• 9.218.744 stemmen

The Many Saints of Newark (2021)

Misdaad / Drama | 120 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Alan Taylor

Met onder meer: Michael Gandolfini, Vera Farmiga en Jon Bernthal

Gesproken taal: Engels, Italiaans en Latijn

Releasedatum: 11 november 2021

Plot The Many Saints of Newark

"Who made Tony Soprano?"

We bevinden ons in de jaren 60 in Newark, een plaats in New Jersey. Op 1967 braken er rellen uit tussen de Italiaanse maffioso en Afro-Amerikaanse gangsters in de straten van Newark waarbij honderden mensen gewond raakten. Tijdens deze rellen volgen we Tony Soprano in zijn jeugdjaren, voordat hij zou uitgroeien tot het hoofd van de DiMeo familie.

Dickie Moltisanti

Silvio Dante

avatar van martijnk

martijnk

mrklm schreef:

Ik heb nog geen minuut van de hitserie The Soprano’s gezien en getuige deze prequel heb ik niet veel gemist.

Je kunt deze film niet met de serie vergelijken. De serie was echt top, deze film is waardeloos.

avatar van macrobody

macrobody

Een film met Ray Liotta waar het gaat over de maffia vergelijk ik altijd met Goodfellas en dan is deze film niet meer dan een slap aftreksel eerlijk gezegd. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik nog altijd de serie Soprano's wil bekijken.

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

macrobody schreef:

Tja, het opmerkelijke is dat een heel groot deel van de cast uit de serie Sopranos hetzelfde is als goodfellas .

Dat is dus geen toeval .

En kijk vooral die serie en sla dit gerust over .die serie is in mijn ogen nooit overtroffen . Nr 1.

avatar van RedorDead

RedorDead

Ik vraag mij af of regisseurs zich wel eens af vragen tijdens de post-production van ''hier had zoveel meer in kunnen zitten''

Of dat niemand zegt van hey ''Laten we het script helemaal op zijn kop gooien want we kunnen zoveel meer bewerkstelligen met een totaal andere verhaallijn''

Te bizar voor woorden gewoon want dit is niets meer dan een matige film.

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

Vanaf het eerste uur ben ik een die hard fan van Soprano's . En daar door keek ik zo enorm uit naar deze prequel .
Het feit dat de zoon de hoofdrolspeler zijn vader zou vertolken maakten de pret alleen maar groter .
Toen bleek een bekende regisseur het te gaan filmen . Man man . eindelijk weer wat zien van wat in mijn ogen nog steeds de aller beste serie ooit is . De humor , de verhaallijnen , de filosofie , psychologie , actie , het zat er allemaal in .
Ja dan kun je niet anders dan van een koude kermis thuis komen . Ér worden wat vragen beantwoord die je inderdaad niet wist, maar die mij ook niet warm of koud maakten .
De dialoog tussen tony en zijn moeder over psychische aandoeningen en medicatie was de enige keer dat ik dacht : O ja zo is het gegaan . Verder konden de blijkbaar missende plotgaten me gestolen worden .Het was saai . De rol van tony was te weinig .
De humor was bijna nergens te vinden .
En als er tegen tony word gezegd als hij voor het eerst christopher moltisanti als baby ziet en hij hem niet moet Sommige zielen weten al wat van de vorige wereld voelde totaal misplaats en bijna psychologie van de koude grond .
Wat een gemiste kans .
Maar elk nadeel heb zijn voordeel zo luid het gezegde , de soprano's is weer populair en word weer vaker bekeken.
En terecht .
Als ik dingen uit mijn geheugen kon wissen dan zijn er een aantal dingen , Een daar van is die serie .
Een 2* meer kan ik er niet van maken . .

avatar van Thomas83

Thomas83

Oei, dit komt toch echt niet in de buurt van het niveau van de serie hoor. Na de sterke trailer kreeg ik nog enige hoop, maar deze film heeft een verbazingwekkend zwak script, met te vaak ondermaatse dialogen en een plot dat teveel voelt als een verzameling van scènes en verhaallijnen die lang niet altijd ergens toe leiden. Wat dragen Harold en Giuseppina uiteindelijk nou bij? Hun toevoeging en de soundtrack leken meer een verplicht nummertje omdat de film zich nu eenmaal in de roerige jaren zestig en zeventig afspeelt.

Ik miste daarnaast ook de humor en leuke personages van de serie. Vooral Magaro is tenenkrommend als de jongere versie van Silvio Dante, een karikatuur van een karikatuur. Nivola vond ik nog wel aardig als Dickie Moltisanti en Liotta voegt ook karakter toe, maar voor de rest is het wel karig. Ik vond Farmiga als Livia Soprano ook echt een vreselijke castingkeuze. Misschien speelt ze nog niet eens zo slecht, maar ik vond haar aanwezigheid heel afleidend.

Michael Gandolfini heeft overigens een stuk kleinere rol dan ik had verwacht. Hij verschijnt pas halverwege de film, en verder speelt hij niet echt slecht of zo, maar hij kan ook weer niet helemaal laten zien hoeveel talent hij nou werkelijk heeft. Dat komt vooral ook doordat zijn personage en de relatie tussen Tony en zijn oom Dickie gewoon heel matig zijn geschreven.

