• 9.218.595 stemmen

Geregisseerd door: Julio Torres

Met onder meer: Julio Torres, Tilda Swinton en RZA

Gesproken taal: Engels en Spaans

Plot Problemista

Beginnend speelgoedontwerper Alejandro is afkomstig uit El Salvador en vindt maar moeilijk steun in New York om zijn ongewone ideeën uit te werken. Terwijl zijn werkvergunning ten einde loopt, krijgt hij de kans om een excentrieke kunstenares te assisteren. Op deze baan vestigt hij dan ook zijn laatste hoop om zijn Amerikaanse droom waar te maken.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Nieuwe A24 release!

Trailer

avatar van John Milton

John Milton

Poster voor het lelijke posters topic, maar met Tilda en A24 ben ik erbij. Letterboxd rating is alvast veelbelovend.

avatar van mrklm

mrklm

De Salvadoraanse Alejandro Martinez [Julio Torres] gaat naar de VS in de hoop daar een baan als speelgoedontwerper bij Hasbro te bemachtigen. Zijn sollicitatie loopt op niets uit, deels vanwege zijn onzekere houding, deels omdat hij zonder sponsor geen werkvisum kan krijgen. Daarom is hij gedwongen allerlei klusjes te doen en zo komt hij in contact met Elizabeth [Tilda Swinton], de even excentrieke als narcistische echtgenote van Bobby Asenscio [RZA], een ambitieuze kunstenaar die zich lang geleden liet invriezen in de hoop dat zijn kunstwerken (schilderijen van eieren) later veel waard worden en dat hij daar de vruchten van kan plukken. Ondanks dat Alejandro en Elizabeth qua persoonlijkheid elkaars tegenpolen zijn, besluiten ze de handen ineen te slaan om het werk van Bobby tentoon te stellen. Regiedebuut van komiek en voormalig SNL-schrijver Torres getuigt van een rijke fantasie, maar het scenario hangt als los zand aan elkaar en er is nauwelijks sprake van persoonlijke ontwikkeling. Torres schiet tekort als regisseur door het overdadige gebruik van een voice-over (van Isabella Rossellini) en het overdreven spel van Swinton, die mij in ieder geval behoorlijk op de zenuwen werkte. Scoort hoog qua originaliteit en fantasie, maar laag qua amusement.

Julio Torres lijkt geïnspireerd door Michel Gondry. De korte visuele intermezzo's zien er wel grappig uit.

Luchtig verhaal, maar het plot is te mager. Jammer, de film heeft gewoon een beetje te weinig inhoud.

Ik ben normaal gesproken echt gek op excentrieke typetjes van Tilda Swinton, maar dit typetje vind ik helemaal niet zo geslaagd en niet zo leuk.

Julio Torres had wel even te rade mogen gaan bij Charlie Kaufman om het script nog wat op te pimpen.