Genre: Fantasy / Muziek
Releasedatum: 24 mei 2023
Bekijk via Disney+
Bekijk via iTunes
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Te zien in één bioscoop ()
Plot The Little Mermaid
"Watch and you'll see, some day I'll be, part of your world!"
De zeemeermin Ariel is de jongste dochter van koning Triton die over het onderwaterrijk heerst. Gefascineerd door de mensenwereld weet Ariel op een dag een prins te redden van verdrinking. Ze wordt verliefd en is vastbesloten hem beter te leren kennen. Dit zorgt voor spanningen met haar vader. De zeeheks Ursula beraamt intussen een sluw plan.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- The Little Mermaid (MusicMeter)
- iTunes: € 13,99 / huur € 3,99
Ursula
Sir Grimsby
Vanessa

mjk87 (moderator films)
Moderator: Engelstalige reviews verwijderd. Het is niet de bedoeling dat er hele teksten anders dan in het Nederlands gepost worden. Eventuele stemmen worden enkel verwijderd bij overduidelijk stemfraude of meerdere accounts vanuit één gebruiker.
Graag melden als men ze weer ziet, wij zien ook niet alles en kunnen dan niet acteren.

acsaczy
Ik ging met 0 verwachtingen. Ik was 5 toen de film uitkwam en kreeg voor mijn verjaaardag het cassettebandje, de video, en de klok. Ik ken alles per seconde uit mijn hoofd. Helemaal grijsgedraaid de videoband en het cassettebandje. Ja er missen wat scenes(les poissons, jammerrrrrrr). Maar aan de andere kant zijn zeer kleine momenten 100% nagemaakt, en dat kun je alleen weten als je elke detail van de tekenfilm weet. En die kleine detail zijn aanwezig!
Waarom geef ik 5. Ik wilde 4.5 geven voor enkele ontbrekende kleine scenes. Maar ik heb erna de tekenfilm bekeken en zoveel gaat wel hand in hand. Het was echt een belevenis. Ik heb dus besloten om niet alles te vergelijken.
Ik geef een 5 omdat het me raakte. Omdat het echt eindelijk leek of een zeemeermin ter leven was gekomen. De stem, de zang, zelfs Prins Eric met de kuiltjes in zijn wangen. Het dansen, de hoed, dat gebeurt ook in de tekenfilm.
Zoveel gebeurt in deze film wat ook in de tekenfilm gebeurt, als je het weet!! En ook enkele extras, nieuw gemaakt. Als ik het apart van de tekenfilm bekijk maar ook op enkele vlakken vergelijk, ja het was mooi om een tekenfilm tot leven te zien komen. Heerlijk. Ik keek het 3d dolby atmos maar het was het waard.

tukkerstein
Tsja, niet vreemd dat er Engelstalige reviews geschreven worden als de website ook Engelstalig beschikbaar is lijkt me (zie https://www.moviemeter.com/movies/music/the-little-mermaid

chickentherapist
Mijn inziens een gedeelde bovenste plek, samen met de lion king remake, in de lijst met Disney's meest afschuwelijke "live action" remakes.
De CGI is zeer amateuristisch (voor een budget van 200M!), Flounder, Scuttle en Sebastian zijn ontzettend creepy en missen ook maar een greintje van de uitstraling van hun originele karakters, de aanpassing in het verhaallijn zijn onnodig en om te lachen! In het originele verhaal redt Ariel Eric eerst en wordt daarna zelf weer door hem gered, maar in de remake is Eric niets meer waard en moet constant door Ariel gered worden, want stel je voor dat vrouwen tegenwoordig nog gered worden door een man!
Ariel moet, net als zovele herkauwde Disney prinsessen, een ultieme girl boss zijn, terwijl ze in het origineel al badass genoeg was. Een rebelse tiener die haar eigen ding doet en uiteindelijk prinses van de zee en koningin op het land wordt! Wat was daar mis mee?
Heel geraffineerd van Disney om een donkere Ariel neer te zetten ipv een blanke, zo kan alle kritiek op de film netjes geparkeerd worden onder het kopje "racisme".

