niet verder komt dan een zielige ad hominem zegt meer over jezelf dan over mij.

MisterPink
Volgens mij alleen de co-regisseur, Basel Adra. De man met het witte overhemd is niet Hamdan Ballal. De kleding komt niet overeen met de foto's van zijn vrijlating.

depri83
Gekmakende situatie waarin de mensen in Masafer Yatta moeten leven.

Hannibal
Hoe je het als mens denkt te kunnen verantwoorden om een schooltje plat te buldozeren waar de kinderen aan de andere kant van het gebouw door het raam naar buiten vluchten, of een waterput vol te gooien met cement, waterleidingen doorzagen, generatoren en vee meenemen, het is van een ongelofelijke wreedheid. Deze docu doet verslag van een Palestijnse activist, zijn Israëlische goede vriend die journalist is en vastlegt wat voor gruwelijkheden de kolonisten en het IDF aanrichten. De docu laat goed zien dat dit al ver voor de aanslag van Hamas in Israël op 7 oktober 2023 aan de gang was, (de docu eindigt kort na deze aanslag) en dat ze doorgaan tot er geen Palestijn in Palestina meer te vinden is. Dit is samen te vatten in twee woorden. Etnische zuivering. Het lijkt ze bijna 80 jaar na de Nakba te gaan lukken.
In dit genre zou ik graag Where Olive Trees Weep aan willen raden. Die film liet me nog meer dan deze compleet verslagen achter. Onvoorstelbaar waar mensen tot in staat zijn.

MisterPink
Een schooltje bouwen zonder vergunning op een militair oefenterrein is nu eenmaal niet toegestaan. Ontruiming is dan het gevolg. Hoe je het als activist denkt te kunnen verantwoorden om kinderen vlak voor de ontruiming bloot te stellen aan angst getuigt van weinig moreel besef.

atropine
Is “No Other Land” echt het hele verhaal aan het vertellen, of alleen de delen die in een handig narratief passen?
In deze video duikt Hananya Naftali in deze Oscar-winnende documentaire die veel stof doet opwaaien—en onthult de feiten die handig zijn weggelaten. Van de waarheid over de Westelijke Jordaanoever tot wat de film zegt over “Israëlische oorlogsmisdaden” en de sloop van Palestijnse huizen.

MisterPink
Ik heb de docu zojuist gezien en het antwoord zal niemand verbazen. Het is propaganda. Het geheime Israëlische document dat onthuld dat het militaire oefenterrein begin jaren 80 is gecreëerd om Palestijnse kolonisatie te voorkomen is al een bewijs tegen de claim van de inwoners van Masafer Yatta dat hun voorouders permanent in het gebied verbleven. Mocht datwel het geval zijn geweest dan had het Israëlische Hooggerechtshof anders geoordeeld. Jurisprudentie is daarover gewoon te raadplegen voordat iemand apartheid gaat roeptoeteren.
De docu is voor de rest behoorlijk saai en eentonig. De vriendschap tussen de overenthousiaste Yuval en de waterpijp lurkende Adra komt verder weinig uit de verf. Schokkend is alleen de beweging van de handcamera.

MisterPink
Ik was wat huiverig dat de vriendschap tussen de Palestijnse Basel Adra en de Israëlische Yuval Abraham zou afleiden van de kern. Zo'n sentimentele insteek rond verzoening en dat we uiteindelijk allemaal maar mensen zijn.
Ik vond deze 'vriendschap' nog het enige interessante in de hele propagandafilm. Veelzeggend was hoe Yuval in het dorp zich als Yahudi (Jood) moest verantwoorden voor het Israëlische regeringsbeleid. Over racisme en antisemitisme gesproken.

Donkerwoud
Maar de documentaire stipt ook aan hoe belachelijk sommige dorpelingen het vinden dat hij daarop wordt afgerekend. Ze verdedigen hem zelfs tegen dit negatieve uitingen. Die heftige emoties zijn ook allemaal verklaarbaar met wat er allemaal speelt in de regio.

Hannibal
Dat vinden mister pink en atropine natuurlijk niet want alles is propaganda. Niks aan het handje in Palestina, want hun Israëlische bronnen zeggen dat het allemaal niet echt is. Moeten ze maar niet in hun eigen land op een plek gaan wonen waar Israël al bijna 80 jaar lang militair "oefent" op onschuldige burgers.

MisterPink
Op die plek oefent het IDF na de bezetting in 1967 sinds 1980 met tanks zoals je in de docu zelf kunt zien. Ik snap dat slachtofferdenken belangrijk voor je is en dat het zelfmedelijden van de Palestijnen je aan het hart gaat maar blijf alsjeblieft bij de feiten.

atropine
Ik spreek voor mezelf. De feiten weerleggen het narratief van de docu. Maar, ik sta altijd open voor nieuwe informatie en inzichten. Graag zelfs. Mij maakt het niet uit wie in deze 'gelijk heeft', mij gaat het om wat er in werkelijkheid speelt.

