• 9.218.822 stemmen

Genre: Horror / Experimenteel

Geregisseerd door: Charlie Deaux

Met onder meer: Nigel Bonfield, Michael Bradley en Robert Deacon

Plot Zoetrope

Een man zit gevangen in een mysterieus complex na een onbekende misdaad. Hij wordt hier fysiek en mentaal gemarteld door een naamloze, sadistische bureaucraat. Naarmate deze huiveringwekkende nachtmerrie vordert, wordt de man steeds verder naar zijn onontkoombare lot gedreven.

logo tmdbimage

avatar van Goto

Goto

Inmiddels op DVD en nog eens bekeken. Op TV komt het allemaal nog beter over. De combi van beeld en geluid is perfect en dan de sfeer. Tetsuo is morfine vergeleken bij dit. Enkel een beetje jammer dat de dvd die ik heb geen ondertiteling heeft. Niet elk woord is even goed te horen en ik zou wel eens willen weten wat er allemaal gezegd wordt.

Helaas kan je op MM niet stemmen op kortfilms. Anders had deze op nummer 1 in m'n top 10 gemogen.

Tayama

Gisteren DVD binnen gekregen. En nu al een aantal keer gezien. Is niet raar als het maar 15 minuten zijn, uiteraard.

Fuck!! Eén brok inspiratie en creativiteit. Audiovisuele vormgeving van bovenste kwaliteit. Wat is dit vet.

avatar van Halcyon

Halcyon

Om de lovende commentaren in dit topic te counteren, toch even vermelden dat ik Zoetrope een zinloos experiment vind. Saai ook, want de steeds weerkerende shots van die man in z'n kooi en die draaiende tandwielen halen alle ritme uit deze kortfilm. Waar deze beelden een soort energie horen op te bouwen, werken ze wat mij betreft verlammend en slaapverwekkend. Net hetzelfde verhaal met de stroboscopische montage die steeds opnieuw dezelfde shots voorbij laat komen. En opnieuw en opnieuw. Behoorlijk eentonig en vervelend hoor. En dan is er nog die irritante voice-over die met z'n oeverloze gepreek de kijker langzaam maar zeker in slaap wiegt. Kan toch niet de bedoeling zijn van deze film?

De vergelijking met Tetsuo en Eraserhead is min of meer terecht. Saai als de pest, maar hier en daar wel mooi geschoten. Al vond ik Tetsuo een stuk energieker (voornamelijk het eerste halfuur) en Eraserhead een stuk sfeervoller.

Al bij al een dikke teleurstelling; de 15 minuten leken wel een uur.

Apollinisch

Oei, net een stukje getypt, zie ik dat Halcyon vrijwel hetzelfde vermeldt.

Afijn, ik vond het dus ook niet al te indrukwekkend.

De sfeerschepping is inderdaad sterk, maar dan vooral dankzij de dark ambient. Het gebruik van zwart-wit vond ik minder bijzonder. Verder valt de film veel in herhaling (een steeds terugkerende beeldenreeks en een verteller die constant door blijft lullen), zonder dat dat een positief effect oplevert. Geen trance dus, eerder iets als vermoeidheid.

Dan is er nog de protagonist, die afgezien van zijn geschreeuw geen noemenswaardige indruk heeft achtergelaten. Waanzin heb ik dan ook al beter verbeeld zien worden.

De speelduur is overigens ideaal. Heb me geen moment verveeld, en ik zou hier dan ook wel 2.5* aan kwijt kunnen. Technisch best goed, met ook de montage die me positief is opgevallen, maar de echte kracht ontbreekt nog.

Tayama

Ik snap je niet, Apollinisch. Misschien heeft Zoetrope dan toch wel een indrukwekkend gevoel bij je achtergelaten ?

Zoek de verschillen.

A

I. Een steeds terugkerende beeldenreeks en een verteller die constant door blijft lullen, zonder dat dat een positief effect oplevert.

II. Technisch best goed, met ook de montage die me positief is opgevallen.

B

I. Geen trance dus, eerder iets als vermoeidheid.

II. De speelduur is overigens ideaal. Heb me geen moment verveeld.

Apollinisch

Ik snap je niet, Apollinisch.
En ik snap jou niet. Ik zeg toch geen tegenstrijdige dingen?

