• 9.218.822 stemmen

Geregisseerd door: Sandi Tan

Met onder meer: Sandi Tan, Sophia Siddique Harvey en Georges Cardona

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Shirkers

"There are movers, there are shakers, and there are shirkers."

In 1992, draaide de tiener Sandi Tan met haar vriendinnen Sophie en Jasmine Singapore's eerste indie road movie getiteld "Shirkers" - met hulp van hun raadselachtige Amerikaanse mentor Georges Cardona. Sandi schreef het scenario en speelde de hoofdrol, een moordenaar genaamd S. Nadat het filmen was afgerond, verdween Georges met alle beelden. Het is inmiddels 25 jaar later, en Sandi Tan, nu een schrijfster in L.A., krijgt de gestolen beelden terug van de film. Ze denkt terug aan de tijd met de man die de beelden stal en keert terug naar naar het land van haar jeugd. De 16mm filmblikken worden gerestaureerd in New Orleans; de film komt weer tot leven op een manier die ze nooit meer had verwacht.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Aangekocht door Netflix

EDIT: vanaf 26 oktober te zien

avatar van John Milton

John Milton

Kan interessant zijn

Best geinig.

Het verhaal achter een verloren gewaande film, verteld door de maaksters. Op zich zit er best wel wat intrige in het verhaal, dat op een gepaste manier naar boven wordt gehaald. Niet alsof het helemaal uit het niks kwam terwijl men toevallig een docu aan het maken was (waar soortgelijke docus zich toch al eens schuldig aan maken).

Maar het is vooral de montage die van deze docu een leuke zit maakt. Alles wordt vlotjes aan elkaar geregen, met voldoende afwisseling, voldoende zijpaadjes en toch een goede, verzorgde focus, zodat het nooit al te warrig wordt. Het is eigenlijk zelden dat docus visueel wat te melden hebben, dat doet Tan dan toch wel goed.

Omdat het een persoonlijk verhaal is lijken sommige zaken me wel een beetje aangedikt, maar nooit zo dat het echt storend wordt. De film duurt verder ook niet te lang en weet zo makkelijk de hele speelduur te boeien.

avatar van John Milton

John Milton

Als Sherkers een ding onomstotelijk laat zien, is het wel hoe verbonden een artiest met zijn creatie kan zijn. Wanneer de producer er met de beelden van hun eerste grote film vandoor gaat, blijven ze met vele vragen en hun ziel onder de arm achter. Niet iedereen zal het even interessant vinden, maar het was moeilijk om niet een beetje geïntrigeerd te raken, door de zoektocht naar de raadselachtige figuur die er met de rollen film vandoor ging, en wat het met ze doet als deze opeens weer voor de deur staan.

avatar van Mr Thee

Mr Thee

...om dan gelijk in te haken op het voorgaande gevatte commentaar van John Milton. De docu is vast wel interessant voor hen die zich graag laten meeslepen in een persoonlijk verhaal, een aanhoudende queeste van een stel meiden in een voor Nederland niet al te herkenbare cultuur van het keurige Singapore. Daarbij is de docu sfeervol, neemt deze je mee in een subcultuur die (zeker toen) uniek moet zijn geweest voor Singapore! Verder zal ik geen enkele spoiler plaatsen en heb ik me erg vermaakt met deze niet al te lange docu die voor menig cinefiel smullen is.

avatar van mrklm

mrklm

In 1992 maakte Sandi Tan samen met vrienden en kennissen een onafhankelijke geproduceerde roadmovie op locatie in Singapore. De titel was Shirkers, maar de film is nooit uitgebracht omdat Sandi’s mentor en co-producer George Cardona spoorloos verdween met alle filmrollen. 25 Jaar later zoekt Tan haar oude vriendinnen op die elk hun eigen weg zijn gegaan en spreekt ze met crewleden en de paar filmcritici die destijds een ruwe versie van de film zagen. Dat gebruikt ze niet alleen om terug te kijken op het productieproces, maar ook om een portret te maken van de eigenzinnige Cardona. Bevat beelden van de oorspronkelijke beelden die, ondanks de vele lofuitingen, niet bijzonder veel indruk maken. Vooral interessant wanneer Tan praat over hoe deze film en de tussenliggende jaren haar vriendschap met Jasmine en Sophia beïnvloedde.