Fisico (moderator films)
De tekenfilm van De kleine zeemeermin uit 1989 is één van mijn favoriete Disneyfilms. Deze live action remake vond ik dan ook geslaagd. De makers slaagden er toch in grotendeels de magie terug te brengen in deze prent. Hoewel technisch niet altijd even secuur - het zag er soms echt wel nep uit - kon ik toch best genieten van de mooie kleurrijke onderwaterwereld.
Ook de casting was goed gekozen met Halle Bailey met haar prachtige stem. Kroonstuk was toch weggelegd voor de bevreesde Ursula door Melissa McCarthy. Een fenomenale vertolking! Verder stemde het me gelukkig dat de oorspronkelijke film zo goed als volledig werd gevolgd. De film duurt dan wel bijna een uur langer, dus alles werd iets langer uitgesponnen, maar verveelde eigenlijk geen seconde.
Hier en daar wel kleine verschillen. De geweldige keukenscène zat er jammer genoeg niet meer in. In de plaats wat meer aandacht voor de plaatselijke bevolking op het strand of de markt. Het geheel kreeg een Caraïbische vibe. De "harensnaaier" werd toegepast op de markt in plaats van de dineertafel en ook de slotbeelden zijn wat aangepast. Vreemd wel dat Ariel het schip in Ursula boorde en niet Eric. Verder was de film ook eigentijdser: de geweldige liedjes kregen het gezelschap van drie nieuwe nummers waaronder een rapliedje van Jutter (en Sebastiaan) al vond ik dat eigenlijk het minste van allemaal.

Je mag dit absoluut een slechte film vinden, maar berichten met haat tegenover een gekleurde actrice is niet toegelaten. Ook niet als je 'woke' roept. Graag over de film zelf.

Offtopic berichten verwijderd. Voor de eeuwige discussie over 'woke' (wat dat ook mag zijn) doe je maar op wokemeter.nl Hier graag terug over de film.

Bubblez
- 1993 berichten
Ik heb de originele animatie nooit gezien (evenals heel veel andere bekende Disney-films ), dus ik heb geen vergelijkingsmateriaal. Ik vond het een zeer aangename film die je meeneemt in een prachtige wereld en een redelijk vermakelijk verhaal. Het enige waar ik ontzettend over val is de uiteindelijke confrontatie met Ursula. De 'reuzen-Ursula' zag ik zó slecht uit, dat ik ervan schrok. Vóór dat moment zag alles er prachtig uit en hier leek haast het budget op te zijn. Flinke tegenvaller. Ook was ik niet erg onder de indruk van Melissa McCarthy. Buiten deze scène vond ik het een erg vermakelijke film!

cantforgetyou
Wat een prachtige film is dit!!!!
Voor mij is dit echt een cadeautje in mijn leven om dit te mogen zien in de bioscoop.
Net zoals een vakantie een prachtige herinnering kan zijn voor jezelf.
En natuurlijk is het cliché en weten we allemaal hoe zoetsappig Disney kan zijn.
Maar het wordt allemaal op zéér hoog niveau gebracht.
Wat een spektakel aan 'special' effects. Wat een kleuren en een fantasy wordt er gebruikt.
Zelfs de liedjes werden op hoog niveau gezongen en geproduceerd.
Als je hier niet door wordt geraakt, dan zou ik maar eens naar de dokter gaan, want dan zit je waarschijnlijk in een depressie of mis je 'the joy of life'. Grapje, hoor!

K. V.
Eindelijk deze bekeken in de 3D Engelstalige versie en vond het een mooie film. De animatiefilm vond ik wel beter, maar deze was zeker ook niet slecht. Het verhaal is uitgebreider, al zijn er ook enkele scènes gesneuveld.
De cast deed het prima en de liedjes waren goed. Ook hier enkele nieuwe, de rap vond ik de beste toevoeging.
Visueel was het wel mooi gemaakt, jammer dat Botje er minder snoezelig uitzag dan in de animatiefilm.
Misschien is dit ook het grootste minpunt, het zag er allemaal heel mooi uit, maar mist wat het snoezelige uit de animatiefilm.

dimi303
Ok we hebben het gezien. Zag er allemaal wel goed uit op het grote scherm.

