• 9.218.822 stemmen

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: Frank Henenlotter

Met onder meer: David F. Friedman, Frank Henenlotter, Gal Friday

Plot That's Sexploitation!

In deze documentaire wordt de glorierijke geschiedenis van de zogenaamde Amerikaanse 'dirty movies' onthult. Beginnend bij de jaren 20 nemen expert van de exploitatiefilm David F. Friedman en regisseur Henenlotter de kijker mee. Er wordt een blik geworpen op tientallen bekende en minder bekende sexploitationklassiekers.

avatar van Fransman

Fransman

Gefeliciteerd met de toevoeging, alexspyforever

Lijkt me een interessante terugblik, een stuk Amerikaanse filmgeschiedenis. Met misschien ook nog leuke tips voor de liefhebber.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

En of Fransman zeker wel iets voor jou. Zo kan ik eindelijk mijn review hier plakken.

Zoals de titel het al aangeeft gaat deze film over sexploitation. Het is een documentaire waarin regisseur Frank Henenlotter van oa Basket Case maar mijn favoriet is Frankenhooker de kijker meeneemt in de geschiedenis van de sexploitation cinema. Dit doet hij niet alleen, hij bezoekt David F. Friedman, producer van talrijke sexploitation films vooral in de jaren 60 en 70. De man overleed in 2011 dus of hij het eindproduct ooit heeft te zien gekregen is hoogst twijfelachtig gezien de release in 2013 gebeurde. De opnames met Friedman werden geschoten in 2 dagen en hij zou aan het einde van het jaar op 87-jarige leeftijd overlijden. Fantastisch dat hij nog met zijn volle verstand zijn rijke kennis over het thema nog heeft overgebracht aan de liefhebbers van het genre. Ik heb er dus 2 dagen overgedaan om de documentaire uit te kijken en dit om 2 redenen: de lengte is twee uur en een kwart. Bovendien zit de film boordevol framenten uit de films van het genre dat ik vaak op pauze moest drukken om notities te nemen omdat er hier toch nog steeds een pak films zaten die ik nog wel eens wil zien, ideaal voor deze challenge natuurlijk moest ik even niet meer weten wat.

Per decennium startend bij de jaren 20 tot de vroege jaren 70 wordt verteld vooral aan de hand van korte fragmenten hoe men evolueerde van suggestieve films tot hardcore porno. Er is aandacht voor de invloed van de Hayes Code en hoe door het education label soms toch in beperkte mate naakt kon worden getoond, de invloed van Duitsland met de eerste nudistenkampen, de loops die meestal toch nog iets verder gingen en enkel te bekijken waren in arcade halls, een terugval door WO II, de opkomst van burlesque en de pin-ups (jaren 50) tot uiteindelijk een terugkeer naar films over nudistenkampen, nudie cuties, de roughies tot softcore en hoe men van verdoezeling van genitalia uiteindelijk toch full frontal mocht getoond worden late jaren 60. Friedman was iemand die telkens de grenzen probeerde te verleggen. Leuk voor mij was dat hij ook in zijn beginjaren met Herschell Gordon Lewis samenwerkte niet enkel bij de nudies maar ook bij diens eerste 3 horrorfilms. Hij lag dus mee aan de basis van de introductie van "gore". Ook is er aandacht voor de drugsploitation die eigenlijk al bestond in de late jaren 1920 maar pas in de jaren 60 werd gekoppeld aan sexploitation. Zo zijn er nog een hoop tidbits zoals het ontstaan van burlesque films die werden gemaakt doordat iemand vanop rij 4 gewoon de live shows met zijn eigen camera zat te filmen! Men is heden ten dage lovend over amateur en onafhankelijke filmmakers die met een lager budget toch een film weten te maken voor een enthousiast publiek (hoewel dat meestal niet de films zijn waar ik dan zelf voor warm loop), ik denk dat de sexploitation in de jaren 60 en 70 een soortgelijke periode heeft meegemaakt. Hoe leuk zou het zijn dat er af en toe nog eens films in die stijl werden gemaakt voor de retro liefhebber.