• 9.218.618 stemmen

That Sugar Film (2014)

Documentaire | 90 minuten / 102 minuten (Australië)

Genre: Documentaire

Speelduur: 90 minuten / 102 minuten (Australië)

Oorsprong: Australië

Geregisseerd door: Damon Gameau

Met onder meer: Damon Gameau, Isabel Lucas en Stephen Fry

Releasedatum: 19 mei 2016

Plot That Sugar Film

"This will change the way you think about 'healthy' food"

Maker Damon Gameau presenteert zichzelf als proefkonijn, omringd door de nodige artsen en wetenschappers. Doel van het project is de effecten van suiker in het lichaam te registreren. Dit zal gebeuren via een dieet van 6 weken waarin hij volop voedsel met 'verborgen' suikers tot zich neemt, waarbij de suikerinname gelijk staat aan het consumeren van 40 theelepels suiker per dag.

logo tmdbimagelogo tmdbimage

Scientist in Lab

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Hmm, benieuwd!

Interessant inderdaad. Variant op het experiment in Super Size Me (2004) met waarschijnlijk soortgelijke schadelijke effecten op de gezondheid.

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

De foto die er nu staat lijkt me wel wat bedrieglijk, want volgens dit artikel leeft hij 60 dagen op zogezegd gezonde voeding, waarvan de meeste mensen dus denken dat het geen schadelijke effecten heeft op ons lichaam. Donuts en andere rommel stonden dan ook niet op zijn lijst. Wat het hele experiment nog akeliger maakt eigenlijk, want welke voeding blijft er uiteindelijk nog over die wél gezond is voor een mensenlichaam.

Afgaande op de trailer wordt dit wel niet het meest genuanceerde verhaal, ziet er allemaal wat te lollig uit. Ik zou eigenlijk liever een wat zakelijkere documentaire zien over dit onderwerp.

Wat Zandkuiken hierboven zegt had ik even gemist.

Ik dacht idd dat het meer een Super Size Me docu zou zijn waar de uitslag nogal een erg open deur was natuurlijk.

In dit geval gaat het er om dat hij een normaal dieet volgt met zelfs nog minder calorieen dan voorheen, maar wel met allerlei 'verborgen' suikers als fructose en glucose.

De effecten op de lever en diabetes zijn volstrekt duidelijk.

En dat door gewoon vruchtensapjes en yoghurtjes te eten. Suiker is toch wel een enorm probleem in de supermarkt.

avatar van martijnk

martijnk

Geweldige docu, serieus maar ook met de nodige humor. Het is eigenlijk helemaal niet grappig wat suiker allemaal doet met die gast maar toch moet je lachen omdat de suikerinname en gevolgen zo extreem zijn dat je het bijna niet kunt geloven.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Damon Gameau brengt het met de nodige humor, waardoor de docu nog best luchtig en inderdaad hier en daar grappig blijft om naar te kijken.

Hij brengt hier echter wel een serieus probleem aan het licht door te laten zien wat wij doen met ons lichaam als we de zogenoemde "low fat" of "gezonde" producten uit de supermarkt eten.

Voor een gedeelte worden wij als consument ook wel wat bedonderd door de voedselindustrie, maar men laat ook nog duidelijk naar voren komen dat dit helaas altijd al zo is geweest en dat het te vergelijken is met de sigarettenindustrie. Door middel van fraaie (propaganda)filmpjes krijgen wij het idee dat de producten nog helemaal niet zo slecht zijn.

Het blijft alleen lastig om de gulden middenweg tussen deze twee dingen te vinden, want zo schijnen er ook al kinderen te zijn met juist weer ondervoeding problemen doordat hun ouders ze volstoppen met de zogezegde "super foods".

Het probleem komt in deze film kraakhelder naar voren, nu is het alleen de vraag wat mensen hieraan willen gaan doen.

avatar van yesplease

yesplease

Interessant onderwerp. Er is veel moeite genomen om de informatie op een leuke manier the brengen.