De schrijvers proberen te laten zien wat voor slechte rolmodellen Tony als kind wel niet had, maar feitelijk wordt er niet eens zoveel aandacht aan besteed en krijg je niet veel meer dan wat knullige fanservice-momentjes, zoals Christopher die als baby onmiddellijk moet huilen nadat Tony hem vasthoudt. Ik kan ook niet eens echt met volle overtuiging aanwijzen wie nou de hoofdpersoon was deze film, dat is ook wel veelzeggend. 3.0*.

Walter S.

Dit forum is wel echt dodelijk voor je voorpret. Zowel Eternals als deze wil ik met mijn ultd pas gaan kijken maar de moed zou me toch in de schoenen zakken als ik alles hier moet geloven. Verwachtingspatroon desalniettemin alweer aardig gezakt. Toch wel vrij unaniem niet erg positief bij beide films.

avatar van Glacius

Glacius

Walter S. schreef:

Je kunt het ook niet lezen

Glacius schreef:

Je kunt het ook niet lezen

Ach, vaak geeft het wel een beetje een globaal beeld van wat je kunt verwachten. De domme aandachttrekkers met hun one liners en een 0,5 stem sla ik sowieso altijd over en veel andere permanent zure en blasé reacties neem ik ook met een flinke zak zout. De ervaring heeft me al lang geleerd dat ik het vaak zat totaal niet met de overheersende opinie over een film eens ben. En soms ook wel. Daar kom je maar op één manier achter, naar de bios fietsen en kijken.

In dit geval ben ik het dan weer eens totaal niet eens met de lage waardering. Ik heb de Sopranos ook gezien, alle zes seizoenen achter elkaar (verspreid over een week of wat, niet letterlijk achter elkaar dus,for all you wisecracks) en dat was teveel want op een gegeven moment was ik er wel klaar mee, had toen beter een pauze in kunnen lassen, maar dat terzijde. Ik ben een hoop van wat ik toen gezien heb ook alweer kwijt, is ook wel een jaar of 8 terug denk ik.

Anyway, lage verwachtingen dus, maar het viel me enorm mee. Ik vond het een retecoole film, prima verhaal wat itt sommige mobfilms niet nodeloos ingewikkeld was maar overzichtelijk. Wat harde humor, nare types, un bella ragazza, een jonge Tony en dat alles in een spaghettisausje wat mij erg goed smaakte.

avatar van jeroenemans

jeroenemans

Wat een tegenvaller

Zonde van het geld

Film sleept zich voort, waarbij een verhaal niet is te ontdekken

Te traag en slecht geacteerd

Jammer

avatar van Vidi well

Vidi well

The Sopranos heb ik nooit gezien, en zonder enige voorkennis stapte ik deze film binnen. Wat een tegenvaller.

Het rommelige verhaal met talloze personages komt maar niet echt van de grond en Tony staat er maar bij te kijken. Een aantal scenes zijn goed getroffen, vooral als er geweld aan te pas komt. Evenals de jaren 60/70 sfeer, altijd fijn als dit mooi wordt neergezet.

Maar los van deze schamele kwaliteiten is deze film vooral rommelig, saai, en mist het een duidelijke spanningsboog.

Jammer, want de trailer beloofde veel goeds. Toch de serie maar eens een kans geven, de verhalen zijn een stuk positiever dan over deze overbodige film.

avatar van Q Jones

Q Jones

Is deze film te kijken zonder ooit the sopranos gezien te hebben

Ik zou het niet doen, je mist wel vrij veel dan.

Is deze film te kijken zonder ooit the sopranos gezien te hebben

Kan prima, enige wat je mist is de herkenning van personages uit de serie, maar dat maakt voor de film an sich verder niks uit.

avatar van TMP

TMP

Is deze film te kijken zonder ooit the sopranos gezien te hebben

Als je The Sopranos gezien hebt is het nog enigszins de moeite waard (met name vanwege de herkenning), als je de serie niet gezien hebt lijkt mij hier echt niets aan.

Walter S.

Gewoon een prima maffiafilm, ik snap al dat negatieve gedoe hier ook totaal niet.

avatar van Rickazio

Rickazio

Sopranos. 5/5 dus.

avatar van Partyboooi

Partyboooi

Als Soprano fan, serie stuk of 6x gezien, valt mijn score hoger uit natuurlijk. Er zit weinig verhaal in de film en sommige verhaallijnen waarvan je denkt; wtf?

Ik las ergens in een recensie dat er misschien beter een (mini) serie gemaakt had kunnen worden....wellicht volgt er nog een serie, want het eindigt niet echt natuurlijk.

Het was vooral leuk om de bekende namen voorbij te zien komen en sommige acteurs kopiëren heel knap hun voorgangers, met Livia voorop. Helaas blijft het daar een beetje bij en valt de film an sich wel tegen.

Er had idd meer in gezeten....

avatar van Waku

Waku

Walter S. schreef:

Echt zo!!!!!

avatar van Waku

Waku

Heerlijke Maffia film.