Hannibal
mij gaat het om wat er in werkelijkheid speelt.
Aangezien je van de feiten bent en graag Israëlische bronnen gebruikt, raad ik je aan naar de verhalen uit eerste hand van de ex-IDF soldaten te lezen. Zoek op Breaking the Silence. Het gebied waar die gast het over heeft in het filmpje was ooit helemaal Palestina. De kolonisten hebben het gebied binnen een aantal decennia gedecimeerd en er komt een dag dat er helemaal niks van Palestina over is. Ik ga hier verder niet over discussiëren. Het heeft namelijk totaal geen zin en kan alleen maar uit de hand lopen. Als je feiten wil zoek ook eens buiten de fuik van je zionistische bronnen voor je “bewijs”.

atropine
Mijn bronnen bestaat voornamelijk uit Wikepedia-pagina's. Het enige dat ik doe is informatie presenteren die mijns inziens aantoont dat de strekking van deze docu niet klopt. Als jij dat weet te weerleggen door middel van jouw bronnen dan nodig ik je uit dat hier te delen. Doe je dat liever niet ... ook goed maar dan is je inbreng zoals hierboven pointless.

depri83
Misschien had je de wikipagina van de bepaald niet objectieve Hananya Naftali ook even op moeten zoeken.
Dan had je wellicht geen link naar een video van hem geplaatst...

atropine
Dan had je wellicht geen link naar een video van hem geplaatst...
Ik ben niet van plan om op dit soort berichten te reageren. Mijn verzoek is om inhoudelijk te reageren en eventueel mijn informatie die ik hier neerleg te weerleggen. Nogmaals, ik zelf heb geen voorkeur voor welke partij dan ook dus laten we het houden bij de strekking van de film en of die klopt met de werkelijkheid.

depri83
Ik ben niet van plan om op dit soort berichten te reageren.
Helaas, niet gelukt.
Wij gaan hier niet het Israël/Palestina conflict oplossen en dat ben ik ook helemaal niet van plan te proberen maar jij weet heel goed dat je alleen de info van één bepaalde kant deelt. Dus doe niet alsof je onafhankelijk op zoek bent naar de waarheid.

Helaas, niet gelukt.
In de reacties staat voldoende materiaal die de strekking van de docu weerlegt. Als daarvan iets niet klopt dan hoor ik dat graag van je.

Ach ja hoor, the usual suspect is klaar met die Sunny Bergman ellende en gaat nu maar verder met zijn Palestinapropaganda.

Hannibal
The usual suspect komt ook hier langs om alweer een opmerking te maken bij een film waar ik een recensie heb geschreven. Het begint op stalkgedrag te lijken.

MisterPink
Transjordanië tussen 1950 en 1967. Jordanië heeft pas in 1988 afstand van de claim op het gebied gedaan. Bij de feiten blijven alsjeblieft. Anders zet ik je op *mute*

Hannibal
Palestina vanaf de oudheid tot aan de nakba van 1949 toen de staat Israël werd uitgeroepen. Je waarschuwing mij op mute te zetten klinkt als muziek in mijn oren. Doe het alsjeblieft.

MisterPink
Vanaf de Romeinen die Judea omdoopten tot Palestina dat is correct. Na de Turkse overheersing volgt het Britse Maandaatgebied Palestina en dan wordt het tricky. Zoals boven opgemerkt was er de claim van Jordanië die de Westbank in 1948 bezette en in 1950 annexeerde. De Palestijnen aldaar werden zo Jordaanse staatsburgers tot zwarte september 1970 waarna ze het land uitgezet werden.
Vanaf 1967 mag je Israël de schuld geven van de bezetting van de Westbank. Kijk, beste Hannibal, het is niet zo dat er in de bureaulade van elke Israëlische premier sinds 1948 een masterplan etnische zuivering klaar ligt en ten uitvoer wordt gebracht. Zelfs historicus Ilan Pappé ging niet zo ver in zijn conclusies.
Wat in No Other Land gebeurt heeft als je de feiten erbij pakt niets met etnische zuivering te maken. Er is geen ononderbroken lijn van bewoning van het gebied Masafer Yatta. Tijdens de bouw van het schooltje in 1999 wordt door een Israëlische agent in de docu al gezegd dat het illegaal is. Vervolgens wordt na jaren procederen het besluit tot sloop ruim vantevoren medegedeeld aan de inwoners. En dan komen de bulldozers en worden de kinderen vol dramatiek via het raam van een leeg klaslokaal naar buiten gebracht.

Beroemde misdaadfilm 'Scarface' met Al Pacino vanavond te zien op televisie

Tweevoudig Oscarwinnaar 'Mystic River' van Clint Eastwood komt binnenkort weer naar Netflix

Voormalig kindster Sophie Nyweide (24) dood aangetroffen

Love Lies Bleeding