• 9.218.822 stemmen

Genre: Animatie / Mystery

Oorsprong: Canada

Geregisseerd door: Louis Lefebvre

Plot I, Pet Goat II

President George W. Bush verandert in Barack Obama, terwijl hij in de klas zit. Een klein meisje biedt hem een appel aan. De wereld buiten blijkt in chaos te zijn.

avatar van John Milton

John Milton

Any Chance dat je hier nog een uitgebreid artikel over schrijft? Ik zou het wel lezen. Wel een film die mensen aantrekt die bijzondere dingen te roepen trouwens, de eerste drie audience reviews op google zijn alledrie pretty out there. Je hebt (wijselijk) niet gestemd, zie ik? Ik weet ook niet goed wat ik moet geven, ik houd het voor nu op 2,5*.
“I, Pet Goat II is an animated film brimming with silent messages and esoteric symbolism. While the movie has no dialog, each symbol tells a piece of a story that covers the fields of history, politics, war, occultism and spirituality. This film explores the Fire of Truth at the Heart of Suffering in a lyrical way.”
Ik heb niet direct wat met het occulte en esoterisme, maar wel met politieke en maatschappelijke duiding en analyse. Maar met name die laatste zin klinkt mij wel erg wappie in de oren (The Fire of Truth!!!), ik ben echter wel benieuwd wat anderen ervan maken.

John Milton

Het internet staat zo boordevol interpretaties van (en uitspraken naar aanleiding van) deze short dat ik er meerdere dagtaken aan zou hebben de beeldtaal en symboliek te duiden en me ook nog eens te verhouden tot alles wat er al over gezegd is. Hoewel er bijvoorbeeld een website is, blijven de creator credits wat in nevelen gehuld en verhouden de concrete referenties in de film (bijvoorbeeld naar meerdere Amerikaanse presidenten) zich niet naar tevredenheid tot de zweem van mysterie die de productie zelf en de talloze suggestieve interpretaties omringt.

Je kunt dit zeker een conspiratorial short noemen en alleen de titel is al zeer referentierijk. ''The Pet Goat'' (klik) is de titel van de educatieve leesoefening die op het programma stond toen Bush een kinderklas bezocht op de ochtend van 9/11. Beelden daarvan horen nog wel terug te vinden te zijn op YT. Je ziet de 'pet goat' visueel terug aan het begin van de animatie, en de occulte allusie is er mijns inziens één naar deze inmiddels klassieke iconografie. Als de terminologie van de 'pet goat' verbonden is aan 2001 (en de short onder meer Bush zelf én twee instortende torens laat zien) vraagt het niet veel van de verbeelding om in te schatten waar die 'II' aan het eind voor moet staan en hoe de short overkoepelend door velen opgevat wordt.

Overigens was er een tijdje terug ook wat ophef rond een vermeende I, Pet Goat III (klik), maar dat ding ziet er in ieder geval een stuk lelijker en minder gedetailleerd uit qua animatie en wordt/werd van het begin af aan weggezet als (uit Turkije afkomstige) 'fakery' (maar wat is de term 'fakery' nog waard als de oorsprong van het 'origineel' al zo vaag blijft?).

Je hebt het over politieke en maatschappelijke duiding, dan moet je in ieder geval iets kunnen met herkenbare figuren en symbolen die géén occulte duiding (op dat vlak zit de short bomvol, van gnostiek tot sufisme) behoeven. Wat zie je er zelf zoal in? Van de score krijg ik overigens na meerdere keren kijken en luisteren nog steeds de rillingen.

avatar van John Milton

tbouwh schreef:

John Milton

Fahrenheit 9/11 een paar keer gezien toen, dus dat boekje wist ik nog wel idd. Ik zal hem nog eens eerdere op de avond kijken, en nuchter :-p

tbouwh

Public attention to "The Pet Goat" first came to the fore with Michael Moore's 2004 documentary Fahrenheit 9/11, though the film incorrectly gave the title as "My Pet Goat" and called it a book. Within a few weeks, a blogger named Peter Smith tracked down the correct name and origin as a reading exercise by Engelmann.

(bron)