Deed mij meer denken aan "Goodfellas" dan aan "Sopranos" ondanks dat dit een prequel is van deze geroemde serie. De uitstekende cast, het uitstekende acteerwerk en vooral het lekkere realistische maffia sfeertje doen de 2 uur echt voorbij razen in een oogwenk. Wat mij betreft had dit veel langer mogen duren en een aparte spin off voor "The many Saints of Newark" zou ik zeker toejuichen.

avatar van Yppe

Yppe

Shame..Shame..Shame. Kan iemand mij uitleggen hoe het kan de ze met deze 1ne film de volledige legacy van één van de beste, zo niet dé beste tv show aller tijden hebben kapot gemaakt. En dan nog wel door dezelfde schrijver. Ik kan er echt met mijn verstand niet bij. Hoe kan hij gedacht hebben dat de fans zitten te wachten op een film over een onbelangrijk personage wat 1 of 3 keer in heel de serie ooit is voorbij gekomen. Mindblowing gewoon. Zonde. Snel vergeten en liefst forever uit ons geheugen wissen.

avatar van scorsese

Goeie film over een criminele familie dat zich afspeelt eind jaren '60. Een prequel op de maffia-serie The Sopranos. En als je die serie niet gezien hebt, zul je hier veel missen en zal het vrij onevenwichtig overkomen. De film is niet van hetzelfde niveau, want daarvoor is de speelduur wellicht te kort. Maar er valt toch meer dan genoeg te genieten en de casting van Michael Gandolfini in de rol van zijn overleden vader is uiteraard bijzonder te noemen.

avatar van Lucky.Luciano

Lucky.Luciano

Zo,dat was niet best zeg.

Silvio was wel erg gay en wat was Ray Liotta slecht zeg.

avatar van grandpa

grandpa

Nou met deze waren grandma en ik snel klaar. Je gaat toch vergelijken met de serie (ok, mag niet) maar de film pakte totaal niet. Na een half uur hield het voor ons op.

avatar van grandpa

grandpa

Yppe schreef:

$$.$$$.$$$ misschien?

avatar van Woland

Woland

Ik heb me er wel mee vermaakt, maar een meesterwerk is het nou niet bepaald - en een waardige toevoeging aan het Sopranos-universum ook niet. Het is wel vermakelijk om karakters uit de Sopranos te spotten, waarbij sommigen prima zijn weergegeven, en anderen niet zo - Silvio jr overtuigt niet echt, en eerlijk gezegd is ook de jonge Tony te ingetogen en nerdy om voor mij de tienerversie van de übermacho Tony Soprano te zijn. Lui als Dickie Moltisanti en Johnny Soprano (die niet in de serie voorkwamen) komen dan wel weer sterk in beeld, maar uitenidelijk is het vooral een gemiddelde, dertien-in-een-dozijn maffiafilm met een weinig bijzonder verhaal en die niet heel veel toevoegt.

avatar van mikey

mikey

Stories of a dysfunctional family. Overbodige prequel! De anekdotes van Big Tony zijn zoveel x hilarischer dan de uitvoering ervan door deze cast. Het verhaal van dickie is daarnaast nauwelijks boeiend. (Geen rise/fall, geen epic stories gezien).

avatar van Drieshannes

Drieshannes

The sopranos vond ik echt top. Daarom heb ik het 1u15 min uitgehouden met deze film. Slechtste film die ik de laatste tijd gezien heb.

avatar van dave76

dave76

Yppe schreef:

Ik dacht er net zo over in het geval van Breaking Bad. Geniale serie en dan in 2019 komt er ineens van hetzelfde team de film El Camino die ik dus tegen vond vallen. En dat zorgt in mijn beleving dan toch voor een kleine smet op één van de beste series ooit.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Alles wat ik leuk vond aan 'The Sopranos' zit in zekere vorm wel in 'The Many Saints of Newark' (2021). Zoals de sfeervolle milieuschets van Italiaanse Amerikanen met hun specifieke eet- en familiecultuur. Met hun meanderende gesprekken over gabagool, porchetta en ziti als omineuze voorbode voor het zoveelste laatste avondmaal waarmee iemands lot wordt bezegeld. De existentiële overpeinzingen over (hypocriete) religieuze moraal en de verantwoordelijkheden als familieman. Alledaagse huiselijkheid als een flinterdun laagje beschaving om hun machtswellust en hang naar geweld mee te verdoezelen. Zelfs de kwajongensstreken van Tony Soprano en zijn latere therapiesessies met Dr Melfi hebben een plek gevonden in deze prequel. Toch gaan de torenhoge ambities in 'The Many Saints of Newark' (2021) ten koste van een logisch, psychologisch gemotiveerd plot. Het helpt ook niet mee dat 't perspectief wel erg wisselt tussen Dickie Moltisanti (Allessandro Nivalo) en Harold McBrayer (Leslie Odom Jr.). Het is bijna zonde dat de jonge Tony (Michael Gandolfini) een bijrol lijkt te zijn geworden in zijn eigen origin story, omdat Gandolfini Jr. zo perfect de maniertjes en de looks heeft van zijn jonggestorven vader.