Dit is echt iets voor mensen die niet een A4tje met informatie willen lezen, maar de vraag is of zij dan wel deze lange docu willen uitzitten. De informatiedichtheid is laag en de docu is te lang.

avatar van homerjay

homerjay

Jammer genoeg is het gewoon weer een Super Size Me achtige film geworden met 1 hoofdpersoon die zichzelf in dit geval aan suiker laaft. Als je het boek Zout, Suiker Vet hebt gelezen voegt deze film daarnaast weinig toegevoegde informatie. Desondanks is het voor degenen die niet diepgaand met voeding bezig zijn een heftige maar humoristische boodschap.

avatar van joeri84

joeri84

De docu was goed in elkaar gezet met de nodige humor en likkende motion-post-graphics, Al hebben we deze manier van docu natuurlijk eerder gezien. De film duurt naar mijn mening veels te lang, het had ook wel in 60 minuten verteld kunnen worden zonder dezelfde trucks toe te passen of verschillende eetproducten. Vooral de laatste muziek clip, deze begon toen ik er al lang genoeg van de docu had, had misschien beter in het midden kunnen stoppen. Wat maakt die hoofdrolspeler trouwens een lamlendige indruk (terwijl ik best geloof dat hij dat helemaal niet is).

avatar van Biosguru

Biosguru

Redelijke docu, wat een satanisch mooie double bill zou dit zijn met Hungry Hearts 2014

Vanaf 19 mei 2016 in de bioscoop (Just Film Distribution)

Lekker op tijd.

avatar van david bohm

david bohm

Eenzijdig en bij tijd en wijlen mierzoet zoals het dieet van de hoofdpersoon. De vele wows en lachjes bij een nieuwtje over het experiment begonnen me te irriteren net als de tunnelvisie van de makers. Tuurlijk is suiker slecht, maar een aangepast dieet is geen panacea. Als alle ongein uit deze documentaire zou zijn gehaald houd je een half uurtje over.

Zeer matig.

Hoe die health docs toch steeds weer met presentators komen die vooral zichzelf erg leuk vinden is mij een raadsel. De poging tot hippe presentatie is misschien een manier om een wat jonger publiek aan te spreken, maar het leidt toch vooral af van de boodschap en het straalt ook maar weinig vertrouwen uit.

Ditmaal is suiker aan de beurt. Het is leuk dat Gameau de easy targets naast zich neer legt en zich richt op "gezond voedsel", maar daarmee is dan ook zowat alles gezegd. Het wordt gebracht alsof de halve wereld een tikkende tijdbom is en dat er binnen twee of drie generaties nog maar 10% van de mensheid overblijft, allemaal en alleen door de suikers. Met andere woorden, het doembeeld staat weer centraal, waardoor wat er dan aan feitelijkheden inzit alleen nog maar in vraag kan getrokken worden.

Verder is een uitje naar Amerika te eenvoudig, voegt het segment met de aboriginals echt niks toe (nee, voor ze suiker aten zullen ze inderdaad nooit ziek geworden zijn) en is het proefje van Gameau ook wel enigszins ongeloofwaardig. Best jammer, want volgens mij is het interessante materie waar zeker een aantal leuke dingen uit te halen valt, maar met een docu als deze kan ik gewoon niks.

avatar van james_cameron

Onderhoudende, iets te flitsend in elkaar gezette documentaire over de gevaren van suiker in vrijwel al het voedsel om ons heen. Filmmaker Damon Gameau vindt zichzelf net iets te geweldig en visueel is de film zo druk dat de boodschap herhaaldelijk op de achtergrond raakt. Veel aspecten van de documentaire zijn echter wel boeiend en er zijn grappige gastoptredens van oa Hugh Jackman en Stephen Fry. Maar de rapvideo aan het einde... nee, die had achterwege mogen blijven.

avatar van otherfool

otherfool

Een iets te jolige Australiër gaat op queeste tegen de suiker-industrie, in Super Size Me fashion: twee maanden op een (nog niet eens extreem) suikerrijk dieet en zien wat er gebeurt. De uitkomst laat zich raden, ik kon dan ook wel doen zonder de 'geschokte' reacties. Voor de rest leent het onderwerp zich prima voor een docu van een klein uurtje, maar om onduidelijke redenen is deze prent liefst twee maal zo lang.

Wel weer een reminder dat suiker in werkelijk alles zit, ook de zogenoemde health foods. Hoogtepunten: Stephen Fry en mevrouw Gameau. Voor de rest: meh.