Zoek de verschillen.
Ik haat dat spel.

Tayama

Een "steeds terugkerende beeldenreeks" (techniek, montage) en een "verteller die door blijft lullen" klinkt niet echt positief. Maar daarna zeg je "technisch best goed" en "montage positief bevallen" (techniek, montage).

Daarna zeg je "geen trance, eerder vermoeidheid" (ritme, continuïteit), daarop "speelduur ideaal", "geen moment verveeld" (ritme, continuïteit).

Kan aan mij liggen, maar ik zie hier enkel hoe jij jezelf tegenspreekt!?

Apollinisch

Denk dat het inderdaad aan jou ligt.

De beeldenreeks is goed gemonteerd en dus technisch goed, maar gezien deze beeldenreeks zich blijft herhalen gaat hij vervelen. Volgens mij is dat niet in strijd met één van de natuurwetten.

Verder heb ik me niet verveeld, maar alleen dankzij de korte speelduur . Was de beeldenreeks zich nog langer blijven herhalen, dan was inderdaad de vermoeiing toegeslagen.

avatar van Black Math

Black Math

Deze had ik al een tijdje liggen, maar omdat ik geen ondertitels kon vinden, aarzelde ik met kijken.

Gisteravond nog een beetje tijd voor het slapen gaan, normaal heb ik voor dat soort gevallen altijd een serie liggen waar ik dan een aflevering van kan zien, maar ik had nu even geen zin in Cowboy Bebop, waar ik nu mee bezig ben.

Eigenlijk is het goed dat ik hem een tijd heb laten liggen, want dit is iets dat ik een jaar geleden zou verafschuwen. In januari nog maar dat ik Genius Party gezien heb, waarbij ik niet echt veel "kon" met het filmpje Limit Cycle, waaraan ik enigszins moest denken bij Zoetrope (nog een reden om Genius Party binnenkort weer eens te bekijken).

In ieder geval ben ik nu op het punt dat ik wel wat kan met Zoetrope, enorm veel zelfs. Die stroboscopische opeenvolging van beelden, ik vind het echt prachtig. Het geluid, geweldig. Maakt wat mij betreft de belofte van de ideale kruising tussen Tsukamoto en Lynch volledig waar. Een fantastische sfeer wordt neergezet, waardoor alles van het begin tot het einde boeit, en dat terwijl ik er geen ene fuck van heb verstaan wat er nou allemaal wordt gezegd. Achteraf lees ik dan in het bericht van Goodfella dat het een verfilming van een verhaal van Kafka betreft. Best wel grappig, heb recent nog een andere kortfilm gezien gebaseerd op een ander verhaal van Kafka, Ein Landarzt, die ik ook al geweldig vond. Nou ja, het verhaal heb ik hier dus niet echt meegekregen, maar dat doet niets af aan de geweldige ervaring. Zeker 5* als dat gegeven kon worden.

Is er overigens een site waar de DVD wel met ondertiteling wordt aangeboden? Ik zag dat Goto er een heeft zonder, geldt dat voor alle DVD's? Zou een aardige toevoeging zijn, al is het wat mij betreft niet essentieel.

Wat jammer dat de regisseur sindsdien niets meer als dit heeft gemaakt. Op IMDb zie dat hij verder alleen een serie met de naam "In search of" op zijn naam heeft staan. Kent iemand dat? Lijkt me iets dat op tv uitgezonden wordt en daarom ook nooit iets als Zoetrope kan zijn.

avatar van Goto

Goto

Voor zover ik weet is hij enkel zonder ondertiteling op dvd verschenen. Nu moet ik wel zeggen dat als je hem voor de tweede keer bekijkt het allemaal al een stuk beter te volgen is.

avatar van Black Math

Black Math

Bedankt voor deze info. Dan ga ik ook niet moeilijk doen en bestel ik hem gewoon ergens. Vandaag trouwens voor de tweede keer gezien en het wordt inderdaad beter verstaanbaar. Maar bovenal werd ik nog meer dan de vorige keer gehypnotiseerd door stroom aan beelden en het geluid.

avatar van Animosh

Animosh

Herzien, maar ik kan hier nog steeds niets mee.