Duke Nukem
Fijn, ik hoef geen review meer neer te pennen. Ben het helemaal met het bericht van chickentherapist eens. And also: kleurloze onderwaterscenes, slechte acteerprestaties, een saaie hoofdrolspeelster zonder enig charisma of gezichtsuitdrukking, de grappige Scuttle (wiens stem in de originele versie werd ingesproken door Buddy Hackett) wordt nu vertolkt door een meisje (want: diversity?), super foto-realistisch ogende vissen die er erg creepy uitzien in plaats van de bekende grappige figuren, overmatig gebruik van lelijke CGI, de wezens lijken geen moment alsof ze zich in water begeven en geen luchtbellen als ze ademen en praten onder water, de verhaallijnen worden onnodig gewijzigd zoals Ariël redt Eric in plaats van andersom, zij doodt Ursula in plaats van Eric (want: girl power?), etc. De zoveelste onnodige life action remake van een Disney klassieker dus.

knuppel ihhh
Heb de tekenfilm nooit gezien en kan dus niet zeggen dat die film het origineel is waar je niet van af mag wijken. Maar dit is gewoon een prima film. Is wel lang waardoor alles een beetje traag is maar makkelijk uit te zitten. Dat hoofdrol speelster zwart is maakt ook niet uit en haar zussen zijn blank, Aziatisch en Zuid Amerikaans. Haar vader hield er dus meerdere vrouwen op na. Begin ondertussen te wennen aan de woke Disney exclusiviteit. Eigenlijk een van de leukere Disney films die ik de laatste tijd gezien heb.

Beter als verwacht.
Het is een mooie en entertainende film.
Ariel werd door de hoofdrol speelster Haley Bailey prima vertolkt.
Met mooi camera werk en mooie locaties.
Ook waren de dieren die de hoofdrol vertolkte heel leuk.
Zoals de krab en de vis en de meeuw.
Wel iets teveel op het land, speelde het zich op dezelfde plek af,dat was jammer.
Het onderwater leven, was mooi gemaakt.
En de cast speelde prima.
Geen hoogvlieger, maar een prima muzikale familie film.

Waku
Deze " The little mermaid" liet niet zoveel indruk achter als de eerdere live actiion films " Aladdin" en " The lion king" Maar het verhaal over het zeemeerminnetje keek wel plezierig weg. Mooi meissie ook die Halle Bailey . CGI effecten onder water waren mooi. Helaas werd het richting de finale wat over de top waardoor ik het idee kreeg naar een vreselijke Marvel film te kijken. 3.5*

Wat een zwakke real-life verfilming van The Little Mermaid zeg. Wat trouwens weinig te maken heeft met de prestatie van Halle Bailey, want ze doet haar best en presteert redelijk naar behoren. Wel vind ik haar een Ariel met weinig flair en charisma spelen. Over de controverse van haar hoofdrol hier is al veel gezegd, ik blijf het ook vreemd en onnodig vinden dat Disney tegenwoordig alles maar divers wil hebben en daarmee breekt met opvallende kenmerken van bijvoorbeeld Ariel die in de tekenfilm met haar felrode haar en felgroene zeemeerminlook veel herkenbaarder was.
Maar de kritiek die ik heb zit hem gewoon in de gehele film. Ik vind de boel niet mooi geanimeerd, het oogt saai en grauw. De tekenfilm vind ik een van de allerbeste tekenfilms die Disney heeft gemaakt in hun historie en die blonk juist uit met kleuren en designs. Ursula de zeeheks was daar groots en kwaadaardig, maar ik vond haar hier tam en saai. En ook de onderwaterwereld is hier gewoon weinig aan, het leeft niet. En laat ik ook benoemen dat de luchtige humor hier bijna helemaal weg is. Waar ik Sebastiaan en Botje (ik noem ze bij de namen waar ik mee opgegroeid ben ) in de tekenfilm grappig en vermakelijk vond, zijn ze hier bijna eng met hun realistische ontwerpen.
Ze hebben geen ziel, iets wat Disney de laatste 10 jaar vaker overkomt met hun real-life verfilmingen van hun klassiekers. Maar bij The Lion King valt daar best mee te leven doordat de film geweldig oogde en nog steeds grappig was, hier heb ik dat dus niet. Kijk alleen al eens naar de filmposter van de film uit 1989, dan zie je meteen wat ik bedoel. Gelukkig zijn de liedjes van de tekenfilm wel overgenomen en ook hier best leuk gezongen. Maar ook hier ontbreken de emoties die de tekenfilm zo goed maakten.
Verder duurde ook het deel boven water veel te lang en dat was ook veruit het minst boeiende gedeelte. Overigens ook jammer dat Disney bepaalde plotwendingen hier in een nieuw jasje heeft gestopt.
Niet zo best dus. Disney is toe aan een grondige evaluatie van hun koers, want op deze manier jaag je fans nog weg ook.

