• 9.218.803 stemmen

Bure Baruta (1998)

Alternatieve titels: Cabaret Balkan / The Powder Keg

Oorsprong: Federale Republiek Joegoslavië / Macedonië / Frankrijk / Griekenland / Turkije

Geregisseerd door: Goran Paskaljevic

Met onder meer: Aleksandar Bercek, Ivan Bekjarev en Mira Banjac

Gesproken taal: Servisch

Plot Bure Baruta

Bure Baruta, wrang vertaald als Cabaret Balkan en gebaseerd op een toneelstuk van Dejan Dukovski, is een zwart drama over de recente Balkan-crisis. In diverse wanhopig makende episodes laat de regisseur zien hoe schijnbaar kleine conflicten aanleiding zijn voor gewelderupties waarbij dikwijls vrouwen het slachtoffer worden van misplaatst, door de oorlog gevoed machogedrag.

narva77 (crew films)

Alweer een film over de oorlog in voorm. Joegoslavië! De tv-gids rept over een soort magnolia-achtige vertelstijl. Volgende week vrijdag op NL3.

• 1985 berichten

hele apparte film... duistere neerslachtige sfeer waarin diverse verhaallijnen (de één heeft weer wat meer met de ander te maken) door elkaar heen lopen... Af en toe wordt er ook best grof geweld gebruikt, maar een dosis zwarte humor zorgt er net voor dat je niet helemaal depressief wordt bij deze film. Kortom: erg bijzonder.

4 sterren!

Ps. wie heeft 'm nog meer gezien (gisteren om 0.00uur op ned. 3 geweest).

narva77 (crew films)

Ik denk niet veel mensen; ikzelf heb ook gekozen voor "Don't look now". De concurrentie van NL1 en Net 5 was moordend

narva77 schreef:

Tja, toch zonde dat deze film dan niet de aandacht krijgt die het verdient...

narva77 (crew films)

Is ook zo ja. Volgens de gids waren bijna alle personages in deze film 'slecht', vooral de mannen. Ik heb wel een stukje van de film gezien, als een jongen moet zingen voor twee misdadigers om zijn vriendin te redden.

Ik had toch niet zo'n zin in een film waarin bijna alleen maar slechte mensen zitten.

narva77 schreef:

Inderdaad; nu je het zegt (we hebben in ieder geval niet dezelfde tv-gids )... was me nog niet eens opgevallen. Zoals ik al eerder meldde zit er gelukkig ook een dosis zwarte humor in die ervoor zorgt dat het toch wel "aangenaam" blijft om naar deze film te kijken.

narva77 (crew films)

vara-gids Tja, als 'Don't Look Now' niet op TV kwam, had ik em waarschijnlijk gekeken, maarja...

Ik hou wel van films over de oorlog in voorm. Joegoslavië.

avatar van gotti

narva77 schreef:

Ik twijfelde ook tussen deze twee films, maar heb toch deze maar opgenomen. Deze film klonk iets intteressanter.

avatar van neo

neo

Paskaljevic benaderde het als het cabaret stuk, wat terug te zien is in opening en afsluiten waar een cabaratier de boel doorpraat. Wat volgt is een zeer indringende film waarin alle verhaallijnen op een aparte manier met elkaar te maken hebben en allemaal deprimerend zijn.Begin mij ook ernstig af te vragen of er ook niet hevig dramatische slavische films bestaan. Tuurlijk die bestaan wel (zie Kolya).Het beeld dat geschetst wordt is gelijk aan de oorlog zelf, die nu nog steeds door gaat. De misverstanden lopen uit op lijken (of tenminste op iets onprettigs), slachtoffers vallen overal, niemand is onschuldig... Hevig leunend op politiek gedoe is het niet, maar enigszins wel. Het moeilijke met de zwarte humor is dat het soms wel lachwekkend is maar dan zo ontzettend snel een draai maakt. de bokscene bv wat begint met een partijtje boksen, dan leidt tot een moord en daarna nog 1 als de man zich opblaast met de vrouw in de coupe 4.5 sterren