Zoetrope begint nochtans geweldig: de sfeervolle ambient en de abstracte, minimalistische, bedwelmende beelden werken even zeer effectief samen om een zeer bijzondere en duistere sfeer te creëren. Maar na anderhalve minuut is dat voorbij, en tijdens de rest van het filmpje verveelde ik me meestal.

Waarom? Ik geef toe dat de dark ambient gedurende de hele kortfilm erg sfeervol blijft; en ik erken ook dat het contrastrijke zwart-wit kleurgebruik evenals de belichting mooi zijn. Maar daarbuiten doet de film echt ontzettend veel verkeerd. De kadrering is meestal best sterk, maar soms gewoon lelijk. De beelden vond ik lang niet altijd mooi. Dezelfde saaie beelden (van de man in de cel, van de man die verward omhoog kijkt, van de tandwielen, etc.) herhalen zich steeds, wat ik niet hypnotiserend maar vervelend vond. De voice-over is niet altijd goed te verstaan, wordt soms op een zeer slechte manier gebruikt (denk aan de echo's), klinkt ontzettend goedkoop (alsof het de vertelstem is bij de trailer van een B-horrorfilm) en zegt teksten op die erg geforceerd en overdreven poëtisch overkomen. Het effect van beelden die in elkaar overlopen vond ik lelijk, en het wordt veel te veel gebruikt. De montage vond ik meestal matig (te weinig gecontroleerd), en soms zelfs ergerlijk. En sommige stukken vond ik zelfs enigszins lachwekkend (het stuk met de boeken dat een paar keer herhaald wordt, de herhaalde schreeuw, het ouderwetse pakje van de sadist, etc.).

Bijzonder en uniek is het op zich wel, maar indrukwekkend vond ik het niet. Integendeel. 2*

Of, om een aantal andere users te citeren:

danuz schreef:

het voelde teveel als een lege huls.

Ramon K schreef:

De film is te leeg.

Halcyon schreef:

Saai als de pest, maar hier en daar wel mooi geschoten.

Apollinisch schreef:

Geen trance dus, eerder iets als vermoeidheid.

avatar van leatherhead

leatherhead

Vandaag dan eindelijk eens gezien. Absoluut een geweldig stukje film, alleen simpelweg veel te kort. Zonde dat er geen langspeelfilm van is gemaakt want hier zat nog zoveel meer in. Vond het echt jammer toen ik na 15 minuten alweer uit de trance gehaald werd.

Maar verder werkelijk geniaal. Die soundtrack .

4,5*.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Die soundtrack inderdaad Kwam deze tijdens mijn afstuderen tegen omdat ik Lustmord gebruikte voor de soundscape van mijn experimentele shortfilm. De montage in deze Zoetrope is echt zó enorm indrukwekkend...

avatar van leatherhead

leatherhead

Heb hem onlangs ook weer eens herzien en opgehoogd naar 5*. Blijft een vergeten meesterwerk wat mij betreft, soort industriële moodpiece die ergens wel typisch jaren '90 is, maar tegelijkertijd qua montage/visuals nog steeds zeer fris aanvoelt. Soundtrack van Lustmord is waanzinnig, de laatste paar minuten een overweldigende aanslag op je zintuigen. Pure waanzin.

avatar van oup

oup

De start was nog wel hoopgevend moet ik zeggen. Je verwacht dat er iets gaat gebeuren. Maar na een minuut of vijf vroeg ik mezelf af waar ik nou eigenlijk naar aan het kijken was. Constant krijg je dezelfde beelden te zien. Een wauwelende voice-over. Een acteur die nogal debiel aan het doen is. Dan duurt 18 minuten nog best lang. Een magere 3*.

avatar van Woland

Woland

Ik weet niet helemaal wat ik ervan moet vinden, er wordt vrij actief in ge-edit en daardoor komt de film vrij actief over, maar het helpt niet echt voor mij om sfeer op te wekken. Het moet een soort dystopische, cyberpunk-achtige nachtmerrie voorstellen waarin een man gevangen zit en (audiovisueel) geterroriseerd wordt. Maar de snelle, bijna stroboscopische shots en de daarmee in contrast zijnde beelden van die kerel die gevangen zitten werken voor mij niet echt. Het is knap gemaakt, het verveelt ook niet echt, maar echt geïntrigeerd werd ik nou ook niet. Al is de soundtrack dan wel weer vrij passend.