teigertje
Ik ben het deels met je eens, en deels niet.
Het woke gebeuren oftewel hoe jij het benoemd divers,slaat zeker door.
Maar ik vind het in deze Disney verfilming reuze meevallen.
Neem bijvoorbeeld Hocus pocus 2 dat sloeg alles woke allover the place.
Maar hier bij deze film, moeten we wel waken.
Niet alles op divers te gooien.
Want dat zou betekenen, dat iemand die met een Afro kleur,niet in een verfilming zou mogen spelen.
Want zeg nou zelf, als je geboren wordt op de Aarde ,weet niemand waar zijn wieg komt te staan.
Het schijnt vele van ons dat vergeten zijn.
Deze film verdient meer credits.
Want wanneer is iemand nou wel is tevreden.
Een film hoeft niet altijd perfect te zijn.
Ook dat heeft soms zijn charme.

Het probleem is dat ik me er gewoon niet mee heb vermaakt. Dat is bij mij criterium 1 bij mijn cijfers. Vond ik het de moeite waard achteraf. Dat is hier dus niet. En zoals ik al zei, dat lag niet eens zo aan de hoofdrolspeelster, maar aan de lelijke look van de film en de hele sfeer uit de tekenfilm die ontbreekt.

davidov
- 2047 stemmen
De film is net zo geslaagd als z'n voorganger; ik kreeg flashbacks van hoe ik de originele animatiefilm als 6-8 jarige ontiegelijk saai vond. Alleen het begin kon bekoren, zodra Ariel "naar boven gaat" is er geen zak meer aan. Verschrikkelijk, en nu precies dezelfde ervaring, het duurt en duurt maar.
Enige minpunt was die vis (Botje) dat zag er echt ongemakkelijk uit. Verder is de film voor mij een prima 1:1 kopie. 3* immers opzet geslaagd, ook al trek ik het persoonlijk totaal niet.

soom
My little mermaid.
28 Mei werd ik weggeblazen (zo'n beetje letterlijk, ja).
Ik heb heeeel wat onzin zitten krabbelen bij ABBA the Movie, omdat de muziek supermoooi blijft en de mensen erachter geweldig zijn.
Bruggetje hier is dat ik dat >>eigenlijk<< ook hier wil doen. Tig berichten volpennen over de fantastisch-heid van het geheel.
De teller staat niet voor niets op 3 keer (Wel met mijn laatste bezoek helaas 15 minuten van het begin gemist) maar goed, even prachtig. Halle Bailey heeft zo'n dijk van een stem. Kippenvel.

