• 9.218.803 stemmen

The Browning Version (1951)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Anthony Asquith

Met onder meer: Michael Redgrave, Jean Kent en Nigel Patrick

Gesproken taal: Engels, Frans, Grieks en Latijn

Plot The Browning Version

"How could he look on and say nothing ... it was his wife!"

Andrew Crocker-Harris moet zijn baan als leraar na jaren zonder waardering opgeven vanwege zijn gezondheid. Zijn huwelijk staat onder druk aangezien zijn vrouw openlijk een affaire met een andere leraar heeft. Vlak voor zijn afscheid is er één student die door Andrew's gereserveerde buitenkant weet door te dringen.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Andrew Crocker-Harris

Millie Crocker-Harris

Frank Hunter

Lord Baxter

Mrs. Williamson

avatar van starbright boy

• 22004 berichten

De remake van Figgis uit 1994 heb ik gezien en dat blijkt een vrij letterlijke. Voor zover ik me kan herinneren is daar de relatie tussen de leraar en zijn vrouw wat gedetailleerder uitgewerkt. Hier is het meer zoals het is, wat me goed beviel. De remake is wat filmischer, deze is wat bondiger en verraad de toneeloorsprong wat meer, maar dat is geen probleem. Fijn was het compacte van de film, geen zijplots. Ook bij deze versie blijf ik enige moeite houden met de toespraak en vooral de ontvangst ervan, een doorschietend einde, wat mij betreft had de film mogen eindigen op het moment dat zijn vrouw in de auto wegreed. Te weinig subtiel voor de film.

Mooie, intelligente, fantastisch geacteerde film.

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Geweldige one man show van Michael Redgrave, die ik vorige week nog zag in Dead of Night - waarin hij de show stal in een compleet diametrisch tegenovergestelde rol. Het zieltergende restraint dat hij hier laat zien is fenomenaal, wellicht een van de beste performances van de jaren 50. Ook Jean Kent en Nigel Patrick zijn zeer verdienstelijk. Zoals in zoveel toneelverfilmingen zit het ook met de dialoog wel meer dan snor.

avatar van Darbie

Darbie

Uit 1951 , maar geen seconde gedateerd , sterk Brits drama !

avatar van Movsin

Movsin

Niets dan bewondering voor deze film.

"Zo worden ze niet meer gemaakt" ...... Natuurlijk wel, maar de sfeer, het tijdsbeeld, het wit-zwart, de klasse die er van uitstraalt maken hem toch wel enig mooi in zijn soort.

Een geloofwaardig verhaal, knappe psychologische ontleding, fijne dialogen, maar vooral het schitterend acteerwerk sieren deze film, die, mits een beetje kennis van het Engels, op youtube te bewonderen valt.

avatar van clubsport

clubsport

geen moment denk je dat dit karakter uit zijn kille schulp zal kruipen (al hoop je het wel) .

Redgrave zet een zeer sterke rol neer waarin je als kijker aanvangkelijk minachting voor voelt maar dat veranderd

gaandeweg in medelijden , het lijkt er bijna op alsof het karakter Sneep uit de potter reeks hier een beetje van is afgekeken .

verder ook een sterke rol van Jean kent als zijn vrouw .

avatar van MOVIEMAZZTER

MOVIEMAZZTER

Film voor de ware liefhebber van (Engels) drama. Prima acteerwerk van met name Michael Redgrave, dusdanig dat je als kijker bijna gaat ergeren aan de persoon die hij speelt in een vreemde mix van ergenis, medelijden en uiteindelijk sympathie. Of het gedateerd is laat ik het midden. Ik denk van niet, maar het zou anders neergezet worden mocht zo'n film nu opgenomen worden.