• 9.218.822 stemmen

Genre: Misdaad

Geregisseerd door: Nicholas McCarthy

Met onder meer: Scott Foley, Dave Annable en John Doman

Plot Final Vision

De Amerikaanse legerarts Jeffrey MacDonald wordt beschuldigd van moord op zijn zwangere vrouw Colette en hun twee dochters. De prominente journalist Joe McGinniss wordt voor het begin van het proces ingehuurd door het advocatenteam om een boek te schrijven over de moordzaak, om de beschuldigingen in een boek te weerleggen. Jeffrey MacDonald beweert dat hij vals beschuldigd is en onschuldig is. Joe wordt echter verscheurd tussen loyaliteit en waarheid...

logo tmdbimage

Kimberly MacDonald

Nancy McGinniss

MP Sergeant

Kristen MacDonald

Gebaseerd op het boek Fatal Vision van Joe McGinniss.

Nou, net gezien. Ik vind het een film die wel de moeite waard is om te kijken, maar ook niet per se meer dan dat. Het kijkt wel vlot weg, en duurt maar 84 minuten.
Er wordt goed geacteerd, maar de film is onevenwichtig. Het voelt alsof er af en toe even wat afgeraffeld wordt, wat je liever verder uitgewerkt had gezien, of waar je liever een bepaalde opbouw had willen zien/verwacht. Een goed voorbeeld, is de tamelijk gedetailleerde scene aan het eind waarbij de 'visie van de journalist'(??) ineens, zonder duidelijke opbouw, en nogal 'graphic' en gedetailleerd, wordt weergegeven, terwijl je juist hier een opbouw of in elk geval een langere aanloop had willen zien, met name omdat het beeld dat dan geschetst wordt totaal tegenovergesteld is aan hoe de journalist zich het eerder had vastgesteld op grond van de getuigenissen van de arts (al blijkt dit ook nergens uit, het kan net zo goed de visie van de regisseur of de arts zelf zijn) . Ook blijft onduidelijk of het überhaupt wel de visie van de journalist is, of de visie van de regisseur, of nog iemand anders(?). Ik vind dat, mede omdat het al zo kort is, erg onbevredigend. Bovendien is het vreemd dat de gebeurtenissen 'volgens de arts' zoals deze dus aan het begin van de film worden weergegeven, veel minder gedetailleerd zijn weergegeven.
Het is daarnaast moeilijk om met de persoon van de arts mee te voelen, omdat deze vanaf het begin zo onsympathiek over komt. Dit ligt m.i. ook aan de acteur. Misschien is deze specifiek zo 'getypecast', en vond de regisseur dat dit het beste aansloot bij het echt gebeurde verhaal, maar in elk geval vind ik het 'filmisch' minder goed werken. Ik vind dat de persoon van de arts vooral ook verder uitgewerkt had moeten worden, en meer genuanceerd. Nu gaat de ene visie ineens abrupt over in een volledig tegenovergestelde visie, dat geeft je als kijker (wederom) een onbevredigend gevoel.

Al met al vind ik het voor zo'n gruwelijk, op ware feiten gebaseerd verhaal, waar toch (nog) een hele wereld onder moet zitten, en dan ook uiteindelijk een boek over is geschreven, een te afgeraffelde, onevenwichtige, indruk maken, en daardoor doet het geen recht aan wat het in mijn ogen had kúnnen zijn. Daar staat tegenover dat de waarheid vaak vreemder is dan de vreemdste fantasie, zoals ze altijd zeggen, en misschien had de regisseur nu eenmaal niet meer tot zijn beschikking dan wat hij gepresenteerd heeft in de film, en wilde hij dichtbij de originele gebeurtenissen blijven.

Wat mij betreft 2,5 ster.

avatar van Left4Dead

Left4Dead

Het verhaal was me bekend van een aflevering van de FBI files. Destijds twijfelde ik echt aan de geloofwaardigheid van Jeffrey MacDonald. Hij heeft zijn gezin vermoord, dat staat als een paal boven water. Echter in welke toestand is de grote vraag in dit drama.

Een 24-uursdienst in een hospital, ik heb dat nooit begrepen, kan best i.c.m. amfetamine een psychose veroorzaken. We zullen het nooit exact weten, de gast ontkent nog altijd. Toch zijn er ook zaken die vreemd verlopen zijn in de rechtzaken, deed mijn wenkbrauwen fronsen. Luguber verhaal wat droog gebracht wordt, de film moet het dan ook van het verhaal hebben.

avatar van IH88

IH88

Final Vision

Final Vision is een degelijke film. Het waargebeurde verhaal is interessant en de regisseur weet het ook goed te verfilmen. Probleem is dat de acteurs talent en charisma missen en het aan spanning ontbreekt. Over de schuldvraag van MacDonald is eigenlijk geen twijfel, maar dat kan ook expres gedaan zijn. Het is natuurlijk een waargebeurd verhaal, maar ik had me van te voren niet ingelezen en toch kon ik iedere plottwist van te voren al uittekenen. Nogmaals, dat kan expres gedaan zijn, maar het zorgt soms voor een wat saaie kijkbelevenis.

avatar van jippie2010

jippie2010

Helemaal niet slecht! Prima filmpje voor tussendoor.

Een lange aflevering van Law&Order, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, die ondanks dat het wat verdieping mist best overtuigend is.

Voldoende: *3.0

avatar van Tiany

Tiany

De film "Fatal Vision" met Karl Malden, vind ik persoonlijk een stuk beter qua verhaal én acteurs.