Prima onderbouwd hoor

ShortyXL
Ik was 8 jaar oud toen de tekenfilm De kleine Zeemeermin uitkwam. Deze vond en vind ik nog steeds een hele mooie, maar vooral leuke tekenfilm. De stemmen van toen bekende nederlanders waren subliem, Laura Vlasblom als Ariel, Diederik Gelderman als prins Eric, Nelly Frijda als Ursula. Daarnaast waren de stemmen van John Kraaijkamp sr. als Jutter en Freddy Gumbs als Sebastiaan geweldig en super komisch. Deze live-action film heb ik gewoon in het Engels bekeken. Als je deze in het Nederlands kijkt, heb je veel last van het feit dat hij niet lip-synchroon is. Bij een tekenfilm heb je daar niet zo veel last van.
De oude tekenfilm is voor mij natuurlijk als eerst een stukje sentiment, dus helemaal neutraal ben ik niet. Twee jaar geleden heb ik De kleine Zeemeermin (1989) opnieuw bekeken via Disney+. En nog steeds kon ik hier van genieten. De Nederlandstalige liedjes waren leuk en erg herkenbaar. Ook de humor van Botje, Sebastiaan en Jutter, daar kan ik nog steeds om lachen (nu ben ik 42 jaar).
Ondanks mijn goede herinneringen aan de oude film, toch maar de live-action ook bekeken. CGI technisch zit de film redelijk goed in elkaar. Alhoewel ik de live-action film van The Lion King beter vond. De live-action komt zeker niet overeen met de oude tekenfilm (ik snap niet hoe sommige beweren dat dit wel zo is) De film begint al anders en eindigt sowieso anders, als de tekenfilm. Er ontbreken scenes of deze zijn vervangen. Wat betreft de komische momenten, deze vond ik ver te zoeken.
Tot detail wil ik deze film niet reviewen, anders wordt mijn tekst wel erg lang.
Nee ik vond hem persoonlijk niet zo geslaagd. Maar voor de nieuwe generatie (van deze tijd), die zullen dit vast een mooie live-action film vinden.
Een Disney Classic film (de naam zegt het al) moet klassiek blijven.

ShortyXL
Hier ben ik het helemaal mee eens.
Mijn review (zie hier boven) heb ik ook afgesloten met de tekst:
Een Disney Classic film (de naam zegt het al) moet klassiek blijven.

Iron Maiden
Toen de casting van Halle Bailey bekend werd schreef ik deze productie per direct af. Want wat Disney de laatste paar jaar aan "inclusieve" bedrijfsvoering heeft vertoond, heeft mij juist alleen maar verder afgestoten en heeft er zelfs voor gezorgd dat ik moest gniffelen bij berichten als dat deze film keihard flopte in China. Maar toch wilde ik dit zien als fan van het origineel onder het mom van "how bad can it be?" en ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben.
De film haalt het nergens bij het origineel, character design oogt vaak zielloos, nieuwe liedjes zijn niet memorabel en de onderwater wereld leeft nergens, maar Halle Bailey weet deze film op handen en vinnen te dragen. Ze heeft een onmiskenbare charme en belichaamt op overtuigende wijze Ariel. Hierdoor liet ik mijn vooroordelen los en kon ik oprecht genieten van de film als nieuwe toevoeging. De slotscène was wat dat betreft dan ook een prachtige combinatie van muziek, emotie en editing, en zorgt ervoor dat deze remake onverwachts toch nog wat gevoel weet op te wekken.

De trailer was nogal donker en de aanloop van de film werd wat overschaduwd door bange conservatieve mannen omdat de zeemeermin er wat anders uitzag dan in 1989, een geanimeerd sprookjesfiguur in een Disneykleedje... Maar Disney is ook niet bepaald sterk in hun live action versies met meer CGI en minder charme dan vroeger. Of kijken we misschien met een wat te nostalgische bril?
Om maar te zeggen dat de verwachtingen niet zo hoog waren. De film draait al een tijdje, maar ook deze bleef ik wat opschuiven en moest ik geen abonnement hebben op de bioscoop had het geduurd tot deze online was vrees ik. Het resultaat mag er eigenlijk best wel zijn. Het probleem met de remakes is dat onze generatie de Disneyfilms zo goed kent, dat we de hele film door het vergelijk maken. Dat is jammer genoeg ook hier het geval, want de film volgt mooi de verhaallijn van het origineel. De casting zit gelukkig wel goed met vooral Halle Bailey en Jonah Hauer-King (en de korte maar opvallende verschijning van Jessica Alexander). Melissa McCarthy mist wel de dreiging van de animatie Ursula.
De troef is dat het origineel best goed is en deze film zeker haar best doet om te proberen evenaren. De songs werken nog, het verhaal zit nog altijd goed (dat durft bij de remakes wel eens mis te lopen door wat geknip hier en daar) en visueel zijn er wel mooie scènes bij. Jammer dat het soms wat donker uitvalt, maar dat is een trend in praktisch alle blockbusters van de laatste jaren.
The Little Mermaid is een zeldzame Disney classic remake die stand weet te houden, ook al heb je ook hier het gevoel dat het een wat overbodige film is, gezien de status van het origineel dat nog geen 35 jaar oud is. De liedjes hebben in elk geval hun charme behouden. Meer van genoten dan verwacht, maar kan me wel voorstellen dat (sowieso los van de onnodige hetse rond Bailey) mensen vooral het beeld uit 1989 herinneren en de remake daar amper tegenaan kan boksen.

BBarbie
Geslaagde live-action remake van de beroemde tekenfilm uit 1989. Halle Bailey springt eruit in de titelrol, niet alleen met haar mooie stem maar ook met haar mimiek. Melissa McCarthy is een echte heks. Aangename, kleurrijke sprookjesfilm.

umbra
Nog eens Disney+ abo'tje genomen, na maaaanden geleden, voor de serie 9-1-1 en kan ik vanaf 6 september deze 'WOKE' versie van The Little Mermaid meepikken Maar de enige echte Ariel blijft op mijn netvliezen en in mijn hoofd, de roodharige blanke zeemeermin.
Ach als je ziet wat Disney met Sneeuwwitje aanvangt, volledig van 't padje af zijn ze

bjerik76
Kan toch niet tippen aan de tekenfilm.
uiteraard hier en daar een mooie scene ( die de iconische scenes uit de tekenfilm perfect neer zet) maar verder een hoop digitaal in elkaar gefratst.
Zo vond ik de zeemeermin in Splash DarylHannah) veel echter overkomen, en dat was notabene jaren '80 !
Erg jammer.
Ook bepaalde karakters zoals de koning kwam ook niet echt als een koning over in deze versie.
Mijn voorkeur gaat toch naar de tekenfilm versie mocht ik deze film weer eens willen zien.

Tjikkie24
Eerlijk.... In mijn ogen de beste live action film van Disney. Ik heb vanaf de eerste tot de laatste seconde genoten! Alles klopte. Bailey vond ik echt ontzettend sympathiek en lief overkomen, ook Hauer-King vond ik enorm sympathiek als Prins Erik. Heb hard gelachen om Sebastian en Scuttle, Flounder was schattig. De extra liedjes zijn geslaagd. De enige die ik toch niet zo overtuigend vond overkomen was Melissa McCarthy als Ursula. Ik denk dat haar uiterlijk en stem niet gemeen en eng genoeg overkwamen. Sommige momenten hadden iets meer uitgewerkt mogen worden. Al met al gewoon een heerlijke verfilming die het wachten waard was.

umbra
De tekenfilm blijft ook mijn voorkeur hebben, al is deze me nog best meegevallen. Halle Bailey als Ariel deed da nog wel best, maar ja te afwijkend vh origineel en de Koning is wel maar vrij povere koning, ook Botje (Founder) is niet het schattige bollige visje uit de tekenfilm. Ursula, de zeeheks was wel goed nr voor gebracht. En heb me er desondanks nog mee vermaakt, mooi beeld nzo. Ga toch voor een 7/10.

'The Little Mermaid'-regisseur John Musker kritisch: 'Disney moet koers veranderen, meer nadruk op verhaallijnen en karakters'

'Little Mermaid'-acteurs Melissa McCarthy en Javier Bardem willen spin-off over Ursula en Triton

Eerste volwaardige officiële trailer onthuld voor live-action 'The Little Mermaid' met Halle Bailey

'The Little Mermaid'-ster Halle Bailey reageert op kritiek op haar casting: "Het is niet echt een schok meer"

Spider-Man: Across the Spider-Verse
Actie / Animatie, 2023

Oppenheimer
Biografie / Drama, 2023

Guardians of the Galaxy Vol. 3
Actie / Avontuur, 2023

Are You There God? It's Me, Margaret.
Komedie / Drama, 2023

Till